Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Rietumu tirgus ir mūsu mugurkauls

Pēc trim četriem gadiem varbūt izrādīsies, ka pēdējā zivju pārstrādi skārusī krīze bija pat labākais, kas nozarē varēja notikt, uzskata SIA Karavela valdes priekšsēdētājs Andris Bite un uzņēmuma mārketinga direktors Jānis Endele. Viņu vadītais uzņēmums ir viens no lielākajiem šajā nozarē Baltijas valstīs, un tā produkcija ar zīmolu Kaija pazīstama jau kopš laikiem pēc Pirmā pasaules kara.

Pagājušajā gadsimtā pārdzīvojis karus un iekārtu maiņu, šajā gadsimtā - ģeopolitiskās situācijas un Krievijas aizliegumu izraisītu krīzi, pašlaik uzņēmums radis iespējas attīstīties, nobruģējot veiksmīgus eksporta ceļus. SIA Karavela ražotā produkcija - arī ar firmas zīmi Arnold Sarensen - tiek eksportēta vairāk nekā uz 40 valstīm. Nupat uzņēmums sācis gatavot zivju konservus arī jaunam - ASV - tirgum.

Krīzes bijušas regulāri

«Konservu nozare vienmēr mētājusies kā pa viļņiem. Jau 1998. gadā, kad bija pirmā lielā krīze, cieta daudzi zivju pārstrādes uzņēmumi. Kopš tā laika dažādas problēmas nozari piemeklējušas ik pēc trim četriem gadiem, bet pēdējos gados problēmas jau bija aizmirstas, šķita, ka baltā josla turpināsies. Pēdējo krīzi var pielīdzināt 1998. gada krīzei, kad situācija izvērsās dramatiska,» neseno pagātni nozarē raksturo Andris Bite.

Līdz brīdim, kad saasinājās rietumvalstu un Krievijas attiecības, Latvijā zivju konservu ražošanas nozarē darbojās 20 uzņēmumu - trīs gadu laikā ražošanas, pārdošanas un eksporta apjoma pieaugums bija 40%. «Tie bija mierīgi un komfortabli apstākļi,» saka A. Bite. Viņu papildina J. Endele: «Laikā no 2010. līdz 2014. gadam visu uzņēmumu kopīgais apjoms pieauga no 200 miljoniem konservu kārbu līdz 300 miljoniem. Tas bija milzīgs pieaugums, industrija attīstījās, taču diemžēl milzu pieaugums bija tradicionālajos tirgos. Mēs tajā laikā gājām mazliet citu ceļu. Faktiski uzņēmējus var saprast - ja šodien ir iespēja nopelnīt un tiek prasīti kvalitatīvi, inovatīvi produkti, netaisīs taču līnijas ciet, lai sāktu trenēties strādāt citā virzienā. Pārorientēties ir grūti.» Daudziem zivju pārstrādātājiem negaidīts sitiens bija Krievijas aizliegums ievest Latvijas un Igaunijas izcelsmes zivju konservus 2015. gadā, tomēr no visiem divdesmit šīs nozares uzņēmumiem darbību pārtraukuši vien daži.

A. Bite šajā nozarē strādā jau kopš 1995. gada. Uzņēmējs lēš - tolaik visiem zivju pārstrādes uzņēmumiem Krievijas tirgus bijis 80% apjomā, turpretim pēdējās krīzes laikā jau tikai 60%. «Tas nozīmē, ka kopumā, palielinot ražošanu, tika meklēti un atrasti jauni tirgi un daļa zivju pārstrādes uzņēmumu šodien spēj noturēties. Diemžēl nāca arī ekonomiskā krīze Vidusāzijā, kur bija liels tirgus, taču uzņēmumi tāpat dzīvo un strādā. Šajā ziņā esam ļoti elastīgi, un Latvijā mūsu nozare ir viseksportspējīgākā,» uzskata A. Bite.

Bez naudas, tikai ar darbu

A. Bitem SIA Karavela ir viņa vienīgā darbavieta jau vairāk nekā 20 gadu. XX gadsimta 90. gados uzņēmums mainījis īpašniekus, nonācis smagā finansiālā stāvoklī, līdz 2002. gadā piedzīvojis maksātnespējas procesu. Tolaik A. Bite bija šī uzņēmuma komercdirektors, J. Endele - komercdirektors zivju pārstrādes uzņēmumā Brīvais vilnis. «Man tajā laikā bija jaunības maksimālisms, izdomājām, ka uzņēmumu varam izvilkt bez naudas, tikai ar savu darbu un ambīcijām,» saka A. Bite. Sākumā darbojusies viena līnija, astoņu veidu produktus ražojuši trim tirgiem: Kazahstānai, Uzbekistānai, Moldovai. «Esam izgājuši cauri interesantam periodam, kad uzaudzējām apjomu un rekonstruējām visu uzņēmuma ražošanas daļu. Nepārspīlējot - to visu panācām bez papildu līdzekļiem, vienīgi banka nāca pretī, pārkreditēja esošās saistības,» stāsta uzņēmuma vadītājs un piebilst: «Fakts ir tāds, ka iznākumā Jānis joprojām dzīvo īrētā mājā, es - vecā uz kredīta paņemtā mājā. Pilnīgi visu naudu, ko esam nopelnījuši, mēs atkal ieguldījām uzņēmumā.»

Tagad uzņēmumā ražošanas vajadzībām tiek izmantotas jau 44 tūkstošus kvadrātmetru lielas telpas un vēl biroja telpas. «Protams, mūsu pēdējo gadu lielais apgrozījums tirgū bez papildu finansējuma nebija iedomājams. Piecos gados uzņēmumā esam investējuši aptuveni 7,5 miljonus eiro - tie bija gan bankas kredīti, gan Eiropas Savienības (ES) līdzfinansēti projekti,» atklāj A. Bite. 2013. gadā uzņēmumā par ES fondu līdzekļiem uzstādītas un ražošanas procesā palaistas vairākas modernas konservu ražošanas līnijas Rietumu tirgum. «Pirms septiņiem gadiem nolēmām palielināt pārdošanas ģeogrāfiju - tajā laikā mums bija 20 valstu tirgi bijušajā PSRS teritorijā un Austrumeiropā. Daudzi smējās par mums, sakot - nav iespējams, ka Latvijā pārtikas nozares uzņēmums vispār spēj iekarot Rietumu tirgu. Šāds uzskats tiek kultivēts joprojām, taču mēs pierādījām, ka četros gados varam no grūta padomju mantojuma objekta kļūt par uzņēmumu, kura produkcija Zviedrijā ir daudzos veikalos, kioskos un benzīntanka pārtikas tirgotavās,» lepojas A. Bite.

Kā teic zivju produkcijas ražotāji - viņi necentās Zviedrijas iedzīvotājiem iemācīt ēst to, ko prot saražot, bet izpētīja vietējā tirgus īpatnības. «Mēs neradījām jaunu patēriņu, ieguldot mārketingā. Mūsu uzdevums bija vienkāršs un dramatisks - aizgājām un atņēmām kādam ražotājam vietu plauktā. Tur ielikām savu produktu. Mūsu rīcība skandināvu tirgū noteica to, ka tika aizvērta ciet fabrika Vācijā, līdzīgs process risinās Anglijā,» stāsta A. Bite. Pēc viņa teiktā, Zviedrijas tirgū aptuveni 80% skumbrijas konservu ir SIA Karavela ražotie. Uzņēmuma vadītājs arī lēš, ka aptuveni divas trešdaļas skumbrijas produktu aizņem Dānijas un tikpat daudz arī Anglijas tirgū. «Pēdējā gada rādītāji liecina, ka Rietumeiropas tirgū mūsu ražotā produkcija veido 65%. Strādāt nav viegli, bet mums klājas labi,» atzīst A. Bite.

Lielu ieguldījumu nozares attīstībā, lobējot savu biedru intereses Latvijā un starptautiski, lai panāktu labvēlīgākus nosacījumus nozares attīstībai, devusi arī Latvijas Zivrūpnieku savienība (LZS). SIA Karavela ir LZS biedre, līdz ar to uzņēmuma pārstāvjiem bijusi iespēja septiņas astoņas reizes gadā astoņu gadu garumā piedalīties pasaulē lielākajās pārtikas izstādēs. «Tas mums ļāva jau laikus atrast jaunus tirgus,» uzsver A. Bite, un J. Endele piebilst: «2002. gadā bijām tādi paši kā jebkurš Latvijas mazais uzņēmums, tikai vēl sliktākā stāvoklī. 2014. gadā kļuvām par Latvijas eksportspējīgāko uzņēmumu - mēs uz to virzījāmies. Taču, kad to visu būvējām, vēl nedomājām, ka Rietumu tirgus būs mūsu mugurkauls, kā tas ir šobrīd.»

Pietrūkst ambīciju

Uzņēmēji pauž gandarījumu - pašlaik sasniegtais esot spēcīgas komandas darbs. Kopumā uzņēmumā un tā apakšstruktūrās strādā vairāk nekā 300 darbinieku. «Mums ir pārdošanas speciālisti tieši Rietumiem, ir tādi, kas strādā ar NVS valstīm un atsevišķi - ar Baltijas valstīm. Sākam prognozēt un saprast, kādi soļi biznesa koncepcijā jāsper nākotnē. Patlaban īpaši neanalizējam Latvijas tirgu, bet pārsvarā nodarbojamies ar konkurentu, viņu produkcijas un veikalu plauktu izpēti. Mūsu nākamais lielākais uzdevums - un esam pārliecināti, ka to realizēsim, - ir izveidot savu brendu kā lielu preču zīmi citām preču zīmēm,» plānus atklāj J. Endele.

Uzņēmums Karavela līdz ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju un Food Union piedalījies Pārtikas kompetences centra nodibināšanā; tajā iecerēts atbalstīt un, ja Ekonomikas ministrija apstiprinās, arī līdzfinansēt inovatīvas idejas un tehnoloģijas visā pārtikas nozarē. «Gribam, lai pārtikas uzņēmumiem būtu lielāka motivācija meklēt ko jaunu un eksportēt, nevis cīnīties ar katru dienu sabrūkošu tirgu. Es kritiski skatos uz Latvijas pārtikas nozari - joprojām pietrūkst ambīciju, kas nepieciešamas eksporta tirgos. Mēģinām uzņēmējus mācīt, ka jāapgūst jauni tirgi. Taču bez zivju nozares pārstāvjiem Latvijā vēl ir tikai pieci seši pārtikas uzņēmumi, kas piedalās lielajās pārtikas izstādēs Vācijā, Francijā, taču tur ir jābūt!» uz ražotāju iniciatīvas trūkumu norāda A. Bite un teic, ka sabiedriskā kārtā būtu gatavi dalīties pieredzē, veidojot izglītojošu platformu. «Valstī līdzekļu eksporta atbalstam ir vairāk nekā pietiekami, vienīgā problēma - tie netiek izmantoti efektīvi. Šo jautājumu koordinēšanā būtu jāmaina attieksme,» piebilst J. Endele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SIA Karavela

Darbības veids: zivju, vēžveidīgo un mīkstmiešu pārstrāde un konservēšana. Juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi.
Valde: Andris Bite
Apgrozījums: 32 431 972 eiro
Peļņa: 1 036 515 eiro
Darbinieku skaits: 343
Kopējie maksājumi valsts kopbudžetā: 1,827 milj. eiro
†*Avots:†Lursoft†dati par 2014. gadu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Rīgas maratonā uzvar gruzīns un somiete

Latvijas vieglatlētikas garo distanču skrējēji Dmitrijs Serjogins un Anita Siliņa svētdien "Rimi" Rīgas maratonā izcīnīja otrās vietas, vienlaikus kļūstot par valsts čempioniem maratonā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?