Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Hakatonā HackForce tapušas idejas Covid-19 krīzes mazināšanai

Kamēr koronavīrusa apstākļos daudzi ir pašizolējušies, mediķi turpina intensīvi strādāt, un sejas aizsargmaskas, kas viņus pasargātu no inficēšanās ar Covid-19, ir pirmās nepieciešamības prece. Tieši ideja par sejas aizsargu izgatavošanu ar 3D printeru palīdzību uzvarēja arī pagājušajā nedēļā virtuāli notikušajā hakatonā HackForce, kura dalībnieki radīja idejas un risinājumus Covid-19 krīzes mazināšanai.

Hakatonā uzvarējušās idejas Face Shield autori šobrīd jau sākuši sejas aizsargu ražošanu. Kā aģentūrai LETA stāsta idejas attīstītājs, uzņēmuma Baltic3D līdzīpašnieks Didzis Dejus, produkta izstrādē konsultācijas par aizsargmasku kvalitāti un to dezinficēšanu lūgtas ārstiem. Ar 3D printera palīdzību radītais aizsargs ar caurspīdīgu materiālu aizsedz visu seju, pasargājot gan elpceļus, gan acis un neļaujot lieki pieskarties sejai. To var dezinficēt un lietot atkārtoti – atšķirībā no parastajām sejas aizsargmaskām, kas ir derīgas tikai divas stundas, bet pēc tam pārstāj būt efektīvas. Uzvarot hakatonā, Face Shield radītāji balvā ieguvuši 10 000 eiro turpmākai projekta izstrādei, kā arī papildu naudas balvas no atsevišķiem hakatona atbalstītājiem. Uzņēmums Baltic3D jau ir iesaistījies sarunās ar ģimenes ārstiem par pirmo sejas aizsargu piegādi. "Mēs arī apzinām uzņēmumus, kas varētu ražot šo produktu, tajā skaitā tipogrāfijas un lāzergrieztuves," teic Dejus, norādot, ka Baltic3D šajā situācijā uzņēmies koordinatora lomu. 

Hakatonā, kas tiešsaistē notika no 17. līdz 19. martam, darbojās 27 komandas, bet kopumā projektam dažādās lomās pieslēgušies bija teju 700 dalībnieku no 18 pasaules valstīm. Hakatonam pavisam tika pieteiktas vairāk nekā 70 idejas. HackForce dalībniekus atbalstīja arī 44 mentori no tādām jomām kā biznesa attīstība, programmēšana, inovācijas un tehnoloģijas, inženierzinātne, 5G, medicīna u. c. 

Apzinoties, ka cīņai ar Covid-19 izraisīto krīzi noderīga jebkāda palīdzība, hakatonu 12 stundu laikā saorganizēja brīvprātīgie no jaunuzņēmumu vides, pilsoniski aktīvi programmētāji, dizaineri un lielo uzņēmumu pārstāvji. Hakatona naudas balvu fonds, ko sadalīja daudzsološāko ideju autori, lai izstrādātos risinājumus attīstītu tālāk un ieviestu dzīvē, sasniedza 39 000 eiro. 25 000 eiro finansējumu labākajiem projektiem nodrošināja Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, bet savas naudas balvas piešķīra arī uzņēmumi Tet, Swedbank, Latvijas Mobilais telefons, Ubiquiti Riga. 

Hakatona dalībnieki tika aicināti izstrādāt savus projektus četrās būtiskākajās nozarēs, kurām patlaban nepieciešama palīdzība un ātri integrējami risinājumi – medicīna un veselības aprūpe, koronavīrusa krīzes risinājumi, izglītība, kā arī ekonomika un uzņēmējdarbības atbalsta projekti. Pirmo vietu hakatonā izcīnīja jau pieminētais Face Shield, bet otro vietu un 7000 eiro ieguva projekts Emergency Ventilator – mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas. Trešajā vietā ierindojās un 5000 eiro saņēma Exonicus – instrukcija virtuālajā vidē, kas medicīnas personālam palīdz sevi pasargāt, aprūpējot ar Covid-19 sasirgušos. Ceturtā vieta un 1500 eiro tika projektam Flipful, kas ir rīks uzņēmumiem kompensāciju pieprasīšanai un citu vajadzību vadībai. Savukārt piektā vieta un 1500 eiro naudas balva tika piešķirta Stay Home – brīvprātīgo koordinētam krīzes saziņas tīklam.

Jāpiebilst, ka starp hakatonā tapušajām idejām ir arī atbalsta rīki attālinātu mācību nodrošināšanai un attālināti strādājošiem darbiniekiem, platformas, kas savieno tos, kam krīzes laikā nepieciešama palīdzība, un tos, kuri vēlas to sniegt, produktu bezkontakta piegādes risinājumi, uzticamas un atjauninātas informācijas un datu platformas par Covid-19. Tāpat hakatona dalībnieki piedāvāja mākslīgā intelekta programmatūru vakcīnu ražošanas paātrināšanai un mērogošanai, rīku atbildīgas sociālās distancēšanās izsekošanai, veselīga dzīvesveida virtuālos asistentus karantīnas apstākļiem un citus risinājumus.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"....uzņēmuma Baltic3D līdzīpašnieks Didzis Dejus, produkta izstrādē konsultācijas par aizsargmasku kvalitāti un to dezinficēšanu lūgtas ārstiem....". . . Koroče, ir aidea, bet nekādu zināšanu par vīrusu izmēriem un rezistenci?. . . Un lūdzu, publicējiet šī pasākuma (nu tā hakamanatona) pilnās izmaksas. Interesanti tomēr, kam un cik tiek apsolītie 2 miljardi cīņā ar vīrusu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mainās klientu apkalpošana

Domāju, ka patlaban vien retais apšaubīs to, ka mākslīgais intelekts (MI) ir daudzu jomu nākotne. Pasaules pieredze rāda, ka tieši klientu apkalpošanā MI tiek ieviests ātri, saskatot gandrīz nei...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses