Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Somija ir stabils tirgus

Šogad 220.lv un pārējos grupas e-veikalus apvienojām ar vienu no Top e-komercijas uzņēmumiem Somijā – Hobby Hall Group –, kas nozīmē Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Somijas eplatformu saplūšanu vienā. Somijas iedzīvotāji ir vieni no aktīvākajiem e-komercijas lietotājiem. Viņu īpatsvars sasniedz 79% pircēju, kamēr Baltijā vidēji tie ir 71%.

Somijā ir stabils tirgus, ar spēcīgām e-komercijas tradīcijām. Šajā Ziemeļvalstī ir vieni no augstākajiem dzīves standartiem pasaulē, kas vienlaikus gan nozīmē arī augstus nodokļus. Iespējams, tāpēc somi biežāk nekā citu Eiropas valstu pircēji izvēlas augstākās kvalitātes produktus. Preces, kuras Baltijā tiek uztvertas kā zemas un vidējas kvalitātes, Somijā diez vai būtu interesantas. Lai gan somi ir uzmanīgi pret cenām, lētākais un acīmredzami zemākās kvalitātes produkts ne vienmēr uzrunās pircēju Somijā. 

Meklējot kvalitāti, aptuveni 30% Somijas pircēju preces iegādājas ārzemju e-veikalos, kamēr, piemēram, Zviedrijā tikai 15%. Tas nozīmē, ka Somija rada lielu potenciālu Baltijas valstu un citu Eiropas Savienības valstu ražotājiem. Tajā pašā laikā Somija ir kā tilts, lai Baltijas uzņēmēji varētu attīstīt biznesu jau tālāk Skandināvijā – Norvēģijā, Zviedrijā un Dānijā. 

Līdzīgi kā citviet pasaulē arī Somijā e-komerciju var iedalīt periodos pirms Covid-19 pandēmijas un kopš pandēmijas sākuma. Pirms pandēmijas pirktāko preču augšgalā bija izvirzījušās tādas kategorijas kā mode un aksesuāri, elektronika, skaistumkopšanas un veselības produkti. Otrajā pozīcijā ierindojās preces sevis pilnveidošanai, piemēram, grāmatas, mūzika, sporta un atpūtas preces. Savukārt trešajā pozīcijā – rotaļlietas, mājas un dārza preces, mājas interjers un aksesuāri. Kopš pandēmijas sākuma vairākās kategorijās bija vērojamas izmaiņas, skaidri parādot, kas ir pirmās nepieciešamības preces. Lai gan elektronika, skaistumkopšanas un veselības produkti joprojām dominē pircēju grozos, otrajā vietā ir pavirzījušās rotaļlietas un mājas dekori, kas liecina par iedzīvotāju pastiprināto uzturēšanos mājokļos, pārveidojot savu vidi, iespējams, attālinātajam darbam un mācībām, savukārt rotaļlietas bērniem pilda izklaides funkciju. Jāpiebilst, ka Somijā ir vislielākais viedtālruņu un brīvdienu māju skaits uz vienu cilvēku pasaulē, – tātad atpūta un tehnoloģijas iet roku rokā.

Jāuzsver, ka somi aizraujas ar iepirkšanos Ziemassvētku periodā, to uzsākot jau Melnās piektdienas nedēļas nogalē. Pircēji – jaunās ģimenes, finansiāli stabili vīrieši un sievietes, nozaru profesionāļi – gaida atlaižu sezonu un plāno pirkumus jau rudenī. Arvien lielāka daļa tiešsaistes klientu ir vecumā no 45 līdz 65 gadiem. 

Laikā, kad daudzas biznesa jomas saskaras ar nenoteiktību, e-komercija ir biznesa nepārtrauktības mugurkauls, tā neapstājas – inovācijas tiek ieviestas nepārtraukti. 220.lv Marketplace platforma ir viens no rīkiem, kas to apstiprina. Jau tuvojamies līmenim, ko Baltijas patērētājs vēl nav pieredzējis, jo platformā ir pieejams vairāk nekā miljons preču.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses