Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Cik daudzi no pašreiz pie varas esošajiem gribēs atzīt, ka ir politikas viendienīši

Citādi nevar? Caur tiesu!

Satversmes tiesa atzinusi, ka norma, kas nosaka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru, neatbilst Satversmei. Tas ir pāris nedēļu pēc tam, kad norma, kas nosaka garantēto minimālo ienākumu līmeni, arī tika atzīta par Satversmei neatbilstošu. Divi būtiski spriedumi, kas valsts varas pārstāvjiem liks būt kaut nedaudz sociāli atbildīgākiem, gādāt ne tikai par sevi, bet arī par sabiedrības vismazāk aizsargāto cilvēku daļu.

Nožēlojami, ka budžeta veidošanas aplamību dēļ (ka pamatā politiskas vienošanās, nevis vajadzībās pamatota sistēma) Satversmes tiesai nu jākļūst par to "kaitnieku", kas apdraud nākamā gada valsts budžetu, politiķu priekšvēlēšanu solījumu izpildi, nodokļu reformu, varbūt pat arī valdības stabilitāti. Bet izskatās, ka tiem, kas iestājas sabiedrības vismazāk nodrošināto, vismazāk aizsargāto aizsardzībā un attiecīgi vēršanos Satversmes tiesā redz kā galējo risinājumu, arī citas iespējas nav. Runāts par šīm problēmām ir gadu gadiem, tās visiem, it īpaši politisko lēmumu pieņēmējiem, ir labi zināmas, bet līdz šim ignorētas, atrunājoties ar līdzekļu trūkumu. Varbūt nekorekti ir salīdzināt, taču, domājams, cilvēkiem, kuri spiesti iztikt ar tiem pāris, trim vai četriem eiro dienā, ko valsts visžēlīgi atvēlējusi, ik pa laikam ir bijis pamats secināt, ka viņu atbalstam budžetā vairāk naudas neesot, kamēr deputātu un ministru algām, koncertzālēm un arī partiju uzturēšanai gan kaut kā viegli atrodas.

Un tas ir uz tā fona, ka daža no pašreizējām varas partijām kā vienu no saviem priekšvēlēšanu lozungiem izmantoja stāstu par nevienlīdzības mazināšanu. Uz tā fona, ka labi zināms – nabadzīgākā sabiedrības daļa katru savu centu izdod par dzīvošanai visvairāk nepieciešamām precēm un pakalpojumiem tepat Latvijā, tātad daļa no šīs naudas tāpat caur pievienotās vērtības un citiem nodokļiem atgriežas budžetā.

Protams, Satversmes tiesas lemtajam var būt arī negatīvas sekas – politiķi var kārtējo reizi iet vieglāko ceļu un naudu tiesas spriedumu izpildei pagrābt ar lielākiem vai papildu nodokļiem, nevis ar savu tēriņu ierobežošanu. Bet tad jautājums – cik daudzi no pašreiz pie varas esošajiem caur to gribēs atzīt, ka ir politikas viendienīši bez vēlmes būt atkal pārvēlēti? Jo skaidrs, ka ilgtermiņā domājošie ir vairāk orientēti pieņemt līdzsvarotus lēmumus ar tālejošām sekām – no vienas puses, veicināt uzņēmējdarbību, tā rūpējoties cita starpā arī par lielākiem budžeta ieņēmumiem, bet, no otras puses, – veidot tādu sociālā atbalsta sistēmu, kas dotu iespēju grūtībās nonākušajiem izķepuroties no nabadzības bedres, nevis gāztu tajā vēl dziļāk iekšā. 

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"...ir labi zināmas, bet līdz šim ignorētas, atrunājoties ar līdzekļu trūkumu." . . . . . . . . . Pilnīgi, galīgi un kategoriski nepiekrītu. Raksts ir divpuslabs, bet no zemapziņā ierastās pacenzēts sūcenzēts valdošajai varai atteikties grūti. Kāds līdzekļu trūkums??? Partijām, prezidenta izstrādājuma kancelejai, visādām slimnīcu valdēm nauda atradās. Tātad bija. Bet no vājākiem var paņemt un nedot. No savējiem nē. Tūlīt nokodīs. No tautas var. Pasmirdēs komentos un kamēr kāds nesavāks plus 1000 var mierīgi zagt tālāk.
Aīda
A
Vakar tv noskatoties interviju,ar labklājības ministri biju gana izbrīnīta,par to,cik viņa ir nezinoša,par reālo situāciju labklājības jomā!Proti,par to,ja paaugstinās pabalstus nestrādājošiem invalīdiem,tad tie necentīsies meklēt darbu! Kāds absurds! Kā var nezināt,ka ir invalīdi,kuri pat gribēdami,veselības dēļ,vairs nevar strādāt! Kuriem ārsti to neļauj darīt!
nnnnn
n
Valsts varas pārstāvjiem par visu nospļauties,ka tik pašiem labi...tautas kalpi...slaucēji un liekēžu bars,ne kalpi...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē