Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Pelde džintonika baseinā

Kad, gatavojot šo nelielo recenziju, meklēju filmas Kā tikt pie seksa/How to Have Sex(2023) filmas attēlus, secinu, ka Google aicina apstiprināt, ka esmu informēta par "sensitīvu saturu".

To apliecinot, ieraugu bildi ar jaunu meiteni – filmas galveno aktrisi Miu Makenu-Brūsu – spilgti zaļa neona tērpā. Tas ir filmas kadrs. Gan foto, gan arī filmā nav nekādu divdomību un sensacionalitātes. Šādā kognitīvās disonanses telpā, kurā, no vienas puses, mēs sargājam to, kādā pasaulē un sabiedrībā dzīvojam, bet, no otras, – esam gatavi pārkāpt robežas, arī atrodas britu režisores Mollijas Meningas-Volkeres debijas pilnmetrāža Kā tikt pie seksa.

Pērnā gada Kannu kinofestivāla Īpašais skatiens laureātfilma ieguļas pieaugšanas stāstu zonā, tomēr pretēji bieži sastopamajiem mazpilsētu varoņiem ar vēsturiski vai sociāli noteiktu sižetu režisore kopā ar komandu ieved galveno varoni – 16 gadu veco skolnieci Taru (prātā paliekoša Makena-Brūsa) – un viņas draudzenes Emu un Skaju mūsdienu Krētas kūrortā Malijā. Bagātīgajā bezgaumībā, plastikāta spīduļu, hlorēta ūdens, alkohola dzīrošanas un dažādu ģeometrisku formu peldkostīmu vidē. Kā tikt pie seksa pāris dienu izpriecu pasaule ar sekām vizuāli sabalsojas ar nesenu klasiku – amerikāņa Harmonija Korina efektīgo tīņu trilleri Neprātīgās brīvdienas/Spring Breakers (2012).

Bet par ko tad filma? Noslēdzot semestri un eksāmenus skolā, trīs draudzenes Tara, Ema un Skaja ļaujas izpriecām – flirtam, jaunām draudzībām, čalām par visu un neko, paģirām un visa atkārtošanai no jauna. Šī karnevāliskā daļa ar apzinātu apļa dramaturģijas attīstību divu zvaigžņu viesnīcā ir pārliecinošs filmas vizuālais un jēdzieniskais audekls. Te arī izveidojas atjautīgi risinātā sociālā spriedze – kura ilgāk varēs noturēties šajā karuselī un ātrāk zaudēs nevainību. Tomēr Tara, vēloties "ātrāk un efektīvāk" tikt pie seksuālās pieredzes, jau drīz uzdod vēlamo par esošo. Jauniepazītais viesnīcas kaimiņš Padijs, viņam raidot skatienus, bet viņai atsaucoties, ir šķietami lielisks partneris, tomēr ar to arī sākas filmas intonatīvais lūzumpunkts.

Neatklājot par daudz no filmas sižeta, jāsaka, Kā tikt pie seksa necenšas skaidri moralizēt par abpusēju seksuālu pieredzi un tā vietā daudz vairāk laika velta smalkajām, jūtīgajām piekrišanas robežām. Tās tiek risinātas gan metaforu līmenī vizuāli, gan arī dialogos, dāsni daloties ar detaļām par filmas varoņu interesēm, ģimenes pieredzi un vēlmēm. Tomēr filmas dramaturģiskās darbības kodols paliek īpatnējā koridorā starp bezpersonisko un personīgo. Makenas-Brūsas atveidotā Tara ir vienlaikus nedroša un bravūrīga, skaļa un domīgi klusējoša – šajā tēla kontrastā arī rodu filmas jēdzienisko dimensiju, lai gan viss apkārtējais ir apzināti simultatīvs, ar atkārtojuma raksturu un bez mērķtiecības. 

Kā tikt pie seksa trāpīgi iederas laikmetīgā britu kino ainavā, kurā pēdējos gados dominē introspektīvi, jaunu cilvēku pieaugšanas vai nepieaugšanas darbi. To fokusā ir emocionālās gammas un varoņu subjektīvisms. Šādu darbu vidū var izcelt elēģisko tēva un meitas attiecību vijumu drāmā Pēc saules/Aftersun (2022) ar Polu Meskalu, Tečeres ēras kvīru drāmu Zilā Džīna/Blue Jean (2022) vai nesen Kannās izrādīto Andreas Arnoldas Putnu/Bird (2024), kas oktobrī būs skatāms arī Rīgas Starptautiskajā kino festivālā. Šo filmu kopu apdomīgi varētu nosaukt par "jauno vilni", bet Kā tikt pie seksa var salīdzināt ar jauna cilvēka peldi dzestrā baseinā. Kad noriet saule, ūdens nav silts un mūsu ķermeņa brīvību kāds cits uztver kā savas rīcības brīvību.

KĀ TIKT PIE SEKSA/HOW TO HAVE SEX (2023) ★★★★

Kur skatīties: kinoteātros


KINO IESAKA DĀRTA CERIŅA

Kino izlase

HIT MAN (2023) ★★★★

Pieredzējušais amerikāņu neatkarīgā kino autors Ričards Linkleiters (Pirms saullēkta/ Before Sunrise (1995), Puikas gadi/Boyhood (2014) u. c.) pārsteidz ar šķietami naivu kriminālkomēdiju par algotni (Holivudas mīlulis Glens Pauels), kura labie nodomi sapinas hičkokiskā trillerī. Vieds, izklaidējošs žanra renesanses piemērs.

Kur skatīties: kinoteātros

 

VĒL BŪS RĪTDIENA/C’È ANCORA DOMANI (2023) ★★★

Itālijas kino nevar nespoguļot pats sevi – aktrises un režisores Paolas Kortellezi traģikomēdija apgūst neoreālisma melnbaltos kontrastus un De Sikas un Fellīni stila trikus. Pēckara Romā trīs bērnu mātes Delijas eksistenciālais stāvoklis tiek risināts smalki, glāsmaini un saldenā rūgtumā. Šāds kino ir zināms un redzēts, bet tieši tas padara filmu iedarbīgāku.

Kur skatīties: kinoteātros

 

SPLENDID GARDEN BRĪVDABAS KINO SEANSI. ĒZEĻA ĀDA/PEAU D’ÂNE (1970)

Neticami stilizētā, greznā Šarla Pero pasaka ar jauniņo Katrīnu Denēvu galvenajā lomā ir viena no franču mūzikla žanra meistara Žaka Demī (1931–1990) virsotnēm. Manierīgais jūtu, maņu un mūzikas eksplozijas piemērs ir teju vai kino konditora darbs – tas kopš nonākšanas uz ekrāniem ir ieguvis kulta aprises.

Kur skatīties: 11.06. plkst. 22.30, kinoteātris Splendid Palace

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Latvieši tā dara!

Dejas un dziesmas (kas iet pa četrdesmit četriem pantiem!), izjokošana, tīra mīla un tās trijstūris, un visam pa virsu vēl sprādziens! Ja tā saliek vienā teikumā, tad nekad nepateiksi, ka tā ir latvie...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata