Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Sāpes pēc dzimuma

Vīrieši un sievietes sāpes izjūt atšķirīgi, un tas lielā mērā ietekmē katra dzimuma sāpju slieksni, noskaidrojuši zinātnieki.

Arizonas Universitātes pētnieki identificējuši funkcionālas atšķirības specializētajās nervu šūnās jeb nociceptoros, kas rada sāpes. Viņi konstatējuši, ka sieviešu nociceptori ir jutīgāki pret hormonu, kas saistīts ar sāpēm, savukārt vīriešu nervu šūnas tas ietekmē minimāli. Kad darba autori sievietes organismā ievadīja sāpju hormonu, nociceptori uzreiz aktivizējās un radīja sāpju sajūtu. Vīriešiem hormons pats par sevi sāpes neizraisīja. Tiesa, uz vīriešiem pamatīgi iedarbojās neiropeptīds oreksīns B, ko ražo smadzeņu reģions hipotalāms. Tas padara vīriešu nociceptorus jutīgākus, kamēr sieviešu nervu šūnas neietekmē. "Līdz šim tika pieņemts, ka sāpju dzinējspēki vīriešos un sievietēs ir vienādi," portālam Daily Mail atklājuma nozīmi izskaidroja darba autors Visaptverošā sāpju un atkarību centra pētniecības direktors Frenks Porreka, "dažādi nociceptoru aktivizēšanas mehānismi nozīmē, ka mēs varam atrast labākus veidus, kā novērst to aktivizēšanos īpaši sievietēm vai īpaši vīriešiem, lai nodrošinātu optimālu sāpju neitralizēšanu." Tas nozīmē, ka farmācijas kompānijas varēs ražot pretsāpju līdzekļus, kas efektīvāk iedarbojas uz katru dzimumu. Pašreizējie pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, piemēram, ibuprofēns, darbojas, normalizējot nociceptoru aktivizēšanas slieksni, taču tas neiedarbojas vienādi uz vīriešiem un sievietēm. Tagad, kad zinātnieki zina, ka ir vīriešu un sieviešu nociceptori, viņi var ražot zāles, kas īpaši paredzētas oreksīna B un prolaktīna ietekmes samazināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēc svētkiem

Kas īsti notiek melnajos caurumos? Par to domāju, negribīgi atgriežoties no svētkiem galvaspilsētā. Pa ceļam kā ļaunu vēstošas zīmes stāvēja vairāki avarējuši auto, un nez kāpēc uzreiz atgriezās saj...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata