Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Tuvplānā

Ceļā pretim rekordam © DIENA

Jau mazāk nekā 100 dienu atlicis līdz Pekinas olimpiskajām spēlēm, un lielā daļā tur gaidāmo sporta veidu tieši šomēnes tiks sākta sezona. Provizoriskās prognozes ļauj diezgan droši apgalvot, ka spēlēs gaidāma vēsturē lielākā Latvijas delegācija - visticamāk, pirmoreiz sportistu skaits sasniegs un arī pārsniegs 60. Pekinā aptuveni 3000 atlētu sadalīs 109 medaļu komplektus septiņos sporta veidos un 15 disciplīnās. Starp šīm disciplīnām ir gan tādas, kur mūsu valsts bijusi pārstāvēta gandrīz vienmēr, gan tādas, kur piedzīvosim olimpisko atgriešanos, gan tādas, kurās Latvijas pārstāvju būs pārsteidzoši daudz.

Neuzmanība un netaisnība. Rastorgujeva skandāls © DIENA

Latvijas sporta līdzjutēji šajā pavasarī piedzīvoja šoku, izskanot paziņojumam, ka no sacensībām atstādināts mūsu valsts labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs, kuru gada laikā trīs reizes nav spējuši sasniegt antidopinga uzraugi. Kopš tā laika Andrejs ar medijiem nav runājis, un savu klusēšanu pārtrauc Sporta Avīzes lapaspusēs, jo vēlas publiski izskaidrot visus šīs lietas apstākļus. Alūksnietis neatmet cerību pierādīt nevainību un jau šoziem startēt Pekinas olimpiskajās spēlēs, bet šobrīd viņam atlikusi vairs tikai viena iespēja.

Ar ātrumu gēnos © DIENA

Latvijas jaunajiem kartinga talantiem Tomasam un Alisei Štolcermaņiem ātrums ir gēnos - tūkstošgades sākumā tika uzskatīts, ka viņu tētis Mareks ir tuvu F-1, mamma Nellija savulaik kļuva par pasaules čempioni ūdensmotociklu sportā un pilotēja bobsleja kamanas, bet abu krusttēvam Haraldam Šlēgelmilham ir milzīga pieredze dažādās formulu klasēs. 14 gadu vecais Tomass šobrīd jau svin uzvaras Eiropas līmeņa kartinga sacensībās, savukārt 11 gadu vecā Alise uzņemta Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) projektā Meitenes trasē (Girls On Track - 2021 Rising Stars).

Igaunijas hokeja izlaušanās sezona © DIENA

Roberta Roba debija Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), iespējams, ir pat desmitgades lielākais panākums Igaunijas hokejā. Sporta veidu attīstīt palīdzēs arī Latvijas komandas Kurbads līdzdalība Igaunijas čempionātā. Kaut domāšanā un treniņu procesā allaž esam skatījušies Somijas virzienā, regulāri sazināmies arī ar kolēģiem Latvijā cerībā tuvoties jūsu valsts līmenim. Tiesa, ogles mūsu ragavu ceļā pagaidām ber infrastruktūras trūkums.

Piecas minūtes pirms slēgšanas © DIENA

Viens no Limbažu spožākajiem dēliem Mārcis Ošs 18 gadu vecumā vēl spēlēja pašizveidotā otrās līgas komandā, bet pašlaik ir starp labākajiem mūsu futbola leģionāriem un trīs sezonas pavadījis Šveices superlīgā. Augusta pēdējā dienā vien pāris minūtes pirms pārejas termiņa beigām aizsargs pievienojās Stade Lausanne-Ouchy komandai un šajā sezonā spēkosies Šveices otrajā spēcīgākajā turnīrā.

Vienkāršs lauku čalis © DIENA

Jau kopš agras jaunības katru nedēļas nogali ziemā TV ekrānā skatījos bobsleja sacensības un Latvijas izlases sportistus uzskatīju par īstiem vīriem, kuriem vēlos līdzināties. Pašlaik gatavojos jau pats savai trešajai sezonai bobsleja izlasē. Nedomāju par to, ka esmu nokļuvis tuvu otrā pilota vietai, jo uzskatu – ja kārtīgi darīsi savu darbu, tas nepaliks nenovērtēts.

Gladiatori Kolizejā © DIENA

Ikviens zina, ka visu iepriekšējo desmitgadi Latvijā visvairāk tika apmeklētas sporta komandas Rīgas Dinamo spēles, bet daudzi būs pārsteigti, ka stabilu otro vietu laikā pirms Covid-19 pandēmijas ieņēma spīdveja klubs Daugavpils Lokomotīve. Spīdvejs ir Latvijas otras lielākās pilsētas populārākais sporta veids, kas jau drīz mūsu valstī svinēs 60 gadu jubileju. Šomēnes Latvijas izlasi pirmoreiz sagaida starts Nāciju kausa jeb komandu pasaules čempionāta finālsacensībās, turklāt augļus sāk nest spīdveja programma galvaspilsētā un finansiāli grūtus laikus piedzīvojušajai Lokomotīvei pievienojušies divi ļoti talantīgi jaunie sportisti no Rīgas, kuri jau gūst godalgas starptautiskā līmenī.

Latviešu viesmākslinieki KHL © DIENA

Kopš Kontinentālās Hokeja līgas (KHL) dibināšanas 2008. gadā turnīrs nav iedomājams bez Latvijas spēlētāju līdzdalības. Tas saistīts gan ar Rīgas Dinamo sacenšanos, gan ar mūsu hokejistu došanos leģionāru maizē uz citiem klubiem. 14 sezonu laikā leģionāru gaitās līgā bijuši 27 Latvijas spēlētāji, kurus saliekot kopā varētu izveidot konkurētspējīgu sastāvu. Garie pārlidojumi nes traumas, Latvijas un Krievijas politiskās attiecības ietekmē arī attieksmi hokejā, un gads KHL ir kā divi Eiropā - tādas atziņas pauž hokeja cilvēki, kuriem ir liels rūdījums līgā, ko tautā sauc par otro labāko pasaulē.

Funkcionālā pārtika © DIENA

Jēdziens "funkcionālā pārtika" jau kādu laiku klīst pa veselīga uztura entuziastu komūnām. Lai arī precīzas definīcijas šādai pārtikai nav, to redzējuši esam mēs visi – tie ir produkti, kam pievienotas veselību veicinošas sastāvdaļas, tādi kā jogurti ar īpašām baktērijām, ūdens ar vitamīniem, brokastu pārslas ar dzelzi, batoniņi ar linolskābi. Plaukti lūst no piedāvājuma, bet galva – no apjukuma. Vai tiešām šāda pārtika ir mūsu nākotne un zinātniskās domas kalngals, kas tūlīt pat jāliek grozā? Vai tomēr kārtējais mārketinga triks, lai atbrīvotu pircēja bankas karti no ievērojamas summas?

Parīzē balle bez čempioniem © DIENA

Eifeļa torņa pakājē septembra vidū par Eiropas čempioniem 3x3 basketbolā trešo reizi pēc kārtas tika kronēta Serbijas komanda, bet pusotru mēnesi pirms tam olimpiskajās spēlēs triumfējušais Latvijas kvartets līdz Parīzei nemaz neaizbrauca. Funkcionāru skaidrojumi par Eiropas kausa sacensību nozīmi olimpisko panākumu ēnā un mēģinājums elitē virzīt vēl vienu Latvijas komandu mijas ar vilšanās sajūtu Tokijas varoņu nometnē. Sportisti apzinās, ka, esot karjeras virsotnē, jācenšas izmantot katru iespēju nostiprināt savas un valsts pozīcijas 3x3 basketbolā.