Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijā

Trimdas latvieša pārdomas mūža briedumā

Kad Krievija (PSRS paveidā) okupēja Latviju, tās mērķis – pēc oriģinālās izlaupīšanas – bija to krieviskot un iekļaut Krievijā cik ātri iespējams. Krievu valoda īsā laikā izspieda latviešu valodu no visām oficiālām funkcijām. Man viena paziņa Rīgā deviņdesmitajos gados stāstīja, ka darbā pēc krievu ienākšanas viņai bija teikts – tu mēneša laikā iemācīsies sarunāties krieviski vai paliksi bez darba.

Pašvaldībām nepieciešama skaidrība ilgtermiņā © DIENA

Par pašvaldību finanšu situāciju, potenciālajiem riskiem un sadarbības aspektiem ar valdību Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēža vietnieku, Valkas novada domes priekšsēdētāju Ventu Armandu Kraukli.

Pārdomas pēc diskusijas par vēstures nozīmi izglītībā

Sākot pārdomas par vēsturnieku tikšanos ar Valsts prezidentu (13.01.23) ienāca prātā gadījums, ko dzirdēju kādā lekcijā YouTube. Ievērojams austriešu fotogrāfs, iznākdams ārā no modernās mākslas izstādes, pēkšņi esot ieraudzījis cilvēku, no kura rokām pilējis sarkans šķidrums. Būdams pārliecināts, ka tās ir asinis, fotogrāfs uztraukumā sācis fotografēt notiekošo.

Latvenergo: Spekulatīvais spiediens uz gāzes cenām ir beidzies

Gāzes cenu griestu ieviešana Eiropas Savienībā, pabeigtais gāzes cauruļvads starp Poliju un Norvēģiju, kā arī vairāki pabeigtie sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļi nozīmē, ka spekulatīvais spiediens uz gāzes cenām ir beidzies, intervijā stāstīja AS Latvenergo valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Vitenberga mērķi var sašūpot ne vienu vien siltu krēslu © DIENA

Par to, kādēļ attālinās Rail Baltica projekta pabeigšana, cik ilgi kavēsies jauno pasažieru vilcienu ieviešana, par airBaltic un Latvijas dzelzceļa vadības "dzīrēm mēra laikā" un citām nozares problēmām satiksmes ministru Jāni Vitenbergu (NA) iztaujā Agnese Margēviča.

Staķis: Rīgas dome neatsakās no vietējiem produktiem

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) paustās bažas par Rīgas domes atteikšanos no vietējiem produktiem ir nepamatotas, piektdien žurnālistiem stāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Skride un Dūrītis - Attīstības tabakas lobisti

Mediji ik pa laikam sabiedrībai stāsta par to, cik slikti ir tad, ja skolā vai kādā pasākumā jaunieši sapīpējas elektroniskās cigaretes. Klāt šiem stāstiem uzreiz tiek virzīti priekšlikumi aizliegt šādus produktus vispār un, ja īpaši neiedziļināmies, tad tie izklausās pat loģiski.

Būtiskākās nodokļu izmaiņas jāievieš jau nākamgad © DIENA

Par prioritātēm nodokļu politikā, jauniem mehānismiem energoefektivitātes un konkurētspējas veicināšanai un valsts kapitālsabiedrību iespējamo pārdali starp Ekonomikas ministriju un jauno Klimata un enerģētikas ministriju ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni (NA) iztaujā Agnese Margēviča.

Izšķirošā ziema

Šī gadsimta trešā desmitgade ir sākusies kā drudžains barjerskrējiens – kad pasaule sāka uzelpot pēc kovida nelaimes, sekoja nākamā – Krievijas agresija Ukrainā, ieilgstošs karš ar visām no tā izrietošajām sekām enerģētikā, sociālajā sfērā, ekonomikā. Virspusēji atskatoties uz šiem dažiem gadiem, pirmajā brīdī gribas tos pat nodēvēt par "zudušu laiku", – galvenokārt dēļ iespējām, kas palikušas nepiepildītas, jo enerģija bija jāvelta likstu, krīžu un nelaimju pārvarēšanai. Tomēr tas nebūtu tiesa, jo katrs no milzīgajiem izaicinājumiem ir devis savas mācības.