Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Kino/TV

Iznāk pašmāju pusaudžu komēdijas Tizlenes reklāmas rullītis

Klajā nācis režisores Martas Elīnas Martinsones debijas spēlfilmas Tizlenes pirmais reklāmas rullītis. Pusaudžu komēdija, kurā trīs draudzenes nolemj likt punktu savai tizleņu dzīvei un kļūt par skolas populārākajām meitenēm, uz lielajiem ekrāniem gaidāma, tiklīdz atvērsies kinoteātri, informēja filmas veidotāji.

Filmas Dvēseļu putenis mūzika turpinās cīņu par Oskara balvu

Komponistes Lolitas Ritmanis mūzika filmai Dvēseļu putenis iekļauta Oskara balvas īsajā sarakstā jeb Short List, kurā kopumā izvēlēti piecpadsmit filmu skaņu celiņi. Diemžēl Dzintara Dreiberga filma Dvēseļu putenis cīņu par balvu kategorijā Labākā ārzemju filma vairs neturpinās.

Portālā filmas.lv skatāma aktrises Astrīdas Kairišas filmu kolekcija

Pieminot nesen mūžībā aizgājušo teātra un kino aktrisi Astrīdu Kairišu (1941-2021), Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv atjaunotā kvalitātē skatāma jauna kolekcija – sešas spēlfilmas, trīs no tām nupat digitalizētas ar Latvijas Nacionālā arhīva jaunajām kino digitalizācijas iekārtām.

Izveidots raidieraksts par janvāra barikādēm un vēsturi

Filmu studija Mistrus Media sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu Latvijā, sākot darbu pie Viestura Kairiša spēlfilmas Janvāris un domājot par 1991. gada janvāra notikumiem Latvijā un Baltijā, sākusi darbu pie audiovizuālu sarunu sērijas Pagrieziena punkts – par to, kā veidojas mūsu atmiņas par salīdzinoši neseniem vēstures notikumiem, kas norisinājās pirms 30 gadiem. Ir tapis arī pirmais šīs sērijas raidieraksts 30 gadi pēc 1991. gada janvāra barikādēm. Vēstures rekonstrukcija, informēja NKC pārstāvji.

Pagājušajā gadā visvairāk skatītāju Latvijas kinoteātros pulcinājusi Viestura Kairiša spēlfilma Pilsēta pie upes

Nacionālais Kino centrs (NKC) tradicionāli janvārī apkopo iepriekšējā gada statistikas datus filmu nozarē, un globālās pandēmijas ietekme ir acīmredzama – provizoriskie dati liecina, ka samazinājies skatītāju skaits kinoteātros un pieaudzis straumēšanas platformu apmeklējums. Tomēr kinoteātru statistikā Latvijas filmu popularitāte nav kritusies, salīdzinot ar 2019. gadu, – vispārējā piedāvājumā Latvijas kino “tirgus daļa” joprojām ir apmēram 20% , informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Roterdamas Starptautiskajā kinofestivālā notiks Dāvja Sīmaņa filmas Gads pirms kara pirmizrāde

Pazīstamā režisora Dāvja Sīmaņa jaunās spēlfilmas Gads pirms kara pasaules pirmizrāde notiks Roterdamas Starptautiskajā kinofestivālā. Līdz ar četrpadsmit citām pretendentēm filma atlasīta vienā no festivāla galvenajām programmām Big Screen Competition, kur uzvarētājs balvā saņems 30 000 eiro un garantētu filmas izrādīšanu Nīderlandes kinoteātros un televīzijas kanālos, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Atkal atlikta jaunās Džeimsa Bonda filmas pirmizrāde

Bondiādes kārtējās filmas No Time To Die (Nav laika mirt) pirmizrāde Covid-19 pandēmijas dēļ atkal ir atlikta. Tagad paredzēts, ka 25. filma par superaģentu Džeimsu Bondu savu pasaules pirmizrādi piedzīvos 8. oktobrī, teikts paziņojumā, kas publicēts tīmekļa vietnē 007.

Kino Bize Klasikas kino vakari turpinās ar filmu Orlando

Kino Bize filmu cikls Klasikas kino vakari turpina izgaismot vizionāras un kino vēsturē nozīmīgas filmas. Laikā, kad kinoteātrī pulcēties ir liegts, pasākums norisinās tiešsaistes platformā Mājas kino. Janvāra beigās skatītājus pie ekrāniem pulcēs Sallijas Poteres kostīmdrāma Orlando (1992) ar Tildu Svintoni galvenajā lomā. Līdzās virtuālajam seansam būs pieejama saruna ar publicisti un pētnieci Santu Remeri. Filma tiešsaistē tiks izrādīta no 22. līdz 31. janvārim.

Portālā filmas.lv apkopoti režisora Olafa Okonova darbi

Pateicoties nesen mūžībā aizgājušā režisora Olafa Okonova (1973-2020) ģimenes pūliņiem un arhīvu apzināšanai, Nacionālā Kino centra (NKC) portālā filmas.lv apkopoti gandrīz 20 režisora darbi, starp tiem gan Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps nominētas dokumentālās filmas, gan TV filmas un 90. gadu videodarbi, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.