Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Kino/TV

Festivāla 2Annas Grand Prix iegūst Argentīnas filma Pēdējā stunda

Šogad par labāko konkursa filmu žūrija atzina un Grand Prix balvu, tēlnieka Aigara Zemīša veidoto Zelta Annas statueti, saņēma Agrentīnas režisoru radītā dokumentālā/eksperimentālā filma Pēdējā stunda, savukārt par Baltijas īsfilmu konkursa uzvarētāju atzīta Lietuvas režisora veidotā spēlfilma Guļamrajons, kas ieguva Ģipša Annas statueti un balvu no BBPostHouse un BBRental, – filmēšanas ekipējuma nomu un iespēju veikt filmu pēcapstrādi 2000 eiro vērtībā.

Ar slapju lupatu sejā. Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par mobingu © DIENA

Es tiku visu laiku apsmieta, apsaukāta un sista par to, ka man nebija "īstā" ģimene – saka viena no dokumentālās filmas Mobings. Izdzīvošanas skola galvenajām varonēm, ar kuru tuvāk varēs iepazīties jau nākamajā piektdienā, 23. aprīlī, plkst. 21 LTV 1. kanālā un interneta vietnē Replay.lv, kur pirmizrādi piedzīvos Latvijas Televīzijas veidotais stāsts par bērnībā un pusaudžu vecumā piedzīvoto vienaudžu vardarbību. Statistika liecina, ka no tās cieš katrs trešais skolēns Latvijas skolās.

Latvijas filmas piedalīsies vairākos festivālos Eiropā

Aprīļa vidū Eiropā (Lietuvā, Šveicē un Vācijā) cits pēc cita sākas vairāki svarīgi kinofestivāli un filmu nozares pasākumi, kuros piedalās gan Latvijas filmas, gan minoritārie kopražojumi, gan kinoprofesionāļi.

Latvijas Televīzijā tapusi dokumentāla filma par mobingu

Latvijas Televīzijas jaunākā dokumentālā filma Mobings. Izdzīvošanas skola neierasti plaši un emocionāli paver durvis uz pārdzīvojumiem par bērnībā un pusaudžu vecumā piedzīvoto vienaudžu vardarbību. Filmas pirmizrāde gaidāma 23. aprīlī.

FOTO: Noslēgusies režisores Elzas Gaujas komēdijas Mamma vēl smaida filmēšana

Martā ir noslēgusies filmēšana Elzas Gaujas režisētajai melnajai komēdijai Mamma vēl smaida, kas ir kļuvusi par pirmo nākamās paaudzes televīzijas Go3 oriģinālfilmu un uz kino ekrāniem nonāks jau nākamā gada ziemā. Filma stāsta par trim māsām, kuras jumta bagāžniekā ved cauri Eiropai pēkšņi aizsaulē devušos māmiņu, apejot repatriācijas izdevumus.

Kino Bizes Bērnu rīta tiešsaistē – animācijas filma Mana dzīve kā Cukīni

No 9. līdz 18. aprīlim tiešsaistē varēs piedalīties Kino Bize organizētajā Bērnu rītā un noskatīties daudzkārt apbalvoto un plaši atzīto animācijas filmu Mana dzīve kā Cukīni. Pēc filmas noskatīšanās pasākuma dalībnieki, izmantojot ar pakomāta starpniecību saņemtos materiālus, pēc radošās darbnīcas vadītājas norādēm varēs izstrādāt savus filmas tēlus.

Sāk filmēt Lindas Oltes ģimenes drāmu Māsas

Lieldienu brīvdienās sākusies Lindas Oltes debijas pilnmetrāžas spēlfilmas Māsas uzņemšana. Marta beigās šī Latvijas un Itālijas kopražojuma spēlfilma ieguvusi nozīmīgā Eiropas fonda Eurimages atbalstu starptautiskiem kopražojumiem, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Festivāla 2Annas Industrijas dienās – aktuālākās tendences, diskusijas un iedvesmas stāsti

12. un 13. aprīlī festivāls 2Annas piedāvā industrijas dienu pasākumus gan kino profesionāļiem, gan jaunajiem talantiem. Kopā ar īsfilmu festivālu tīklu Short Film Conference tiks rīkots 2Annu forums: Vai varam būt zaļi? – Kino industrijas piemērs, savukārt sadarbībā ar Latvijas un Ziemeļreinas-Vestfālenes Radošās Eiropas MEDIA birojiem tiks atklātas divas Eiropas īsfilmu iniciatīvas īsfilmu popularizēšanai un izplatīšanai, informēja festivāla rīkotāji.

Izveidots festivāla 2Annas podkāsts

Festivāls 2Annas sadarbībā ar Radio NABA izveidojis podkāstu Divas Annas sarunājas, kurā varēs iepazīties ar festivāla vēsturi, programmām un aktualitātēm arī audiālā veidā. Podkāsts veidots kā īpašs veltījums 25 gadu jubilejai un īsfilmu vēsturei Latvijā. Sarunās un eksperimentālās rubrikās piedalīsies režisori, festivāla kuratori, programmu direktori, žūrijas locekļi un kino zinātnieki. ir ceļojums kino pasaulē un tās nereti mītiskajos procesos, informēja festivāla rīkotāji.

Maršruts gar Mārupīti. Raidījumu cikla Literatūre komanda ir īstenojusi jaunu projektu bērniem © DIENA

Doties ekspedīcijās, ārstēt sasirgušu dzejoli, nepazust miglā un satikt īstu rakstnieku – skatītāju iecienītā raidījumu cikla Literatūre komanda ir īstenojusi jaunu projektu ar nosaukumu Literatūre/ Sākumskola, kas tapis nolūkā jaunākos lasītājus (1.–6. klašu skolēnus) iepazīstināt ar mūsdienu latviešu bērnu literatūru un tās autoriem caur spēli un dažādiem uzdevumiem. Šie raidījumi būs skatāmi ik svētdienu plkst. 9.15 Latvijas Televīzijas 1. kanālā.

Bez maksas varēs noskatīties LUX Eiropas skatītāju kinobalvai nominētās filmas Vēl pa mēriņam, Kolektīvs un Corpus Christi

Lieldienās bez maksas varēs tiešsaistē noskatīties trīs LUX balvai nominētās filmas ar subtitriem latviešu valodā: Vēl pa mēriņam (2020), Kolektīvs (2019) un Corpus Christi (2019). Šogad pirmo reizi balvas ieguvēju kopā ar Eiropas Parlamenta deputātiem noteiks skatītāji, informēja Eiropas Parlamenta preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Kinoteātris Splendid Palace tiešsaistē piedāvā kino balvām nominēto filmu izlasi

Kinoteātris Splendid Palace no 26. marta līdz 30. aprīlim piedāvā prestižām kino balvām nominēto filmu izlasi tiešsaistes seansos. Tiešsaistē varēs noskatīties Andreja Končalovska filmu Dārgie biedri!, režisora Tomasa Vinterberga komēdiju Vēl pa mēriņam un Šenonas Mērfijas drāmu Piena zobi, informēja kinoteātra pārstāvji.