Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kino/TV

Andra Gaujas filma Nekas mūs neapturēs iegūst balvu Salerno festivālā

Andra Gaujas attiecību drāma Nekas mūs neapturēs saņēmusi balvu Salerno starptautiskajā kinofestivālā. 1946. gadā dibinātais Salerno festivāls ir otrs senākais kinofestivāls Itālijā pēc Venēcijas kinofestivāla, un Latvija tajā ir pārstāvēta pirmoreiz, informē filmas producenti.

Antuāna Duanela kino skola izsludina pieteikšanos uz astoņu lekciju ciklu jauniešiem

Antuāna Duanela kino skola izsludina pieteikšanos uz jaunu lekciju ciklu, kas būs veltīts dažādiem stiliem un viļņiem kino. Astoņās lekcijās jaunieši varēs iepazīties ar stilistiski interesantām kino parādībām, kas vērojamas dažādos laikos un vietās pasaulē. Nodarbības notiks katru otro ceturtdienu no janvāra līdz maijam, pieteikties aicināti jaunieši vecumā no 11 līdz 16 gadiem.

Ziemassvētku brīvdienās portāls filmas.lv piedāvā jaunākās Avārijas brigādes sērijas

Ziemassvētku brīvdienās no 22. decembra Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv priekšplānā izvirzās studijas Animācijas brigāde leļļu filmas – pirmizrādi visā Latvijā svin jauna sērija no Avārijas brigādes piedzīvojumiem Eiropā, režisora Jāņa Cimmermaņa filma Grieķijas dārgumi, kuru papildina vēl piecas filmiņas svētku izlasē, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

VIDEO: Publicēts sarunas Latvijas Kino. Ko gaidīt? tiešraides ieraksts

Nacionālais Kino centrs 8. decembrī organizēja tiešsaistes sarunu Latvijas kino. Ko gaidīt, kurā Latvijas kinoprofesionāļi iepazīstināja sabiedrību ar topošajām filmām. Nacionālā Kino centra mājaslapā un Vimeo kontā publicēts sarunas ieraksts, tas pieejams arī lietotnē LMT Straume.

Kino Bize astotā gadadiena tiks svinēta režisora Robēra Bresona zīmē

Kinoteātris Kino Bize divu nedēļu garumā atzīmēs savu astoto pastāvēšanas gadu ar režisora Robēra Bresona filmu retrospektīvu. Kino klasikas vakaru ietvaros līdz 10. decembrim kinoteātra tiešsaistes platformā Mājas kino ir pieejama filma Kabatzaglis, savukārt no piektdienas, 11. decembra, tiks piedāvāta hrestomātiskā franču autora krimināldrāma Uz nāvi notiesātais izbēdzis, informēja kinoteātra pārstāvji.

Stāsti ar pieredzes nesamaitātiem varoņiem. Tuvākajos divos gados latviešu kino ir gaidāms daudz jaunu filmu © DIENA

Tieši ar viena mēneša starpību no Amsterdamas un Tallinas festivāliem tika saņemtas ziņas par latviešu spēlfilmu projektu panākumiem. Festivāla CineKid projektu tirgū divas balvas ieguva režisora Pāvela Gumennikova topošā spēlfilma Tīģera Martindeila izdzīvošanas skola. Savukārt festivāla Black Nights kinoindustrijas sadaļā laurus plūca režisora Matīsa Kažas Neona pavasaris, kā arī viņa igauņu kolēģa Jāka Kilmi Snaudošais zvērs, kas būs Latvijas un Igaunijas kopražojums. Visus trīs kinodarbu projektus vieno tas, ka galveno varoņu vecums nepārsniedz divdesmit gadu un savā ziņā ierakstās bērnu un jauniešu filmu kategorijā, kurā šobrīd vērojama īpaša aktivitāte.

Pirmizrādi piedzīvos dokumentāla filma par leģendāro aktieri Uldi Pūcīti

Latvijas Televīzijā tapusi dokumentāla filma Purva bridējs – Uldis Pūcītis. Šogad aprit 20 gadi, kopš leģendārā aktiera vairs nav starp mums, taču viņa talants un Pūcīša radītie kino varoņi ir nemirstīgi. Dokumentālajā filmā, kuras autori ir režisors Guntis Lēmanis un scenārija autore Ilze Strenga, par Pūcīti stāstīs viņa laikabiedri no visiem viņa dzīves posmiem – sākot ar skolasbiedriem no Rankas, beidzot ar cilvēkiem, kuriem bija iespēja sadarboties ar aktieri viņa dzīves pēdējos gados, informēja Latvijas Televīzijas pārstāvji.

Saprast uzreiz. Jura Podnieka fenomens © DIENA

5. decembrī dokumentālā kino režisoram un operatoram Jurim Podniekam apritētu septiņdesmit gadu. Juris Podnieks (1950–1992) prata ignorēt fizikas likumus. Nu labi, gravitāciju varbūt ne, bet inercei viņš nepakļāvās nu nemaz un arī laiku prata apsteigt, turklāt nepavisam ne poētiskā nozīmē.

Tiešsaistē skatāma dokumentālā filma Indras laimes zeme

Līdz 15. decembrim tiešsaistē skatāma režisores Indras Vaļenieces dokumentālā filma Indras laimes zeme, kas stāsta par Indras ciemu Latvijā, Baltkrievijas pierobežā, par ciema iedzīvotāju iedzīvotājiem, svētkiem un piederību Latvijai, informēja filmas veidotāji.

Latvijas kino. Ko gaidīt? - tiešsaistē iepazīstinās ar topošajām filmām

Otrdien, 8. decembrī, no plkst. 12 Nacionālais Kino centrs (NKC) aicina tiešsaistē pieslēgties sarunai Latvijas kino. Ko gaidīt? Sarunu vadīs Jānis Skutelis, aicinot producentus un režisorus iepazīstināt plašāku skatītāju loku ar Latvijas profesionālo filmu studiju veidotām filmām, kas saņēmušas Nacionālā kino centra atbalstu un 2021. vai 2022. gadā tiks piedāvātas skatītājiem, informēja LNC pārstāvji.

Sims: te viņi mani vilka. Lēciens - filma, kas jāredz © DIENA

27. novembrī filmu straumēšanas platformās Latvijas pirmizrādi piedzīvoja daudzos starptautiskajos festivālos novērtētās lietuviešu režisores Giedres Žickītes aukstā kara dokumentālais trilleris Lēciens/The Jump, kas ir Lietuvas, Latvijas un Francijas kopražojums.