Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Košā Āzijas gundega

Plašā krāsu gammā, pildītiem, bumbu veida ziediem un sulīgiem kātiem, bet smalkām lapiņām, – tādas ir Āzijas gundegas jeb ranunkuļi. Iecienītas gan kā grieztie ziedi, gan podiņos, bet siltajā sezonā – balkonu kastēs un podos uz terasēm. Āzijas gundegas ienes pavasara klātbūtni telpās, kad gribas ko atšķirīgu no ierastajām tulpēm, hiacintēm, narcisēm.


Izturīgas vāzē un mērenā klimatā

Ranunkuļi jeb Āzijas gundegas ziedu tirgotavās pieejamas visu ziemu, sākot no oktobra līdz pat maijam, un uz pavasara pusi bagātīgā klāstā iespējams iegādāties ne tikai grieztos ziedus, bet arī šos augus podiņos. Kamēr tie nozied, tos var audzēt istabā un priecāties par ziedu krāšņumu, bet pēc tam pārstādīt balkona kastē vai puķu dobē. Tikai jārēķinās, ka šiem augiem netīk aukstums. Augi iztur vieglas salnas, bet, tiklīdz gaisa temperatūra nokrītas līdz -10 grādiem, izsalst. 

Vāzē ranunkuļi ir izturīgi un ilgi saglabājas svaigi, tādēļ tos iecienījuši floristi, skaidro floriste Liāna Natenadze. 

Gundegu dzimtā ir daudz dažādu šķirņu, un tās dabā sastopamas plaši – gan tropu un subtropu zonās, gan ziemeļos – gundegu ģintī iekļauti vairāk nekā 800 sugu augi. Protams, šīs sugas ir ļoti atšķirīgas un Āzijas gundegas ir vienas no nedaudzajām, kuras iemantojušas globālu popularitāti kā dekoratīvs augs apstādījumos un floristikā, kur jau kopš XVII gadsimta priecē ziedu mīļotājus un tikušas aktīvi selekcionētas, tādēļ šķirņu klāsts mērāms simtos. Reizē ar tulpēm un anemonēm tirgoņi tās atveda no Austrumu zemēm – Turcijas un Irānas.

Parasti gundegas jeb ranunkuļi ir daudzgadīgs augs. Arī Latvijas dabā sastopamas 15 gundegu sugas, un gandrīz visas gundegas ir indīgas, Latvijas gundegas ir necila izskata un lielākoties uzskatāmas par uzmācīgām nezālēm. 


Jāstāda agri

Āzijas gundegas sauc arī par dārza gundegām. To ziedi var būt gan vienkārši, gan pildīti un bagātīgā krāsu paletē – balti, dzelteni, sārti, sārti lillā, koraļsarkani, oranži, divkrāsu. 

Āzijas gundegu ziedēšanas laiks ir pavasaris, kamēr valda vēsi un galvenais mitri laika apstākļi. Ne velti gundegu zinātniskajam nosaukumam Ranunculus savulaik izvēlētais latīņu vārds ir ar nozīmi ''vardulēns''. Iestājoties karstam laikam, parasti vasaras otrajā pusē, Āzijas gundegas pamazām beidz ziedēt un sāk dzeltēt. Pie mums šīs gundegas parasti gandrīz nekad ārā nepārziemo, ja nu vienīgi Kurzemes dienvidu reģionā, – lielākoties tās jāizrok un pavasarī jāstāda no jauna, tāpēc, lai panāktu garāku ziedēšanas laiku, dārzā tās jāiestāda iespējami agrāk.

Āzijas gundegas puķpodos ārā var stādīt jau visai agrā pavasarī – marta beigās, aprīlī, bet puķu dobēs ārā aprīlī.

Tās var stādīt ne tikai no maziem dēstiem, bet arī audzēt no gumiem. Tos stāda 3–4 centimetru dziļumā, starp augiem ievērojot 15–20 centimetru attālumu. Āzijas gundegas sasniedz ap 30–45 centimetru augstumu un veido kuplus cerus. No gumiem audzētas gundegas uzzied pēc diviem trim mēnešiem. Gundegu audzēšanai piemērota trūdvielām bagāta augsne un saulaina vai viegli noēnota vieta aizvējā. Ja dārzā dzinumi jau izauguši virs zemes, bet iespējamas salnas, augi noteikti jāpiesedz! 


Vasarā atpūšas

Āzijas gundegu miera periods ir vasara, kad citiem ziedošajiem augiem, gluži otrādi, ir aktīvākā krāšņuma sezona. Jāļauj augiem noziedēt un lapām sadzeltēt. Pēc ziedēšanas pie katra vecā guma attīstās divi līdz četri jauni, un tā notiek augu pavairošana. Gumus izrok, kad auga laksti jau gandrīz nokaltuši, izžāvē un sausus pārziemina telpās līdz nākamajai stādīšanai. Labus un veselīgus gumus sausā veidā var uzglabāt pat vairākus gadus. Audzējot ziedēšanas sezonā Āzijas gundegas nepieciešams mēslot tāpat kā citus ziedošos augus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits