Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kā pazīt insulta simptomus?

Mūsdienās insults vairs nav tikai vecu ļaužu saslimšana, tas skar arī senioru bērnu un mazbērnu vecuma cilvēkus. Kā stāsta Paula Stradiņa slimnīcas neiroloģe, Latvijas Insulta biedrības vadītāja docente Evija Miglāne, Neiroloģijas nodaļā pašlaik ārstējas pacienti ar insultu vecumā no 39 līdz 91 gadam. Tomēr nenoliedzami - vecums pats par sevi ir riska faktors. Zināšanas par to, kā laikus pazīt saslimšanas simptomus, var palīdzēt gan pašam izvairīties no insulta, gan paglābt līdzcilvēkus.

Trīs simptomu grupas 

Insultu var izraisīt divi mehāniski procesi smadzenēs - asinsrites nosprostojums ar trombu vai asinsvada plīsums. Abos gadījumos smadzenes tiek bojātas. "Lielākā daļa asinsvadu plīsuma un asinsvadu nosprostojuma rezultātā radušos insultu notiek ar vienādiem simptomiem. Kamēr pacients nav nokļuvis slimnīcā un galvas smadzenes nav izmeklētas ar datortomogrāfijas palīdzību, cēloni noteikt nav iespējams," uzsver docente Miglāne.

Insulta simptomi saistās ar smadzeņu darbības traucējumiem - rodas vienas ķermeņa puses nespēks vai paralīze, notirpums vai nejūtība. Piemēram, ja cilvēkam ir bojāta kreisā smadzeņu puslode, parādās valodas traucējumi, viņš nesaprot, ko viņam saka, vai izrunā nesaprotamus vārdus, jauc valodas. Vienādi bieži insults notiek gan labajā, gan kreisajā smadzeņu puslodē un simptomi parasti izpaužas ķermeņa pretējā pusē. Vēl viena insulta simptomu grupa izpaužas ar reiboņiem, sliktu dūšu, vemšanu, dubultošanos un koordinācijas traucējumiem. Ja insults noticis smadzeņu pakauša daivās, simptomi saistīti ar redzes traucējumiem; ja smadzeņu stumbrā vai smadzenītēs, novēro dubultošanos, reiboņus, līdzsvara traucējumus.

Taču ir arī trešā insulta forma, kad noticis asinsvadu plīsums virs smadzenēm - te simptomi atšķiras un šajā gadījumā tās ir ļoti stipras galvassāpes, it kā galvā būtu noticis sprādziens.

Signālus nedrīkst ignorēt 

Visos minētajos gadījumos insulta slimnieka tālākais liktenis atkarīgs no iespējami ātrākas viņa nogādāšanas mediķu uzraudzībā. Insults smadzenes bojā neatgriezeniski. Piemēram, ja notikusi asinsvada nosprostošanās, katru minūti smadzenēs iet bojā daudzi miljoni neironu. Pacientu nogādājot slimnīcā un viņu izmeklējot ātrāk par četrarpus stundām kopš simptomu parādīšanās, trombu var šķīdināt - tādā gadījumā pastāv cerības, ka insultu pacients pārcietīs bez ļaunām sekām.

Tāpēc tik svarīgi situācijas izvērtēšanai līdzcilvēkiem rīkoties saskaņā ar mediķu izstrādātām instrukcijām, izmantojot testu ĀTRI. Pārbaudot, vai cilvēks spēj pasmaidīt, pacelt un noturēt abas rokas, un runāt, atbildot uz vienkāršu teikumu, blakusesošie var pazīt insulta pazīmes. Ja cilvēks nespēj veikt kaut vienu no darbībām, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Vai pats saslimušais spēj objektīvi izvērtēt situāciju? Kā skaidro ārste Miglāne, daļai cilvēku pirms insulta mēdz būt tā saucamais mikroinsults jeb pārejoša išēmiska lēkme. Tie paši simptomi uznāk un pēc dažām minūtēm vai pāris stundām pāriet. "Tos nedrīkst ignorēt, jo šī ir pirmā pazīme, ka organismā kaut kas nav kārtībā. Ja tāda lēkme uznāk, ir jādodas uz slimnīcu. Laikus veicot datortomogrāfiju, asinsvadu izmeklēšanu, kardiogrammu, pārbaudot sirdi un nosakot diagnozi, pacientu iespējams sākt pareizi ārstēt, lai tiešām nenotiktu insults," brīdina Miglāne. Ignorējot šos simptomus un nelietojot atbilstošas zāles, insults notiek jau tuvākajā laikā - trešajai daļai trīs mēnešu laikā. Daudz lielākas briesmas piedzīvot insultu ir tiem, kam lielāks gadu skaits un kas pakļauti vairākiem riska faktoriem.

Faktori, ko var mainīt 

Pēc Pasaules Insulta organizācijas statistikas datiem, kādā no dzīves periodiem ar insultu saslimst katrs sestais pasaules iedzīvotājs. "Simtprocentīgas receptes, kā izglābties no insulta, nav, bet viens no iedarbīgākajiem veidiem - būt informētam par insultu. Zināšanas var glābt," uzsver docente. Viens no zināšanu pamatiem ir simptomu pazīšana, bet galvenās ir zināšanas par to, kā izvairīties no insulta vispār.

Augstāks risks saslimt ar insultu ir sievietēm līdz ar menopauzes iestāšanos, tām, kurām ir paaugstināts asinsspiediens un kuras smēķē. Kā jau minēts, arī vecums pieder pie riska faktoriem. Ne vecumu, ne dzimumu mainīt mēs nevaram, bet ir daudzi citi faktori, ko varam mainīt! Miglāne izdala divus - tās ir slimības un stāvokļi, kas nosaka vaskulāru saslimšanu risku, un dzīvesveids. Tādas kaites kā arteriālo hipertensiju, mirdzēšanas aritmiju, cukura diabētu, paaugstinātu holesterīna līmeni un depresiju koriģējot ar ārstēšanu un dzīvesveidu, insulta risku var samazināt par 80%. "Tas ir ļoti daudz! Dzīvesveids ir ļoti svarīgs," uzsver Miglāne.

Daktere uzskaita vienkāršas lietas, kas ir veselīga dzīvesveida pamatā - nesmēķēt, katru dienu veikt fizisko slodzi. Tai nav jābūt lielai - pietiekami, ja ar tās palīdzību nedēļā tiek patērētas 1000 kilokalorijas, kas nozīmē katru dienu fiziskām aktivitātēm veltīt pusstundu. Gados vecākam cilvēkam vispiemērotāko fiziskās slodzes veidu palīdzēs izvēlēties ģimenes ārsts.

Nākamais speciālistes ieteikums - nelietot pārmērīgā daudzumā alkoholu un koriģēt lieko svaru, sekojot, lai nebūtu paaugstināts ķermeņa masas indekss. Tāpat svarīga ir diēta un veselīgs uzturs. "Uzturā jālieto vairāk dārzeņu, mazāk dzīvnieku valsts tauku. Jāēd vairāk zivju produktu, mazāk gaļas. Jāēd pilnvērtīgi un jālieto zivju eļļa. Omega3 taukskābes, ko satur zivju produkti un kas ir arī uztura bagātinātājos, ieteicamas gan sirds un asinsvadu slimību profilaksei, gan smadzeņu darbībai, tās vajadzīgas, lai normāli strādātu nervu šūnas. Ja pietrūkst Omega3 taukskābes, smadzenes nevar normāli funkcionēt," norāda docente Miglāne.

Nedzīvojiet izolēti! 

Taču arī labai pašsajūtai ir nozīme - svarīgi arī vecumā veidot dzīvi sociāli aktīvu, nenoslēgties no ārpasaules.

Miglāne skaidro: "Eksperimentā ar pelītēm būrī tika pētīts, vai šiem dzīvniekiem atjaunojas smadzeņu šūnas un no kā šis process atkarīgs. Izrādījās, ka atjaunojas un to ietekmē ārējā vide - cik tā ir interesanta, vai pelītēm ir kur paskraidīt, ir ar ko spēlēties. Ja dzīvnieks ir sociālā izolācijā, viņam ir vienmuļa, neinteresanta, nabadzīga ārējā vide, smadzenes cieš. Ne visus dzīvnieku pētījumus tiešā veidā var pārnest uz cilvēkiem, bet kopīgas iezīmes ir. Ja cilvēks dzīvos sociālā izolācijā, vienmuļi, sagaidīt labu ikdienu bez slimībām nevar pat ar visoptimālāko medikamentozo terapiju."

Tests ĀTRI 

Ja pēkšņi parādās insulta pazīmes - vienas ķermeņa puses paralīze, notirpums, vājums; grūtības runāt vai saprast citu teikto, kā arī redzes traucējumi, reibonis, līdzsvara un koordinācijas traucējumi, jāveic tests ĀTRI. 

Ā - atsmaidi - lūdz cilvēku pasmaidīt un novērtē, vai sejas vienā pusē acu vai mutes kaktiņš nav noslīdējis uz leju

T - turi - pārbaudi, vai cilvēks spēj vienlaikus pacelt un patstāvīgi noturēt abas rokas

R - runā - pārbaudi, vai cilvēks spēj runāt un pateikt vai atkārtot vienkāršu teikumu

I - izsauc - ja cilvēks nespēj veikt kaut vai vienu no šīm darbībām, nekavējoties izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot 113. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Man nepatīk vārds "klients"

Par to, kas nepieciešams īpašo bērnu ģimenēm, nav lielāku ekspertu kā pašas ģimenes, saka sociālā darbiniece Dace Ikauniece

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits