Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Centrālajā laboratorijā pirmajā pusgadā izmeklētas 2268 ērces

Centrālajā laboratorijā pirmajā pusgadā izmeklētas jau 2268 ērces, kas ir piegādātas laboratorijā no visas Latvijas. Pērn šajā laika periodā to skaits bija mazāks – 2018.

“Pēc ērces koduma cilvēks var inficēties ne tikai ar ērču encefalīta vīrusu, bet arī ar citiem infekcijas slimību ierosinātajiem. Divās pēcsvētku dienās pēc Jāņiem vien izmeklēšanai filiālēs visā Latvijā bija atgādātas 316 ērces, divām atrasts ērču encefalīta vīrusa RNS, bet 145 kāds cits ērču pārnēsāto infekcijas slimību ierosinātājs – 88 gadījumos tika noteikta Borrelia burgdorferi DNS, kas nozīmē ka cilvēkam var attīstīties laimboreliozes slimība. Savukārt 42 ērcēs bija noteikta Rickettsia species DNS. Ir zināmas vairākas patogēnās riketsiju sugas, un līdz ar to, ja ir atrasta šī ierosinātāja DNS, cilvēkam ir risks riketsiozes attīstībai, kas var izpausties ar tai raksturīgiem izsitumiem un paaugstinātu temperatūru. Pirmajā pusgadā esam izmeklējuši jau 2268 ērces, kas ir piegādātas laboratorijā no visas Latvijas. Pērn šajā laika periodā to skaits bija mazāks – 2018. Pie mums izmeklēto ērču skaits, iespējams, arī pieaug tāpēc, ka cilvēki izmanto iespēju noņemt ērces Paraugu ņemšanas filiālēs,” komentē “Centrālās laboratorijas” valdes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko.

Paraugu ņemšanas filiāļu darbiniekiem ērces visbiežāk jānoņem nedēļas nogalēs, un pārsvarā pēc palīdzības vēršas cilvēki gadījumos, ja nepieciešams ērci noņemt bērnam vai vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem āda vairs nav tik elastīga un ērci izņemt ir īpaši grūti. Pacienti vēlas, lai ērci noņem medicīnas darbinieks, jo šo procedūru labāk uztic profesionāļiem drošības apsvērumu dēļ, kā arī tāpēc, ka baidās pieskarties ērcei. Lielākā daļa klientu nav pārliecināta, ka pašu spēkiem ērci izņems pilnībā – vai visu izdarīs pareizi. Rekomendējami izņemto ērci arī pārbaudīt, bet tas nav obligāti.

Iedzīvotāju pieprasījuma dēļ paredzēts, ka drīzumā visās “Centrālās laboratorijas” filiālēs, ne tikai Rīgā, būs pieejama iespēja noņemt ērces. Ērces aktivizējas, tikko gaisa temperatūra pārsniedz +3-5°C grādus, tādēļ to noņemšanas pakalpojums “Centrālajā laboratorijā” tiks nodrošināts visu gadu.

„Pēc ērces noņemšanas vienas līdz trīs nedēļu laikā obligāti jānovēro savs veselības stāvoklis,” iesaka Jeļena Storoženko. Tomēr speciāliste uzsver, ja arī izmeklēšanas rezultāts pēc ērces pārbaudes ir pozitīvs, tas nenozīmē ka infekcija attīstīsies.

“Centrālās laboratorijas” paplašinātais panelis uz ērču izmeklējumiem ietver ērču encefalīta vīrusa RNS, Borrelia burgdorferi, Rickettsia species, Babesia species, Anaplasma phagocytophilum un Ehrlichia muris/Ehrlichia chaffeensis DNS noteikšanu ērcē ar reālā laika PĶR testiem.

Ērces noņemšanas pakalpojums pieejams filiālēs:

  • Saharova ielā 16, Rīga (VCA poliklīnika Pļavnieki)
  • Nīcgales ielā 5, Rīga (VCA poliklīnika Aura)
  • Šarlotes ielā 1B, Rīga
  • Maskavas ielā 400, Rīga (TC Zoom)
  • Biķeru ielā 4, Dreiliņi (TC Sāga).

SIA „Centrālā laboratorija” pieņem analīzes 84  filiālēs, kas atrodas visā Latvijā. Laboratorijā strādā vairāk nekā 650 darbinieku.

Uzņēmuma darbība novērtēta, valdes priekšsēdētājai Stellai Lapiņai piešķirot LR Ministru kabineta balvu par ieguldījumu veselības aprūpes nozares attīstībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits