Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aptauja: 23% iedzīvotāju cieš no miegainības dienā, pat ja naktī ir izgulējušies

Aptaujā, izvēloties vairākus atbilžu variantus, noskaidrots, ka miegainību dienas laikā izjūt 23% respondentu arī tad, ja naktī ir gulējuši pietiekami. Turklāt starp tiem, kuri izjūt miegainību, sieviešu ir nedaudz vairāk nekā vīriešu, secināts "Mēness aptieka" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktajā aptaujā.

Pat ja visu nakti ir pietiekami gulēts, visvairāk miegainību dienā izjūt gados jaunie cilvēki vecumā no 18-29 gadiem jeb 40% no aptaujātajiem. Apstiprinoši par šādu problēmu norādījuši arī 27% vecumā no 30-39 gadiem. Pēc aptaujas datiem var secināt, jo gados vecāki iedzīvotāji, jo mazāk cieš no miegainības dienā. Visvairāk cilvēku, kuri naktī ir izgulējušies, bet pa dienu ir miegaini, dzīvo Rīgā un Vidzemē.

Savukārt 32% norādījuši, ka izjūt miegainību dienā, tad, ja naktī nav labi izgulējušies, un šādu atbildi vismazāk apstiprinājuši respondenti vecumā no 40-49 gadiem – 25%, pārējās vecuma grupās šis rādītājs pārsniedz 30% vai ir pat tuvu 40%.

29% teikuši, ka retos gadījumos sajūt miegainību arī dienā, un šeit vismazāk ir aptaujāto vecumā no 18-29 gadiem, tikai 19%, bet citās vecuma grupās šādu cilvēku ir vairāk nekā 30% katrā.

16% uz jautājumu: “Vai izjūtat miegainību dienas laikā?” atbildējuši noraidoši, un biežākā šāda atbilde bijusi senioru vidū – tā atbildējuši 22% no aptaujātajiem vecumā no 60-74 gadiem.  

Jānis Mednieks, neirologs, Neiroloģijas dienesta vadītājs Veselības centru apvienībā, paskaidro: "Miega kvantitāte var nebūt noteicošais faktors, lai cilvēks varētu justies vesels un možs savā ikdienā. Ir pētījumi, kas liecina ka tieši miega kvalitāte ietekmē cilvēka funkcionalitāti. Iepriekšējais periods bija saistīts ar ierobežojumu noteiktām izmaiņām mūsu dienaskārtībā,  pieradumos, un tas varētu būt jūtami ietekmējis iedzīvotāju miega režīmu un kvalitāti. Ar pandēmiju saistītajam satraukumam tagad klāt nākusi trauksme, ko izraisa pēdējo nedēļu notikumi Ukrainā, un šis kopums, pievienojoties vēl kādiem individuāli izvērtējamiem apstākļiem,  varētu būt ievērojami ietekmējis miega kvalitāti. Miegainība dienā ir traucējošs un var būt pat ļoti bīstams faktors dažādu profesiju cilvēkiem. Šobrīd katram svarīgi rūpēties par naktsmieru un domāt par savu un savu tuvinieku miega higiēnu, nepārspīlējot ar nemitīgu informācijas patērēšanu, izvērtējot savus vakara paradumus, ievērojot telpu vēdināšanas režīmu, cik vien iespējams izvairoties no spilgtiem iespaidiem un lieka satraukuma neilgi pirms iemigšanas."

Atgādinot, ka miegs ir viena no cilvēka pamatvajadzībām, ārsti uzsver, ka lielākā daļa miega traucējumu ir novēršami vai ārstējami, tomēr profesionālu palīdzību meklē pat mazāk nekā trešdaļa no tiem, kas ar šo problēmu sastopas.

Trīs  kvalitatīva miega elementi:
•    ilgums – tam jābūt pietiekamam, lai nākamajā dienā varētu būtu atpūties un modrs;
•    nepārtrauktība –  bez būtiskas sadrumstalotības miega periodiem ir jābūt vienmērīgiem;
•    dziļums – lai miegs būtu atjaunojošs tam ir jābūt pietiekami dziļam.

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja "Mēness aptieka" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" 2022. gada februārī veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem – 19%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits