Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ceļā uz labsajūtu – kā pārvarēt muguras sāpes un stresu?

Mūsdienu mazkustīgais un saspringtais dzīves ritms mēdz atstāt savas sekas, tādēļ ķermeņa muskulatūras, galvenokārt muguras sāpes un saspringums kļūst par aizvien nozīmīgāku veselības aprūpes problēmu. Veselības pratība jeb spēja sev palīdzēt ar vienkāršiem darba rīkiem kļūst par būtisku mūsu ikdienas sastāvdaļu. Ar ikvienam realizējamiem ieteikumiem un padomiem stresa un muguras sāpju mazināšanā dalās Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste, algoloģe , Pranamat ECO klīnisko pētījumu eksperte Dzintra Vāvere.

Lai ikdienā spētu atpazīt ķermeņa dotos signālus un savlaicīgi varētu sev palīdzēt, ir vērtīgi spert  tādus soļus kā: neveselīgo ieradumu maiņa, ēšanas paradumu vērošana (tajā skaitā ikdienai nepieciešamā šķidruma lietošana, vitamīnu,  minerālvielu, taukskābju, aminoskābju, šķiedrvielu sabalansētība un pietiekamība ikdienas uzturā, kā arī uztura sastāvs, fiziskās aktivitātes, pilnvērtīgs nakts miegs un prasme pārvaldīt ikdienas stresa situācijas, esot šeit un tagad.

Neveselīgo ieradumu maiņa

Sēdošs darbs, mazkustīgums un stress nereti liek pleciem sarauties un mugurai saliekties. Tas veicina ķermeņa muskuļu saspringumu, attiecīgi nepareizas ieradumu pozas, piemēram, sēdēšanu pie darba galda ar līku muguru, kas kļūst par ikdienas “slikto” ieradumu.

Ķermeņa muskuļu saspringuma un sāpju novēršanai palīdzēs gan īsa vingrošana, gan fizikālās medicīnas metodes, kur būtiska loma tiek piešķirta masāžas terapijai. Ja masāža ir kombinēta ar spiediena jeb akupresūras terapiju, tad tiek panākts savstarpēji pastiprinošs efekts labsajūtas nostiprināšanai. Šāda kombinēta fizikālā iedarbība ir akupresūras masāžas paklājiņam, kas ir ērts, viegli izmantojams rīks ķermeņa muskuļu saspringuma sāpju mazināšanai.

Ir klīniski pierādīts[1], ka regulāra akupresūras masāža aktivizē dažādus fizioloģiskos procesus mūsu organismā: tiek nostiprināta nervu  impulsu pārvades saite refleksa lokā, uzlabota vielmaiņu šūnu līmenī un starpšūnu telpā, uzlabota sirds un asinsvadu darbība, sekmēta venozo asiņu attece un limfas rite, palielināta skābekļa piegāde audiem, jo tiek netieši stimulēta asinsrades sistēma, kā rezultātā ir iespēja palielināties eritrocītu un hemoglobīna līmenim. Tostarp akupresūras masāža spēj remdēt hroniskas muguras sāpes.

Gaišas domas un mierīgs prāts jeb prasme pārvaldīt un vadīt stresa situācijas ikdienā

Nereti mēdzam dzīvot pagātnē un nākotnē, bet neesam klātesoši tagadnē. Darbu nodošanas termiņi, pieļauto kļūdu analizēšana vai dzīvošana tikai nedēļas nogalēm noved pie situācijām, kad neredzam, kas norisinās tagadnē. Ikvienam ir svarīgi atcerēties, ka apzināta elpošanas un uzmanības sasaiste jeb mācīšanās būt tieši šeit un tagad palīdz mazināt stresu un ar to saistītu problēmu attīstīšanos, piemēram, nespēku, bezmiegu. Piemēram, ja veicam ikdienas masāžu, tad apzināta elpošanas un uzmanības mijiedarbība jeb elpošana un domas ir vienā vietā sniedz lielāku efektu. Svarīga ir kopsadarbība ar paša uzmanību, jo – kur ir uzmanība, tur ir enerģija.

Turklāt ilgtermiņā akupresūras masāžas ietekmē mainās imūnsistēmas, nervu un vielu maiņas sistēmas norises, veidojoties līdzsvarotākai reakcijai uz notiekošo jeb stresa situācijām, samazinoties muskuļu pārslodzei un labvēlīgi iedarbojoties uz locītavu kustīgumu.

Kā es ikdienā jūtos?

Mums būtu daudz biežāk jāuzdod sev jautājums - kā es ikdienā jūtos? Kā es jūtos emocionāli un kā - fiziski? Atbildot sev godīgi, iespējams laicīgi fiksēt izmaiņas ķermenī no ierastā. Domājot par savām sajūtām, noderīgi būtu sastādīt sarakstu ar lietām, cilvēkiem un priekšmetiem - labsajūtas nodrošinātājiem. Piemēram, cilvēka relaksācijai jeb pret nedraudzīgo stresu mēdz palīdzēt pastaiga pēc lietus, kad atspirdzina ozona aromāts, bradāšana pa jūras ūdeni, staigāšana basām kājām pa zāli, akmeņiem, sniegu ziemā, savukārt pret muguras sāpēm palīdz akupresūras masāža mājas apstākļos.

Katra cilvēka ķermenis uz pārlieku ilgu vai sakāpinātu stresu reaģē atšķirīgi, piemēram, kādam sāpēs galva, kādam pleci tiks uzrauti pie ausīm, kāds izjutīs spēcīgas muguras sāpes, bet kāds vienkārši jutīsies nomākts. Laicīgi vaicājot – kā es tiešām jūtos – spēsim palīdzēt sev ātrāk.

Fiziskās aktivitātes un pilnvērtīgs miegs kā pamats labsajūtai

Noderīgas gan fiziskajai, gan emocionālajai labsajūtai būs fiziskās aktivitātes, kā arī pilnvērtīgs nakts miegs. Ilgtermiņa akupresūras masāžas paklājiņš var būt gan kā papildinājums medikamentozai terapijai, gan lietojams atsevišķi kā veselības profilakses jeb veselības nostiprināšanas darba rīks. 10-20 minūšu ilga ikvakara apgulšanās uz adatu paklājiņa palīdz samazināt saspringumu muskuļos, tādējādi uzlabojot miega kvalitāti. Tomēr Dzintra Vāvere uzsver, ka jāieklausās savā ķermenī. Ja konkrētajā brīdī šķiet, ka vairāk par 10 minūtēm nav iespējams nogulēt, tad ar to būs pietiekami.

Speciāliste norāda uz senu patiesību, ka pats sev esam gan labākais dakteris, gan labākais draugs. Esot klātesošiem, vērojot savu gan fizisko, gan emocionālo labsajūtu, laicīgi sev palīdzot vai vēršoties pēc palīdzības, spēsim uzlabot ikdienas labsajūtas pastāvību. Līdzīgi kā skriešanai izvēlamies piemērotus apavus, lai gūtu labākos rezultātus un netraumētu sevi, tāpat arī savas veselības veicināšanas labākajiem rezultātiem ir pieejami “apavi”, piemēram, akupresūras paklājiņš.

 

[1]- I.Miķelsone, G.Krieviņa, Dz.Vāvere. 2015. Pranamat ECO akupresūras-masāžas paklājiņš. Efektivitātes novērtējums muguras sāpju novēršanai. DOCTUS – žurnāls ārstiem un farmaceitiem, jūnijs, 6 [171], 48–51

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits