Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sievietes veselība menopauzē

Arī Latvijā pieejama mūsdienīga ārstēšana nepatīkamo simptomu novēršanai.

Menopauze ir dabisks process, kas skar ikvienu sievieti. Turklāt no daudziem nepatīkamiem menopauzes pavadoņiem mūsdienās iespējams atbrīvoties ātri un vienkārši. Daudzprofila medicīnas centra SIA Veselības centrs 4 ginekoloģe Ilona Kampara un Capital Clinic Riga ginekoloģe Ieva Briedīte stāsta, kā saglabāt dzīves kvalitāti.

 

Grūti prognozēt 

Dažus gadus pirms jebkādām menopauzes izpausmēm sākas premenopauze. Šo periodu ierosina niecīgas hormonālas pārmaiņas organismā. 

Hormonālās izmaiņas sievietes organismā var sākties jau 10–15 gadu pirms menopauzes iestāšanās. Ir ļoti grūti prognozēt, kad katrai sievietei individuāli sāksies premenopauze. Par to var liecināt ne tikai pēkšņi karstuma viļņi, bezmiegs, trauksme, garastāvokļa svārstības, bet arī diskomforts sievietes dzimumorgānos. Sievietēm premenopauzes un menopauzes laikā samazinās estrogēnu daudzums, tādējādi radot izmaiņas maksts gļotādā – tā kļūst plānāka, ātri ievainojama, rodas izteikts maksts sausums, samazinās kolagēnās šķiedras un apasiņošana, zūd elastība. Tam bieži pievienojas kairinājums, nieze, sāpes dzimumakta laikā (dispareinija), var būt samazināts libido jeb seksuālā aktivitāte. 

Premenopauzē un menopauzē var veidoties pastiprināti izdalījumi no maksts un nepatīkams aromāts, ko izraisa paaugstināts pH līmenis. Saistaudu un muskuļu atrofija savukārt var sekmēt pat vagīnas sieniņas un dzemdes noslīdēšanu. Urīnizvadkanāla audi, kuri atrodas maksts priekšējā sienā, arī kļūst vāji un atslābst, kas rada slodzes urīna nesaturēšanu – nekontrolētu urīna noplūdi, piemēram, klepojot, šķaudot, vingrojot. 

 

Alternatīva hormonterapijai 

Ja sieviete sāk just premenopauzes, menopauzes simptomus, kas kļūst traucējoši ikdienas dzīvei, noteikti jādodas pie sava ģimenes ārsta vai ginekologa, lai veiktu izmeklēšanu un saņemtu konsultāciju par iespējamām ārstēšanas metodēm. Viena no ārstēšanas iespējām ir hormonus aizvietojošā terapija jeb HAT, kas novērš estrogēnu trūkumu, un menopauzes traucējošās izpausmes ievērojami samazinās vai izzūd. Tomēr to vajadzētu izmantot tikai smagu menopauzes simptomu gadījumā, kad ir traucēta dzīves kvalitāte un ja nepieciešama osteoporozes un kardiovaskulāro slimību profilakse, ir izoperētas abas olnīcas (to sauc par ķirurģisku menopauzi) un ir smagi menopauzes simptomi, ir nepieciešama īslaicīga simptomu kontrole. 

"Gadiem ilgi kā galveno risinājumu varējām ieteikt HAT, dažādus lubrikantus, hormonus saturošas svecītes un vaginālos krēmus, kas problēmas atrisināja īstermiņā. Tagad varam piedāvāt procedūru, kas pazīstama ar nosaukumu MonaLisa Touch. Tā novērš gan maksts sausumu, gan arī citas intīmās zonas problēmas ilgtermiņā (pēc 2–4 procedūrām rezultāts saglabājas apmēram pusotru gadu). Šī ir jauna un droša frakcionētā C02 lāzerterapijas metode, kas izstrādāta DEKA laboratorijās," saka ginekoloģe Ilona Kampara. 

 

Tehnoloģijas atrisina problēmu ilgtermiņā 

I. Kampara norāda, ka ļoti izplatīta problēma ir atrofiskais vaginīts, par kuru sievietes kautrējas runāt pat ar savu ārstu. Parasti atrofiskais vaginīts, no kā pārsvarā cieš sievietes premenopauzes un menopauzes laikā vai pēcdzemdību periodā, ir saistāms ar samazinātu estrogēna līmeni. Arī tas izpaužas kā maksts sausums, sāpes dzimumakta laikā un urīna nesaturēšana. Latvijā jau vairāk nekā divarpus gadu ārstēšanai veiksmīgi lieto FOTONA Inkonti-Lase® un IntimaLase® Er:YAG lāzerterapiju vai ALMA LASER Femilift Smart frakcionēto CO2 lāzeru un Itālijā ražoto DEKA SmartXideV2LR frakcionēto C02 lāzeru, ar kuriem vēl efektīvāk var veikt vaginālo rejuvināciju jeb atjaunošanu. 

Šīs lāzerprocedūras veic dienas stacionārā, un uzreiz pēc procedūras sieviete var atgriezties ikdienas dzīvē. Šīm lāzermetodēm nav blakņu, procedūra ir ātra, ilgst aptuveni piecas minūtes. Tā veicama bez anestēzijas, jo ir nesāpīga (bez audu griezieniem, asiņošanas, šuvēm). Tās laikā var izjust nelielu siltumu (dažas izjūt pat labsajūtu!). Procedūrai nav vecuma ierobežojumu, un pēc tās nav jālieto nekādi medikamenti (antibiotikas, atsāpinošie preparāti u. c). 

 

Injekcijas arī intīmajā zonā

ASV jau 11 gadu, Eiropā – četrus, bet tagad arī Latvijā sievietēm ir iespēja veikt ginekoloģiskās injekcijas. Injekcijas ir piemērotas ārējo dzimumorgānu estētisko defektu novēršanai (asimetrija, novecošanās, atrofija, hipotrofija, mazs apjoms, zudis ādas tonuss), diskomforta un nepatīkamu sajūtu mazināšanai dzimumorgānos (sausums, nieze, dedzināšana, sāpes dzimumakta laikā, pēcdzemdību rētas, maksts gļotādas atrofija), dzimumdzīves kvalitātes un seksuālās baudas uzlabošanai.

Injekcijām izmanto gan hialuronskābes preparātus – dabiskiem saistaudiem līdzīgu pildvielu, gan trombocītiem bagātinātas plazmas un fibrīna injekcijas (PRP un PRF), kas ir pilnībā dabiska tehnoloģija. Šīs injekcijas izmanto ne tikai estētiskajā medicīnā, bet arī ārstēšanā, piemēram, traumatoloģijā un acu ķirurģijā.

Capital Clinic Riga ginekoloģe Ieva Briedīte stāsta: "Kad kādai sievietei ieminas par šādām injekcijām, pirmā reakcija ir – "Kam tas vajadzīgs?". Bet, kad saruna ievirzās par izjūtām, par dzimumdzīves kvalitāti, par kompleksiem saistībā ar intīmās zonas izskatu, skeptiskā attieksme pāriet un  sievietes ir ieinteresētas.

Sievietēm premenopauzes un menopauzes laikā šīs injekcijas var būt īpaši noderīgas – tās palīdzēs atbrīvoties no diskomforta sajūtas."

Lielākam efektam, īpaši novecošanās simptomu un slodzes urīna nesaturēšanas novēršanai, ieteicams abas neķirurģiskās metodes apvienot, veicot gan lāzerterapiju, gan injekcijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits