Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju neuzņem dienā nepieciešamo ūdens daudzumu

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju dienā uzņem tikai 50% no nepieciešamā ūdens daudzuma, liecina Benu aptiekas Veselības monitoringa rezultāti.

51% aptaujāto iedzīvotāju pēdējā mēneša laikā vidēji dienā ir izdzēruši apmēram vienu litru vai mazāk ūdens, kas ir mazāk nekā puse no dienā ieteiktā 2,5 litru ūdens daudzuma. 38% respondentu ir izdzēruši apmēram divus litrus dienā, un 3% iedzīvotāju ir izdzēruši vairāk par trim litriem dienā.

Kā atklāj aptaujas dati, visretāk pietiekamu ūdens daudzumu uzņem tieši seniori vecumā no 64 līdz 75 gadiem. No viņiem 59% dienā uzņem vienu litru ūdens vai pat mazāk. Sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore uzsver, ka par ūdens uzņemšanu regulāri ir jāatgādina senioriem, kad organisma novecošanās un fizioloģisku procesu dēļ dabīgi mazinās slāpju sajūta.

Ikdienā uzņemtie dzērieni - sīrupu dzērieni, sulas, piens un citi - ir pieskaitāmi pie ēdieniem ar noteiktu kaloriju daudzumu un pārsvarā satur vienkāršos ogļhidrātus un olbaltumvielas. Savukārt uzņemtā šķidruma daudzumu vieglāk ir kontrolēt, dzerot ūdeni un tējas, skaidro speciāliste.

Kā klāsta Sondore, pieaugušam cilvēkam dienā nepieciešamais ūdens daudzums ir 35 mililitri ūdens uz vienu kilograma svara. Vienkāršs veids, kā pārliecināties, vai tiek uzņemts pietiekams šķidruma daudzums, ir kontrolēt izvadītā urīna krāsu. Ja urīns ir tumšā, koncentrētā krāsā, šķidruma ir par maz.

Ir daži vienkārši triki, kā sevi motivēt dzert ūdeni, skaidro Sondore. Ielejot ūdeni ūdens pudelē vai glāzē, var pievienot piparmētru lapas, saldētas vai svaigas ogas, ingveru, cidonijas vai citrusaugļus, kā arī var izmantot dažādas mobilās lietotnes, kas atgādina par ūdens dzeršanu. Ziemā speciāliste iesaka dzert ūdeni istabas temperatūrā vai dzert vieglas zāļu tējas bez cukura un citām saldinātāju piedevām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits