Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Ar velosipēdu uz darbu

Kā liecina Latvijas Riteņbraucēju apvienības ilggadējie pētījumi, uz darbu vai mācību iestādi ar divriteni braucošo skaits kopš 2008. gada audzis aptuveni piecas reizes. Tā kā divritenis vairs nav statusa atribūts, ar to ielās manāmi visdažādāko profesiju pārstāvji, to skaitā daudzi sabiedrībā labi zināmi cilvēki.

Arī Dienas žurnālists Māris Zanders un citi mūsu kolēģi, _Latvijas Radio 2 _producents, programmu vadītājs Dzintars Tilaks, bijušais LNT īpašnieks Andrejs Ēķis, arhitekti Zaiga Gaile un Pēteris Blūms, žurnālisti Ansis Bogustovs, Uģis Joksts, Kārlis Streips, aktieri Ināra Slucka, Artūrs Skrastiņš, Kaspars Znotiņš, mūziķis Artis Dvarionas un citi.

Dienas žurnālists Māris Zanders ar divriteni ikdienā pārvietojas jau kādus četrus gadus. Gan ziemā, gan vasarā. "Es neesmu sportists, velosipēdu uztveru tikai un vienīgi kā ērtu transporta veidu, jo sabiedriskais man nepatīk, bet ar auto pats nebraucu," stāsta Māris. Viņš pamatā pārvietojas pa pilsētas centra veloceļiem, bet, kur to nav - ietvēm. Jautāts, vai jūtas droši, kolēģis atbild, ka nē - "un, zini, kas mani visvairāk tracina? Tie ir brāļi riteņbraucēji, kas lielā ātrumā izgriež no mājas stūra. Ej nu noreaģē, tādu ieraugot!". Drošība ir svarīga, tāpēc tumšajā laikā Māris velk mugurā atstarojošo vesti. Ziemā - silto veļu kā medniekiem, sejas masku un zemledus makšķernieku cimdus.

Apmēram tos pašus četrus piecus gadus ar divriteni ikdienā uz darbu brauc arī Latvijas Radio 2 producents, programmu vadītājs Dzintars Tilaks. Tiesa, ne gluži visos gadalaikos. "Esmu braucis līdz vēlam, vēlam rudenim, bet ziemas aukstumā un pa sniegu gan ne. Tad jādomā par speciālu apģērbu, bet man patīk, ka nav īpaši jāpārģērbjas, kad atbrauc uz darbu." Šovasar no parastā divriteņa Dzintars pārsēdies uz elektrisko, ko ar lielu atlaidi izdevies nopirkt no kāda tirgotāja, jo oriģinālais akumulators izrādījies bojāts. "Nopirku jaunu akumulatoru un braucu bez problēmām. Elektriskais velosipēds kā ikdienas transporta līdzeklis uz darbu ir ideāls. Tāpat jāmin pedāļi, tikai vieglāk, jo sensors, sajūtot kustību, papildus iedarbina arī motoru. Braucējs nesakarst, nesasvīst. Ja gribas aktīvāk pakustēties, var uzlikt lielāku slodzi pedāļiem, bet, ja ir nogurums - vairāk izmantot elektropiedziņu," stāsta riteņbraucējs. Dienā pa pilsētu viņš nobrauc aptuveni 12 kilometru.

Kādreizējais LNT īpašnieks Andrejs Ēķis ar divriteni ikdienā brauc tikai otro gadu. Ziemā nav braucis, bet šogad ir apņēmības pilns to izmēģināt. "Es neesmu skops, bet tie 2,5 eiro stundā, kas centrā jāmaksā par autostāvvietu, bija par traku, tāpēc izmēģināju, kā ir, ja auto aizstāj ar divriteni. Un ir lieliski! Ir dzīvesprieks, ātra un ērta pārvietošanās. Tagad, ja man būtu teikšana, par autostāvvietām liktu maksāt vēl vairāk. Padomājiet - mašīnas uz ielas aizņem tik daudz vietas un tām ir lielas priekšrocības, kaut pārsvarā tās ved vienu divus cilvēkus, bet riteņbraucējiem, kas vietu neaizņem un sastrēgumus nerada, priekšrocību nav," stāsta Ēķis.

Teātra un kino aktrise un teātra režisore Ināra Slucka ar divriteni ikdienas gaitās pārvietojas jau aptuveni četrus gadus. "Braucu arī ziemā, kad sals, un arī lietainā laikā. Pēdējās ziemās bijušas tikai pāris nedēļas, kad pārāk slikti laika apstākļi velobraukšanai," atzīst skatuves māksliniece. Jautāta, vai aukstajam laikam iegādāts kāds speciālais apģērbs, atbilde skan: "Nē, vienkārši ģērbjos, lai ir silti." Lietainajām dienām gan esot ūdensizturīgs tērps.

Ikdienā nobrauktie kilometri nav skaitīti, bet ar divriteni sanāk braukt gan pa centru, gan uz Āgenskalnu, gan VEF apkārtni. "Kopš pārvietojos ar divriteni, braucu ar to visur, kur vien vajag," saka aktrise un režisore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko