Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arhitekta, gleznotāja un grafiķa Oļģerta Kraukļa izstāde

Jubilejas izstādei kopā ar autoru tika izvēlēti darbi, kas raksturo viņa ceļu mākslā vairāk kā 60 gadus ilgā periodā – pārsvarā akvarelis un pa kādam pastelim un zīmējumam.

Oļģerta Kraukļa pamatprofesija ir arhitektūra (studijas ar izcilību absolvētas 1955. gadā). Trīsdesmit gadus (1953-1983) darbojies projektēšanas institūtā PILSĒTPROJEKTS, vadījis autoru kolektīvus vairāku nozīmīgu celtņu projektēšanā – Ogres rajona Kultūras centrs, tagadējā Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas administratīvā ēka u. c.

Mākslinieks atzīst: “Savos mākslas darbos gan akvarelī, pastelī vai zīmējumā, esmu centies skatītāju iesaistīt izteiksmīgajā dabas skaistumā, kas jūtams tikai Latvijā. Izbaudīt to un sajust viņa elpu.”

Atskatoties uz personībām, kas bijušas būtiskas viņa mākslas ceļā, Oļģerts Krauklis norāda uz arhitektu un akvarelistu Sergeju Antonovu, Arhitektūras fakultātes profesoru, tomēr īpaši nozīmīga bijusi gadu desmitiem ilgā ciešā draudzība ar
mākslinieka-modernista Romāna Sutas ģimeni - gleznotājas Aleksandras Beļcovas un viņas meitas Tatjanas Sutas personās.

Savulaik (1988) Tatjanas Sutas izteiktais vērtējums par Oļģertu Kraukli kā arhitektu-mākslinieku joprojām atklāj būtisko viņa daiļradē un personībā: “Ja arhitektūrā O. Krauklis liek lietā savu spēcīgo intelektu, plastisko domāšanu telpā un vidē, tad akvareļa krāsu studijās izlejas viņa emocijas. Mākslinieka trešā radošā nozare ir grafika - perfekts zīmējums, dinamiskās pozās un pārsteidzošos rakursos fiksēti sieviešu akti. /../ Šajos aktu zīmējumos un arī akvareļos atsedzas mākslinieka raksturs - iekšēji spriegs, bet ārēji apvaldīts vīrišķīgs temperaments, kas reizēm pārsteidz ar pavisam negaidītu emocionālās uztveres jūtīgumu, it īpaši efemērajos ostu un ūdeņu tēlojumos agrās rīta stundās. /../”

 

Sestdien, š. g. 25. septembrī, plkst. 14.00 Oļģerts Krauklis un mākslinieku biedrība Sidegunde gaida mākslas draugus uz tikšanos Oļģerta Kraukļa izstādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslinieku biedrības Sidegunde galerija, Katrīnas iela 12

Kad?

31. augusts, 2021 – 30. novembris, 2021

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja