Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Katrs cīnās ar savām jūtām

Berlīnes Valsts operā Unter den Linden skan Riharda Štrausa Rožu kavalieris un Luidži Kerubīni Mēdeja

Maestro Zubina Metas diriģētais Riharda Štrausa Rožu kavaliera jauniestudējums, kas piedzīvoja pirmizrādi 9. februārī, ir viens no sezonas galvenajiem notikumiem Berlīnes Valsts operā Unter den Linden. Režija tika uzticēta Andrē Helleram (dzimis 1947. gadā Vīnē), kurš ir kultūras slavenība Austrijā un Vācijā. Viņš tiek pieteikts kā viens no veiksmīgākajiem multimediju māksliniekiem. Ko tik viņš nav darījis! Andrē Hellers veido "brīnumu kabinetus", publicē prozu, dzied šansona dziesmas (tikko ir iznācis viņa jaunais mūzikas albums, kas tapis pēc 35 gadu pauzes), rīko mākslinieciskas akcijas un svinīgas procesijas, pirotehnikas izrādes. Viņš revitalizē cirka un varietē mākslu, darina lidojošus un peldošus lielformāta objektus, atver avangarda izklaides parkus. Andrē Hellers ir izveidojis skulptūru dārzu Anima Marrākešā. Viņš strādājis par režisoru Vīnes Burgteātrī, kā arī radījis ekstravagantus šovus Brodvejā, Ķīnā, Indijā, Dienvidamerikā un Āfrikā.  

Andrē Hellers ir iestudējis monoizrādi (Arnolda Šēnberga Gaidīšana un Fransisa Pulenka Cilvēka balss) ar leģendāro soprānu Džesiju Normenu Parīzē un uzņēmis viņai veltītu portretfilmu. Rožu kavalieris Berlīnē ir mākslas eksperimentētāja pirmais lielais operas uzvedums. Viņa radošajā komandā – prominentā austriešu māksliniece Ksenija Hauznere (scenogrāfija) un austriešu modes mākslinieks Arturs Arbesers (kostīmi). 

Piecu stundu izrāde ir eklektiski glezniecisks karnevāls, kas nav apgrūtināts ar režijas idejām, taču sajūsmina ar visaugstāko muzikālo kvalitāti, ko nodrošina 83 gadus vecais klasiķis Zubins Meta. Rožu kavaliera lepnums ir luksusa klases solistu ansamblis, kurā mirdz somu soprāns Kamilla Nīlunda (feldmaršaliene), kanādiešu mecosoprāns Mišela Lozjē (Oktaviāns), amerikāņu soprāns Nadīne Sjera (Sofija) un austriešu bass Ginters Groisbeks (barons Okss).

Tagad, kad no feldmaršalienes lomas ir atvadījusies amerikāņu primadonna Renē Fleminga, Kamilla Nīlunda ir vislabākā šīs vokāli un dramatiski sarežģītās partijas interprete. Viņa to dzied skaisti, inteliģenti, apgaroti. "Šajā Štrausa operā ir absolūti unikāla mūzikas un teksta kombinācija. Mani arī iedvesmo tas, cik humāni un ticami ir varoņi. Rožu kavalieris atgādina, ka tas viss ir aktuāls arī mūsdienās – cilvēku attiecībās nekas nav mainījies. Režisors Andrē Hellers savā interpretācijā vēlējās uzsvērt operas humānismu, un esmu uzzinājusi par feldmaršalieni daudz jauna. Viņai nav jābūt skarbai, viņa cīnās ar savām sajūtām – tas ir raksturīgs mums visiem. Mēs to piedzīvojam katru dienu," uzsver Kamilla Nīlunda. 

Līdzās Rožu kavalierim Berlīnes Valsts operas repertuārā pašlaik ir vēl viens šedevrs, kurš mūsdienās tiek iestudēts reti, – Luidži Kerubīni Mēdeja. Kura māksliniece uzdrošināsies atveidot šo lomu, kas tiek uzskatīta par vienu no Marijas Kallasas vizītkartēm? Tikai bulgāru soprāns Soņa Jončeva. Viņas talants padara Mēdeju par sensacionālu, satricinošu piedzīvojumu.

Soņa Jončeva maestro Daniela Barenboima vadībā dziedāja iestudējuma pirmizrādē Berlīnē 2018. gada rudenī, un tagad Mēdeja ir atgriezusies teātra repertuārā – to vēl varēs dzirdēt 15. un 21. februārī. Šoreiz pie pults ir ukraiņu diriģente Oksana Liņiva, kura pārliecinoši ieved klausītājus vācu režisores Andreas Brētas uzburtajā drūmajā pasaulē. 

Darbība pārcelta no mitoloģiskas senatnes uz XX gadsimta vidu. Mēdeja šeit ir tumšo spēku pārņemta viešņa no arhaiskas pagātnes, viņa ir salauzta sieviete, kura ir zaudējusi mīlestību, uzticību un visu, kas viņai ir bijis, tāpēc varone ir gatava uzspridzināt pasauli, atriebjoties savu bērnu tēvam Jāsonam un citiem ienaidniekiem. Soņas Jončevas sniegumā dziedājums un aktierspēle ir viens veselums. Katra nots, katra frāze, katra kustība ir trāpījums klausītāja sirdī. Būdama nepārspējama aktrise, Soņa Jončeva elektrizē visu skatuves telpu, un šādi meistardarbi muzikālajā teātrī joprojām ir retums. Mēdeju operas vēsturē atcerēsies ne tikai Marijas Kallasas, bet arī Soņas Jončevas izpildījumā.   

Rožu kavalieris 
Diriģents Zubins Meta, režisors Andrē Hellers 
Berlīnes Valsts operā Unter den Linden 13., 16., 19., 22., 27., 29. februārī  

Mēdeja
Diriģente Oksana Liņiva, režisore Andrea Brēta
Berlīnes Valsts operā Unter den Linden 15., 21. februārī
www.staatsoper-berlin.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja