Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Smagsvara meistardarbs

Šodien iznāk Madonnas jaunais albums Hard Candy


VISI ALBUMI, ko Madonna izdeva pēdējos desmit gados, bija eksperimentāli un pārsteidzoši, pateicoties dziedātājas talantam piesaistīt izcilus Eiropas producentus — skaņu burvjus, kuriem uz to brīdi gandrīz vai nebija nekādu attiecību ar komerciālo popmūziku. Albumu Ray Of Light (1998) producēja britu avangarda elektroniskās mūzikas meistars tehno guru Viljams Orbits. Albumos Music (2000) un American Life (2003) galvenais cilvēks bija afgāņu izcelsmes franču mūziķis Mirvaiss Ahmadzai, kurš kopā ar Madonnu radījis sintētisko kantrī un elektrofolku. Albuma Confessions On A Dance Floor (2005) novatorisko disko un house skanējumu veidojis anglis Stjuarts Praiss. Visos šajos albumos progresīvās tehnoloģijas bija viens no izteiksmes veidiem līdzās spilgtiem melodiskajiem risinājumiem un emocionālajam ieguldījumam.

Pulsējošais ritms


Šoreiz Madonnas izvēle bija pārsteidzoša savā neoriģinalitātē: albuma Hard Candy skaņu konstruējuši ASV pieprasītākie R&B un hiphopa mūziķi — Timbalends, Džastins Timberleiks un Farels Viljamss (zīmols The Neptunes). Savas dziesmas un skanējumu viņi pārdevuši Gvenai Stefani, Nellijai Furtado, Britnijai Spīrsai un daudzām citām zvaigznēm. Hiphopa smagsvara Timbalenda klientu vidū ir gan "dziedošās prostitūtas" (Borata trāpīgais apzīmējums!) The Pussycat Dolls, gan dievišķā Bjorka, gan Krievijas popstārs Dima Bilans. Timbalends izglābis Nellijas Furtado karjeru: kad gudro un oriģinālo popmūziku viņas izpildījumā pārdot neizdevās, Timbalends pārvērtis Nelliju par R&B dīvu — 2006.gada albums Loose padarīja Furtado par karstāko meiteni pasaulē, kaut gan bija skaidrs, ka tā ir tikai simulācija.

Šobrīd visas Timbalenda producētās dziesmas skan pilnīgi vienādi — vienīgais izņēmums ir Bjorka, kura pat superproducenta sagādāto ritmisko materiālu integrē savās kompozīcijās tik meistarīgi, ka viņa rokraksts vairs nav acumirklī atpazīstams. Labākās Timbalenda veidotās dziesmas savulaik izpildīja repa zvaigzne Misija Eliota (megahits Get Ur Freak On) un R&B dīva Ālija (2001.gada albums Aaliyah), kura gājusi bojā lidmašīnas katastrofā.

Džastins Timberleiks varbūt arī nav slikts cilvēks, bet viņa visur ir pārāk daudz. Džastina vērtīgākais sasniegums ir jaunā mūzikas formāta izgudrošana: viņš ir ierakstījis veselu albumu (2006.gada FutureSex/LoveSounds, ko producējusi tā pati komanda, kas veidojusi Madonnas jaunāko disku), kurā muskuļotais, pulsējošais ritms un grūvs pilnībā aizvieto melodiju — pamēģiniet tikai nodziedāt hitu SexyBack! Šis ir 21.gadsimta raksturīgākais skanējums — hibrīds, kas dzimis popmūzikas un R&B saplūšanas rezultātā.

Modrība un gudrība


Iespējams, Madonnas ekstravagantākais žests būtu ierakstīt albumu ar čigānu pankgrupu Gogol Bordello, ar kuru viņa uzstājās pērnā gada Live Earth koncertā un kuras līderi Jevgeņiju Gudzu režisore Madonna filmējusi savā debijas mākslas filmā Neķītrība un gudrība. Albums Hard Candy nav ne atklāsme, ne izgāšanās, bet Madonnai pietiek prāta netēlot R&B un hiphopa dīvu, tādēļ arī šīs ir viņas dziesmas, viņas stils, viņas vokālā maniere. Mainās tikai dekorācijas: Timbalends un Timberleiks sagādā basu līnijas un taurējošas sintezatoru skaņas, Kanje Vests repo, The Neptunes piedāvā 80.gadu fanku Prinsa stilā, minimālistiski skanošas bungas, smagnējas ģitārskaņas un disko motīvus. Šī ir atsperīga, enerģiska klubu mūzika, un piemērotākā vieta tās atskaņošanai būtu trenažieru zāle. Atskaites punkts šā albuma skaņas arhitektūrai ir gan hiphops un R&B, gan pašas Madonnas agrīnie ieraksti (Holiday, Into The Groove, La Isla Bonita, Cherish).

Viņai ir labs deguns uz ideālajām popdziesmām, Madonna negrimst R&B tekstūrā, bet pakļauj to savām vajadzībām un interesēm, kas var mainīties ātrāk, nekā Džastins Timberleiks izpildīs kārtējo hiphopa pirueti. Madonnas jaunākajā piedāvājumā ir gan spēcīgas balādes (Miles Away un Devil Wouldn"t Recognize You), gan gudrības un modrības pilnas deju dziesmas (Give It 2 Me, She"s Not Me un Incredible). Šajās kompozīcijās ir jūtams ne tikai ritms un grūvs, bet arī melodija, kuras "klātbūtni" Madonnai izdevās atkarot no saviem līdzautoriem, atgādinot arī viņiem, kurš te ir smagsvars, galu galā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja