Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

“Karmenas” iestudējumu ar Garančas piedalīšanos atzinīgi vērtē ASV kritiķi

“Pēc 24 gadiem Metropolitēna operai beidzot ir lieliska “Karmena”’- tā Ņujorkas prominentajā žurnālā “New York Magazine” savus iespaidus pēc jauniestudējuma, kas savu pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada pēdējā dienā, aprakstīt sāk pazīstamais klasiskās mūzikas kritiķis Džastins Deividsons. Īpaši atzinīgus vārdus viņš veltījis Karmenas lomas atveidotājai – latvietei Elīnai Garančai.

Arī pašu izrādes jauniestudējumu gan Deividsons, gan viņa kolēģi nosaukuši par svaigu atbildi Franko Dzefirelli 1996.gada versijai un Pītera Holla “sarežģīti saprotamajam” iestudējumam vēl desmit gadus agrāk. “Latviešu mecosoprāns Elīna Garanča ir pārliecinošākā Karmena ilgā laika posmā, un ne jau tikai dēļ tā, kā viņa planda savus svārkus, atklājot kailos augšstilbus. Viņa ir pārāk gudra, lai paļautos tikai uz kasteņešu klikšķināšanu... Kas ir Karmena? Pie izsmalcinātiem skandāliem pieradušajai Parīzes auditorijai 1870.gadā  viņa raisīja dienvidu erotikas piepildītas fantāzijas. Šodien Karmenu varam uztvert kā partizānu dzimumu cīņās, narcistisku kašķupoli vai pašdestruktīvu vampu. Garanča izvēlas visus iepriekšminētos tēlus, kombinējot stereotipus ar nevērīgu cietsirdību,” savā recenzijā par E.Garančas Karmenu rakstīja Dž.Deividsons.Ar atzinībām neskopojas arī citi vērā ņemami kritķi – Lielbritānijas žurnāls “The Stage” norāda, ka E.Garančas uznāciens aizēno visus pārējos iestudējuma dalībniekus. Skeptiskāks bijis “Financial Times” kritiķis, norādot uz E.Garančas nelielajiem tembrālajiem trūkumiem, taču visi vienbalsīgi atzinuši – režisora Ričarda Eira lēmums pieņemt “Latvijas dīvu” kā Andželas Georigiu aizstājēju bijis pareizs (A.Georgiu atteicās kāpt uz vienas skatuves ar Roberto Alanju, Dona Hosē lomas atveidotāju, ar kuru viņai patlaban notiek tiesvedība šķiršanās lietā). Kā vienu no galvenajām E.Garančas kvalitātēm kritiķi norādījuši niansēto dziedājumu, kā pretstatu Karmenas lomas atveidotāju ierasti plašajām, spēcīgajām balsīm.Arī Latvijas skatītājiem būs iespēja novērtēt E.Garančas spilgto uznācienu “Karmenas” iestudējumā Metropolitena operā – 16.janvārī plkst. 20 kinoteātrī “Parex Plaza” tiks demonstrēta tiešraide no Ņujorkas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja