Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Dzejniece no paralēlās pasaules

Popularitātē ar dažreiz salīdzināta Āriju Elksni, dzejniece Kornēlija Apškrūma izdevusi jau 26 dzejas grāmatas, bet izpelnījusies skopu literatūras kritikas ievērību. 12.aprīlī Apškrūma atskatījās uz 75 mūža gadiem, atzīdama ka mūža traģiskāko pieredzi vēl nav sadūšojusies fiksēt rakstos, taču gribētu to pagūt. Sestdienai viņa izstāsta dažu baisu epizodi no šīs savas biogrāfijas daļas — kā iekļuvusi tanku kaujā un kādas zvērības redzējusi pēc padomju armijas ienākšanas.

Fragments no raksta:

Rīgas latviešu biedrības Baltā zāle bija stāvgrūdām pilna, un auditorijas liela daļa bija skolotājas, — iespaidos par Kornēlijas Apškrūmas radošo vakaru dalās publicists Ēriks Hānbergs. Dzejnieces daiļradi kopā ar izpildījumu viņš definē kā sadzīves dzejas žanra spožu piemēru, Apškrūmas plašo auditoriju skaidrodams ar viņas spēju piedāvāt praktiski dzejisko uzrunājumu jebkurās cilvēkam nozīmīgās situācijās: kristībās, iesvētībās, kāzās, bērēs… «Pat literatūras skolotājas izmanto apsveikumos Apškrūmas dzejoļus, jo mūsu lielākie dzejnieki, kas saņem literatūras balvas, ir maz izmantojami šādām praktiskām vajadzībām. Te ir liela pretruna — bibliotēkas pieprasa vairāk Kornēlijas Apškrūmas grāmatu ar ieganstu, ka viņu lasa.» Tāpēc arī bibliotēku iepirkuma komisijā paši bibliotekāri maz pieprasot attīstības procesu virzošos dzejniekus, saka Hānbergs, kurš pats pāris gadu šādā komisijā darbojies.
Literatūras kritiķe Ieva Kolmane Apškrūmas sakarā atgādina par nosacīto dalījumu populārajā un elitārajā literatūrā. Parasti tiek pieņemts, ka populārā literatūra ir sliktāka par elitāro, bet patiesībā katrai no tām ir sava loma un funkcija. Populārā jeb lietojamā literatūra tiek lietota plašāk, to var saprast un ar to var identificēties vairāk cilvēku. «Populārajā literatūrā, un dzejā tai skaitā, ir vairāk shematisma, tēmas ir gana plašas, lai lielāks ļaužu loks varētu identificēties un just līdzi. Bieži saka, lietišķajā dzejā esot par daudz klišeju, bet klišeja pati par sevi nav nekas ļoti slikts. Klišeja dod stabilitāti. Tā saucamā elitārā literatūra mēģina visu laiku pateikt un atrast kaut ko jaunu, bet literatūras «lietojamais gals» tev dod stabilitātes apziņu, ka viss ir tāpat kā bijis, uztur spēkā tradīciju, lai varam katru gadu atkal svinēt tos pašus svētkus. Savukārt tradīcija vieno vairāk ļaužu nekā kādi kulta romāni vai supermoderni virzieni.» Protams, lietišķās literatūras vājā vieta mēdz būt mazprasīgums un garlaicība.          

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par radošā cilvēka pēdu

Šī ir tā nedēļas nogale, kad ikgadēji Latvijā pēkšņi visus pārņem trakums – vai nu pēc sporta, vai kultūras. Skrējēji mēģina apdzīt sevi vai citus maratonā Rīgas ielās (veiksmes ikvienam no vi...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata