Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Krāpnieki izmanto lielo pieprasījumu pēc īres dzīvokļiem

Lielo pieprasījumu pēc īres dzīvokļiem izmanto krāpnieki, kas liek lietā dažādas shēmas, lai izvilinātu naudu no upuriem. Fiktīvie dzīvokļu izīrētāji cenšas apvest ap stūri katru mājvietas tīkotāju, kas nonāk viņu nagos, - gan jaunās ģimenes, gan pašmāju un ārzemju studentus.

Četrus gadus vecās Žanetes vecāki Zane un Edmunds jau vairākus mēnešus meklē jaunu mājvietu. Par savu vēlmi viņi nolēma paziņot dzīvokļu īpašniekiem, ievietojot sludinājumu interneta vietnē. Neilgi pēc sludinājuma publicēšanas pieteicies kāds dzīvokļa īpašnieks, vārdā Viesturs, kurš nosūtīja viņu vēlmēm precīzi atbilstoša dzīvokļa aprakstu un bildes. Ģimene izteica vēlmi apskatīt dzīvokli, bet īpašnieks aizbildinājās, ka atrodas Daugavpilī, turklāt nav vajadzības to apskatīt, jo dzīvoklis esot tieši tāds, kā bildēs. Pēc ilgas minstināšanās Viesturs tomēr piekrita mērot garo ceļu uz galvaspilsētu, kur norādīta dzīvokļa atrašanās vieta. Taču ar vienu noteikumu - kamēr dzīvokļa īpašnieks brauc uz Rīgu, jaunajiem īrniekiem jāveic pārskaitījums, drošības maksa 100 eiro apmērā. Un jānosūta notāram savi personas dati, lai tiktu sagatavots īres līgums. Šajā brīdī Zanei un Edmundam radās aizdomas, un viņi nolēma vērsties pie varas iestādēm. Ievadot datubāzē īpašnieka norādīto vārdu, ekrānā parādījās virkne citu krāpšanas gadījumu. Ģimene uzrakstīja iesniegumu Pašvaldības policijai un dzīvokļu meklējumus uz laiku pārtrauca.

Zane un Edmunds nav vienīgie, kas gandrīz iekrita blēžu lamatās. Arī taksometra šoferis Viktors atstāsta analogu gadījumu. Krāpnieks, ieraugot Viktora sludinājumu, sazinājies ar vīrieti un izteicis vilinošu piedāvājumu. Kad Viktors teicis, ka vēlas dzīvokli apskatīt klātienē, krāpnieks, kas šoreiz sevi dēvēja par Anatoliju, atkal steidzās stāstīt par garo ceļu un drošības maksas pārskaitīšanu, atrodoties ceļā. Par laimi, arī šoreiz mahinatoram neizdevās realizēt savu krāpniecības shēmu.

Attālumu kā aizbildinājumu nespējai izrādīt dzīvokli izmanto arī citi krāpnieki. Inga, sazinoties ar interesējošā dzīvokļa sludinājuma autoru, jau pēc pirmajām atbildēm sapratusi, ka viņai ir darīšana ar krāpnieku. Vēstulē dzīvokļa īpašnieks Romāns rakstīja, ka dzīvo Anglijā un tikai pēc mēneša dosies uz Latviju. Tā kā šeit viņš pavadīs vien dažas dienas un nespēs mājokli izrādīt visiem interesentiem, vīrietis esot gatavs izīrēt tam, kas iemaksās rezervācijas maksu 5% apmērā no viena mēneša īres maksas. Kad īpašnieks būs Latvijā, atliks vien parakstīt līgumu un iemaksāt atlikušo summu. Kad Inga sociālajā vietnē dalījās savā pieredzē, atsaukušies arī citi mitekļa meklētāji, kas no krāpniekiem saņēmuši tādu pašu piedāvājumi, tikai šajos gadījumos figurēja personas ar citu vārdu.

Valsts policija vēsta, ka bieži sastopamas arī situācijas, kad "personas uzdodas par mākleriem, saņem samaksu, bet palīdzību nesniedz"; tā ir viena no izplatītākajām krāpniecības shēmām nekustamo īpašumu nozarē. Tomēr konkrēta statistika par dzīvokļu īres krāpšanas gadījumiem Valsts policijā nav apkopota. Likumsargi norāda, ka liela daļa krāpšanas upuru, kaunoties par to, ka tikuši apmuļķoti, neziņo par pāridarījumu, tādēļ šādu noziegumu apkarošana ir apgrūtināta.

Visu rakstu par dzīvokļu īres tirgu un krāpšanas shēmām lasiet žurnāla Sestdiena 11.septembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata