Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Islāma ekstrēmisti vēlas izprovocēt Rietumus uz "krusta karu"

Teroristu mērķis ir iebiedēt eiropiešus, lai mēs nevarētu justies droši savās ikdienas gaitās, taču ilgtermiņā islāma ekstrēmistiem ir maz izredžu uz panākumiem.

Kas tad ir teroristi, kuri nevilcinoties ir gatavi apšaut nevainīgus civiliedzīvotājus? Visas pazīmes liecina, ka Parīzes terora aktus iedvesmojis un īstenojis islāmistu grupējums Islāma valsts (IV), kas pēdējo gadu laikā nostiprinājis savas pozīcijas Sīrijā un Irākā. Pasauli ik pa laikam šokējuši asiņaini video ar zvērībām, ko kaujinieki pastrādājuši IV kontrolētajā teritorijā, bet tagad IV vadība acīmredzot nolēmusi paplašināt kaujaslauku. Par to liecina arī nesenā Krievijas pasažieru lidmašīnas uzspridzināšana, ko, visticamāk, īstenojis ar IV saistīts grupējums.

Savas teritorijas paplašināšana ir viens no oficiāli deklarētiem IV mērķiem, jo islāma fundamentālisti sapņo izveidot varenu kalifātu, kurā valdītu šariata likumi un "neticīgie" būtu pakļauti "īsteno" musulmaņu gribai (tas paredzētu arī verdzības atjaunošanu). Eiropiešiem ir grūti izprast šādu domāšanu, jo šķiet, ka reliģiskais fanātisms ir tālo viduslaiku palieka, taču tieši šī laikmeta kārtības atjaunošana ir ekstrēmistu kvēlākais sapnis. Islāmisti ir saniknoti, ka pēdējo gadsimtu laikā musulmaņiem nācies pārciest pārāk daudz pazemojumu un samierināties ar kristīgo valstu uzspiesto pasaules kārtību, tādēļ islāma kalifāta atjaunošana ir vienīgais veids, kā labot šo "vēsturisko netaisnību".

Mūsdienās pēc sākotnējiem panākumiem Irākā un Sīrijā ambiciozais IV projekts gan cietis vairākas sakāves. Un tas jau bija gaidāms, jo IV ideoloģija paredz nostāšanos pret visu pārējo pasauli: šis grupējums neatzīst citas valstis un to robežas, tādējādi tam ir daudz ienaidnieku, bet maz sabiedroto. Pēdējā gada laikā IV nācies zaudēt ap 20% iekarotās teritorijas, un tagad šie zaudējumi noteikti pastiprināsies, jo lielvalstis apņēmušās pastiprināt spiedienu pret IV.

Tas gan nenozīmē, ka terorisma risks Eiropā varētu samazināties; gluži pretēji, jo terorisms ir asimetriskās cīņas ierocis, ko parasti izmanto militāri daudz vājākais pretinieks. Jo sliktāk IV klāsies kaujas laukā, jo lielāks būs kārdinājums sūtīt cīņā teroristus, kas uzbruks nevis pretinieka karaspēkam, bet gan civiliedzīvotājiem.

"Ja varat nogalināt neticīgo amerikāni vai eiropieti, it īpaši pretīgos frančus, tad paļaujieties uz Allāhu un nogaliniet viņus ar visiem iespējamiem paņēmieniem," IV sekotājus uzrunāja viens no grupējuma līderiem Abu Muhammeds el Adnani. Tiesa gan, šī taktika IV varētu krietni atspēlēties, jo nav šaubu, ka pēc Parīzes slaktiņa rietumvalstis mobilizēs visus resursus, lai sakautu Islāma valsti. Par to liecina arī Al Qaeda piemērs: pēc 11.septembra terora aktiem amerikāņi sāka visaptverošu karu pret šo teroristu organizāciju, līdz viņiem izdevās nogalināt grupējuma līderi Osamu bin Ladenu un ievērojami novājināt pašu organizāciju.

Visaptverošs konflikts tieši varētu būt viens no IV mērķiem: izprovocēt Rietumus uz "krusta karu", lai "neticīgo" karapūļi sāktu plašas sauszemes operācijas Sīrijā un Irākā, tādējādi pietuvinot izšķirošo konfrontāciju, ko islāma fanātiķi gaidījuši gadsimtiem ilgi. Izvērtējot spēku samēru, IV nav nekādu izredžu uz panākumiem šajā cīņā, jo Rietumiem ir milzīgs militārais pārspēks. Taču līdz šim pārsvarā izmantota galvenokārt aviācijas uzlidojumu taktika, kas ļauj izvairīties no lieliem upuriem, arī civiliedzīvotāju vidū. IV galvenais atbalsta centrs šobrīd izvietots Sīrijas pilsētā Rakā, kur dzīvo simtiem tūkstošu cilvēku. Ja sāktos liela mēroga uzbrukums, tas nozīmētu arī daudzu civiliedzīvotāju nāvi. Pēc bijušā Izraēlas izlūkdienesta Mossad vadītāja Šabtaja Šavita domām, starptautiskā koalīcija nedrīkst vilcināties, jo esot pienācis laiks "beigt runāt un sākt darīt". "Cīņā pret šo ienaidnieku mums jānoliek malā likuma un morāles argumenti. Jādara tas, kas Otrā pasaules kara laikā tika izdarīts ar Drēzdeni. Tā tika noslaucīta no kartes. Un to vajadzētu izdarīt ar visiem Islāma valsts anklāviem," intervijā Izraēlas radio pavēstīja Šavits.

Taču atšķirībā no nacistiskās Vācijas vai komunistiskās Padomju Savienības šobrīd IV ne tuvu nav tik spēcīga, lai apdraudētu Eiropas civilizācijas pastāvēšanu. Pēc analītiķu domām, drīzāk būtu jāmācās no aukstā kara pieredzes un jāgatavojas ilgstošai ideoloģiskai cīņai. Šoreiz tā būtu cīņa par musulmaņu prātiem, lai pārliecinātu viņus, ka islāma ekstrēmistu sludinātās idejas ir bīstamas un pretējas viņu interesēm. Un šajā ideju cīņā Islāma valsts fanātiķi jau tagad pārliecinoši zaudē: jā, viņiem izdevies piesaistīt dažus tūkstošus ekstrēmistu, kas no Eiropas devušies karot uz Sīriju, bet pretējā virzienā bēg miljoniem cilvēku, kas Eiropā meklē patvērumu no IV zvērībām.

Visu rakstu par teroristu draudiem Eiropai lasiet žurnāla Sestdiena 20.novembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata