Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SestDienas receptes: Priecīgus un garšīgus Ziemassvētkus!

Šie būs savādi Ziemassvētki, bet tomēr – mēs svinīgi un cerīgi centīsimies tos nepazaudēt. Ir daudzi, kuriem šie ir mīļākie un visvairāk gaidītie svētki, bet vienmēr īpaši tie ir bērniem. Tāpēc lielie saņemas, cep un vāra, un klāj galdu, lai mazie to redz un notic, ka svētki ir tādi paši kā vienmēr! Šoreiz tīrā bauda pieaugušajiem (un gan jau arī bērniem garšos) – izcils lasis, bet visiem kārumniekiem – saldi jo saldi un garšīgi cepumiņi.

Lasis pašgatavotā terijaki mērcē

Tikai pusstunda ar visu mērces pagatavošanu un zivs izcepšanu – tik maz darba tieši šajos svētkos ir pieļaujami. Receptes labums slēpjas arī brīnišķīgajā laša struktūrā, kas, pateicoties neilgajai cepšanai un mērces pārklājumam, izcili dalās pa šķiedrām un mutē burtiski kūst.

30 minūšu/patīkami viegli/4 porcijas

Sastāvdaļas:

  • 600 g laša (vai foreles) filejas ar ādu


Mērcei

  • 2 ēd. k. (strīķētas) brūnā cukura
  • 2 ēd. k. sojas mērces
  • 1 ēd. k. medus (labāk šķidrs)
  • 2 ēd. k. ūdens
  • 1 ķiploka daiviņa
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 1 ēd. k. kukurūzas cietes + 2 ēdamkarotes auksta ūdens

Pasniegšanai

  • citrona vai laima daiviņas

Gatavošana:

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem un cepšanas restīti novieto apmēram pa vidu. Cepešplātni pārklāj ar cepamo papīru un uz tā liek laša fileju ar ādu uz leju.

2. Mazā katliņā ieber brūno cukuru, ielej sojas mērci, divas ēdamkarotes ūdens, piespiež ķiploka daiviņu ar spiedni, pieber melnos piparus. Uz vidējas uguns visu maisa kopā, līdz sāk virst un cukurs izkūst, apmēram divas līdz trīs minūtes.

3. Tikmēr ātri samaisa kukurūzas cieti ar divām ēdamkarotēm auksta ūdens viendabīgā masā. Šo maisījumu pievieno katliņā un maisa, līdz mērce iebiezē – tas notiks apmēram pusminūtes laikā. Tad uzreiz mērci liek maliņā, lai nesāk piedegt.

4. Mērci pārlej lasim un ar otiņu izlīdzina pa visu fileju. Ja vēlas, pārliek pāri dažus kinzas zariņus. Šauj krāsnī.

5. Ja fileja biezākajā vietā ir plānāka par 2,5 cm, cep apmēram 12–15 minūšu, ja biezāka – 15–20 minūšu. Var arī pēc 12 minūtēm vienkārši izņemt no krāsns un pārbaudīt – ja fileja, pabakstot ar dakšiņu, viegli dalās pa šķiedrām, ir gatavs!

6. Pārkaisa ar gaišajām un melnajām sezama sēkliņām, ja vēlas, pārkaisa vēl kinzu un uzreiz liek galdā. Pasniedz ar citrona vai laima daiviņām. Citrona vai laima daiviņas nav dekoram – tā kā terijaki mērce ir diezgan salda, pirms ēšanas uzspiesta citrusaugļu sula būs pašā laikā!


Marcipāna cepumi mandeļu skaidiņās

Cukursaldi cepumiņi ar marcipāna pakusušo staipīgumu un mandeļu skaidiņu smalkumu. Par godu saulgriežiem izkārtoju šos pusmēnestiņus saulītē – priecīgus svētkus!

Marcipāna masas veikalos ir ļoti dažādas – es pat teiktu, ražotāji ir viltīgi, piesaukdami marcipāna cēlo vārdu. Jo kas tad ir marcipāna pamatā? Mandeļu milti. Diemžēl tikai dažos ražojumos parādās 50% mandeļu, kas arī būtu normāli. Šoreiz tādu masu nedabūju, manai sastāvā bija tikai 25% mandeļu, tāpēc arī cepumi izplūda vairāk, nekā bija paredzēts. Iesaku: vienmēr lasiet produktu sastāvu!

25 minūtes/nav grūti/6–8 cepumi

Sastāvdaļas:

  • 200 g marcipāna
  • 100 g pūdercukura
  • 1 olas baltums
  • šķipsniņa sāls
  • 100 g mandeļu skaidiņu
  • Pārsmērēšanai
  • 50 g aprikožu (vai līdzīga) ievārījuma
  • + 1 ēdamkarote ūdens

Gatavošana:

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Marcipānu saplucina ar pirkstiem, sajauc ar pūdercukuru, šķipsnu sāls un olas baltumu.

2. Visu samīca viendabīgā mīklā un saveļ rullītī (ap 40 cm), bet to sadala gabaliņos (seši līdz astoņi).

3. Katru gabaliņu starp plaukstām izrullē nelielā desiņā, ap 2–3 cm biezumā. Uzmanību – mīkla ir diezgan ķēpīga, bet tas nepieciešams, lai ap to labi apliptu mandeļu skaidiņas.

4. Katru desiņu apviļā mandeļu skaidiņās un liek uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepamo papīru, un viegli ieloka pusmēness formā. Starp cepumiem atstāj vietu, jo cepoties tie var plūst.

5. Šauj krāsnī un cep apmēram 12 minūšu (jāskatās, kāda krāsns un kā "uzvedas" cepumi, jo – lasi tālāk piezīmi par marcipānu!). Kad tie kļūst zeltaini un maliņās sāk jau brūnēt, ir gatavi.

6. Kamēr cepumi vēl karsti, tos ar kulināro otiņu apsmērē ar aprikožu un ūdens maisījumu (ūdeni pievieno, jo citādi ievārījums ir pārāk biezs).
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata