Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Spirdzinoši, sātīgi un saldi!

Pieturoties pie domas, ka aprīlī katru nedēļu nepieciešams gan kas salds, gan svaigs, šoreiz divi ļoti garšīgi ēdieni. Vieni ir salāti, kas uzskatāmi par pamatēdienu, jo pavasarī taču vajag vieglumu, otra – brīnišķīga riekstu tarte, jo pavasarī vajag arī enerģiju!

Bagātīgi salāti no visiem skatpunktiem: krāsaini, dažādi, svaigi un kraukšķīgi. Turklāt arī gaļiņa sātīgumam – nekāda ne treknā, liess tītars. Un vēl paštaisīta franču mērce ar svaigas olas dzeltenumu un garšaugiem… Izcili pavasarīgi!

Zaļie salāti ar tītara fileju un paštaisītu french dressing

Sastāvdaļas: 200 g tītara filejas (vai šķiņķis), 3 ēd. k. eļļas, sāls, pipari, paprikas pulveris, ½ ledussalāta galviņas (ap 150 g), 1 svaigs garais gurķis, 8–10 ķirštomātiņu, ½ neliela sarkanā sīpola, 1 maza dzeltenā paprika, 4–6 redīsi.

Mērcei

1 olas dzeltenums, 1 tējk. Dižonas sinepju, ½ no sarkanā sīpola, 1 ķiploka daiviņa, 3 tējk. baltvīna etiķa, 1 ēd. k. medus, 1 ēd. k. svaigu, sīki kapātu pētersīļu.

Gatavošana

1. Tītara fileju sagriež strēmelēs un apcep pannā, kurā uzkarsēta viena ēdamkarote eļļas. Pārkaisa ar sāli, pipariem un paprikas pulveri, apmaisa un noliek maliņā padzist. 2. Ledussalātu sagriež pēc patikas, ieber bļodā. Pievieno nomizotu, gabaliņos sagrieztu gurķi. 3. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm, arī ber salātu bļodā. Sarkano sīpolu nomizo, plāni sagriež pusšķēlītēs, papriku sagriež gabaliņos, redīsus plānās ripās un arī pievieno salātiem. 4. Pagatavo mērcīti: olas dzeltenumu sakuļ ar divām ēdamkarotēm eļļas, iemaisa ļoti sīki sakapātu pusi sīpola un ķiploka daiviņu. Pievieno medu, baltvīna etiķi, sāli un piparus, kā arī sīki sakapātos pētersīļus. Samaisa, pagaršo, vai vēl ko nevajag. 5. Salātus samaisa, kārto šķīvjos, pa virsu liek apceptos tītara gabaliņus un visu pārlaista ar mērci. Lūdzu!

Salātu mērcīti vēlams iztērēt uzreiz, jo svaigā olas dzeltenuma dēļ tā nav uzglabājama.

 

Karamelizētu valriekstu tarte

Nu, ar šo saldummīļiem pastāv nopietns risks norīt mēli… Tiesa, cukurs te netiek žēlots, bet teikšu, kā ir, – šauru, plānu gabaliņu pie melnas rīta kafijas var atļauties gandrīz ikviens, nevajag jau apēst pusi no tartes! Konsistence un garšas tīrība – izcilas!

Sastāvdaļas: 10 g sviesta, 1 ēd. k. kviešu miltu, 300 g smilšu mīklas (es šoreiz nopirku Drustu konditorejā), 400 g valriekstu kodolu, 350 g cukura, 300 ml saldā krējuma, 1 ēd. k. medus.

Gatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni un uzkarsē uz 180 grādiem. 2. Viegli iesmērē ar eļļu cepamo pannu vai formu (30 x 20 cm – var gatavot arī mazākā formā, piemēram, visas sastāvdaļas dalot uz pusi), izkaisa ar miltiem. 3. Izrullē smilšu mīklu un ieklāj to formā, izveidojot arī maliņas. 4. Valriekstu kodolus rupji sakapā. 5. Cukuru ieber katliņā un maisot izkausē. Kolīdz cukurs sāk brūnēt, ņem nost no plīts. Iemaisa saldo krējumu un medu. Vēlreiz uzliek uz plīts un, cītīgi maisot, pavāra, līdz cukurs atkal izkūst. 6. Cukura un krējuma masā iemaisa sakapātos valriekstus un visu masu ātri pilda formā uz smilšu mīklas. Izlīdzina, šauj 180 grādos sakarsētā krāsnī un cep apmēram 20–25 minūtes. Tad atdzesē un griež gabalos, nē – labāk gabaliņos…

Pieņemu, ka šo tarti var gatavot arī ar citiem līdzīgas konsistences riekstiem – piemēram, Indijas, pekanriekstiem vai makadamijas riekstiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata