Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aizved mani uz Slīteres siliem un tur arī atstāj

Šīs nedēļas slejā gribētos turpināt runāt tikai Skujenieka pantos. Nekas tad nebūtu pārspīlēts, jo tajos bija viss – gan mūžīgi skaistais, gan ironiski piezemētais un ne tikai. Tieši viņa dzejoļu krājums Nekā personīga (no kura ņemtas rindas arī šīs slejas virsrakstam) man, nodriskāts, neskaitāmas reizes lasīts un vākus jau gandrīz zaudējis, stāv to lietu kastē, kas vienmēr līdzi ceļos un neceļos.

Viņā vienmēr bija kas smaidīgi dižens – nekā citādi nemāku to nosaukt, kaut arī šis dīvainais vārdu savienojums nespēj līdz galam noķert un izteikt to noskaņu, ko Dzejnieka satikšana klātienē ļāva piedzīvot. Ne vienreiz vien kolēģis Egīls Zirnis ar viņu sarunājies arī SestDienas vārdā, un šajā numurā mazliet no tā.

Un vēl, kavējoties uz šīs Skujenieka nots un saglabātās sajūtas, gribas stāstīt par diviem notikumiem, kas īsi pēc šīs nedēļas numura iznākšanas gaidāmi katrs savā pilsētā. Citu dziesmu svētki Valmierā un Dziesma dejo. Deja skan Mežaparka estrādē. Lai cik tie būtu atšķirīgi detaļu un vēriena ziņā, tos tomēr šķiet iederīgi likt blakus, jo abi stāsta par prieku, ko atrast dziesmā un kustībā, abi ir par patiesumu, ko nevar notēlot, un vēstījumu, kas ir īsts, uzrunājošs un nevienam neizdabā.

"Šajā skatuvē nav liekulības, bet absolūti tiešs, patiess vēstījums, un tu arī saņem pretī ļoti godīgu atbildi," runājot par roka ietekmi, saka Jēkabs Nīmanis.

"Varbūt deju solis nav tik noslīpēts, toties attiecības un prieks ir īsts. Uz šīs skatuves neviens nemelo, netēlo," par Mežaparka estrādē gaidāmo saka Agris Daņiļevičs.

Vai būtu pārspīlēti teikt, ka tieši pēc tā arī visvairāk esam noilgojušies?

Bet noslēgumā vēl drusku no slejas sākumā jau minētā Knuta krājuma Nekā personīga:

veltījums uldim bērziņam un knutam skujeniekam

divi sirmi latvju dzejnieki jūras krastā
starp klintīm
gaidīja parādāmies afrodīti

nekā

ja vēl tie būtu maķenīt jaunāki

bet nekā

tas bija pafosā
un bez patosa 

Šīs SestDienas, 5.-11. augusta numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Meklēt prieku un provocēt. Jēkabs Nīmanis par konstruktīvu protestu, latviešu dziesmu bagātību un to, kā iztikt bez pārbaudītā un ejošā

IN MEMORIAM. Instruments jātur darba kārtībā. Knuts Skujenieks mudināja dzejniekus nepaļauties tikai uz Dieva pirkstu

PASAULĒ. Biznesa pielāgošanās Krievijas gaumē. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā daudzas ārvalstu kompānijas nolēma pamest lielvalsts tirgu. Kā tas mainījis situāciju Krievijā un kurās nozarēs varētu izrādīties Maskavai vissāpīgāk?

TUVPLĀNĀ. Mērogs ir kosmisks. Telpas mērogs ir kosmisks – saka Agris Daņiļevičs, koncertuzveduma Dziesma dejo. Deja skan mākslinieciskais vadītājs. Viņa pārziņā ir vairāk nekā 5000 dejotāju piedalīšanās koru un deju kolektīvu vienotajā notikumā, kurā visi gan dejos, gan dziedās

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata