Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Drosme pateikt

Ja vidusmēra Latvijas iedzīvotājam prasītu, kas palīdz pret visām kai­tēm, šķiet, pirmā atbilde būtu pilnīgi skaidra – atlaist Saeimu! Par to, protams, var smīkņāt vai jokot. Taču tas, kādēļ joprojām tik liela daļa sabiedrības neuzticas parlamentam un līdz ar to tā pieņemtajiem lēmumiem, liek aizdo­māties. Jā, uzticība ir augusi, ja salīdzina ar viszemā­kajiem punktiem pirms kāda laika. Tomēr neuzticī­bas skaitlis ir lielāks. Statistika ir nepielūdzama.

Un skaidrojums jau patiesībā nav tālu jāmeklē. Politiķiem "kā var nesolīt" un "nasing spešal" tipa izteicieni joprojām pasprūk regulāri, turklāt realitāti neviens nav atcēlis – vēl arvien ir gana daudz lietu, kuras valstī nav sakārtotas un ar kurām ikdienas saskaroties neko citu, kā lamāties vai izplūst bezspē­cīgos asaru plūdos, negribas. Kas pie tā vainīgs?

Vai tiešām tikai cilvēks parastais to redz, un, kamēr nav notikusi publiska kārtējās nozares apbērēšana piketā pie Saeimas, neviens nav gatavs pat nopietnai diskusijai par šīm problēmām?

Tas jau sen bija jāpasaka, tikai nevienam nav drosmes to izdarīt – raksturojot situāciju medicīnā un stāstot par to, ka ne tikai algu jautājums sāpīgs, bet visa pašreizējā sistēma medicīnā joprojām nav sakārtota, sarunā ar SestDienu uzsver ķirurgs Kalvis Briuks. Vai tiešām vieglāk ir nemitīgi bēgt un izvairī­ties no Tā Lielā Melnā Vārdā Nesaucamā, nevis pieķerties un vienreiz par visām reizēm vismaz kādu skaidru virzienu iezīmēt?

Gribi negribi, par to visu domājot, nāk prātā teātris. Taču nebūtu pareizi šoreiz uz šo skaisto skatuves mākslu attiecināt politiku un nebūšanas, jo – jau atkal klāt ikgadējā Spēlmaņu (ar lielo burtu!) godināšana. Un, par viņiem domājot, gan tieši pretēji – gribas smaidīt. Tā īsti un no sirds. Jo par to, kas noticis un bijis saistīts ar skatuves dēļiem, teātra gaisu reiz elpojušie spēj runāt tikai ar patiesu siltumu.

Viens no šā gada Spēlmaņu nakts mūža balvas ieguvējiem Jānis Dreiblats uz sava kolēģa Rolanda Beķera jautājumu, kas tad liek atkal un atkal tomēr skatuves aicinājumam atsaukties, ja tā vietā varētu mierīgi vadīt dienas savā lauku paradīzē, atbild pavisam vienkārši: "Bet kāpēc ne? Ja tas sagādā baudu un prieku, un ja es sagādāju citiem prieku ar savu klātbūtni?" Tik tiešām. Pie tā arī paliksim. Lai visiem Spēlmaņiem atkal viena maģiska nakts, bet visiem pārējiem pietiek drosmes īstajā brīdī runāt par īstajām problēmām, nevis spēlēt nevajadzīgas lomas un mūžīgi slēpties aizkulisēs!

Šīs SestDienas, 22.- 28. novembra, numurā lasiet:

FOKUSĀ. Nāciet nomazgājiet pacientam dibenu! Ķirurgs vertebrologs Kalvis Briuks par to, ko ārsti beidzot ir gatavi stāstīt, kāpēc viņš nav emigrējis, un par jauno mugurkaula filozofiju.

TĒMA. Saeimas atlaišana kā profesija. Biedrība Varu Latvijas tautai jau gadiem cenšas atlaist Saeimu: brīžiem galīgi nesekmīgi, jo iniciatīvas reģistrācija Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) vairākas reizes atteikta, brīžiem vidēji sekmīgi – kad tā tomēr atzīta par derīgu un parakstu vākšana sākta, bet nepieciešamo parakstu skaitu nav izdevies sasniegt. Taču nu biedrība var berzēt rokas – parakstu vākšana par tās ilgi kāroto parlamenta atlaišanu ne tikai sākta, bet arī jau uzņem apgriezienus. Kāpēc tieši šobrīd – laikā, kad sabiedrības uzticība Saeimai ir augstāka nekā citos mūsu mazās demokrātijas pieredzes posmos, – "atlaidējiem" izdevies panākt vērā ņemamus rezultātus?

PASAULĒ. Vieniem varoņi, citiem teroristi. Par "baltajām ķiverēm" iesauktie Sīrijas brīvprātīgie glābēji ir saņēmuši Rietumu atzinību par nesavtīgo darbu, meklējot izdzīvojušos sabombardētu māju drupās. Savukārt Sīrijas režīms un tā galvenā atbalstītāja Krievija viņus saukā par teroristiem un rietumvalstu spiegiem.

SestDienas SALONS. Jēni, tev būs jādzied. Kādas ir sajūtas, saņemot balvu par mūžu uz skatuves? Kā līdz ar valsts iekārtām, nebūšanām ekonomikā, pārmaiņām domāšanā ir mainījies un joprojām mainās teātris? Kas liek aktierim kļūt par direktoru, un kādēļ svarīgs var izrādīties pat vienas izrādes apmeklējums? Un galu galā – kas neatkarīgi no vecuma, piedzīvotā un pārdzīvotā atkal un atkal, vēl un vēlreiz liek skatuvei teikt "jā"? Spēlmaņu nakts priekšvakarā, lai sarunātos par to visu un vēl daudz ko citu, SestDienas salonā satiekas divi spēlmaņi – viens no šā gada mūža balvas ieguvējiem aktieris Jānis Dreiblats un viens no pretendentiem uz gada aktiera godu Rolands Beķeris. Abi no Liepājas teātra.

MŪZIKA. Silta roka uz jūsu pleca. Kanādiešu dziedātāja un dzejnieka Leonarda Koena (1934–2016) jaunais albums Thanks for the Dance ir maigas, aizkustinošas atvadas. Par mākslinieka pēdējo darbu SestDienai stāsta albuma producents Leonarda Koena dēls Ādams Koens.

TUVPLĀNĀ. Motociklista dienasgrāmata. Jaunais animācijas režisors Gints Zilbalodis pieteicis sevi kā sensāciju – kritiķi neskopojas ar uzslavām, dēvējot viņu par tīrradni, atklājumu, unikālu skatienu Latvijas animācijā. Nesen kinoteātros nonākušo debijas pilnmetrāžu Projām/Away (2019) režisors veidojis nepilnus četrus gadus un to darījis viens pats – viņš ir gan filmas režisors un animators, gan producents, scenārija un mūzikas autors. Izšķiršanās veidot trīsdimensiju animācijas filmu vienatnē gan nav bijis dumpiniecisks žests, kā skaidro viņš pats – tā ir pragmatisku apsvērumu, finanšu un darba metodes summa.

VAI VIEGLI BŪT. Policistam. Ierindas policista darbā rutīna ir visai maz iespējama. Ir trauksmainākas un ir mierīgākas dienas, tomēr to, kāda būs šī konkrētā, dežūras sākumā prognozēt ir faktiski neiespējami, uzsver Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes Tūrisma nodaļas vecākais inspektors Aleksandrs Vaļevko. Viņam savā līdzšinējā darba pieredzē sanācis gan savaldīt trakojušus ārvalstu futbola fanus, gan komunālā dzīvokļa istabā ieraudzīt pāris simtu nebrīvē mītošu baložu. Šim darbam vajadzīga ne tikai laba fiziskā sagatavotība, bet jābūt arī psiholoģiskajai noturībai, tādēļ policista profesija noteikti nav visiem piemērota.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Māja kā kosmoss. Tradicionālajās sabiedrībās dzīves telpas radīšana ir bijis sakrāls akts, kas vienlīdz attiecas gan uz kulta objektiem, gan pašu nepieciešamāko dzīvē – mājokli. Tā ir bijusi jaunas pasaules radīšana, tāpēc bieži jau mājokļa struktūrā atklājas kosmiskā vai reliģiskā simbolika – tā top jaunais visums ar pasaules centru, tā tiek savaldīts haoss, lai dotu vietu kārtībai. Arī mūsdienu profānajā pasaulē šādi mājokļi ir sastopami – manā ceļā tās ir jurtas kā kosmosa simbols, Pamira māja kā vairāku reliģiju fenomens un jezīdu "Dieva gultas" kā īpaša eksotika.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Vecsčekists>reptilis
V
Šaubos, vai "cirpšanas instruments" atrodas birokrātu rokās. Birokrāti nav nemaz tik vareni... Džons Kenedijs arī bija "birokrāts", ja kas... . Jālūkojas dziļāk - kam atleks vislielākais labums, ja visus klimatiskos murgus izdosies realizēt dzīvē? Vai ne tiem, kuri veido savu biznesu, neiesaistot naftu?
reptilis
r
Lūk,kādai jābūt drosmei mūsdienu Latvijas politiķim - pateikt publiski ,ka Globālās Sasilšanas problēma ir naudas cirpšanas instruments starptautisko birokrātu rokās! Bet mūsu politiķi jau arī grib būt SAVĒJIE starptautiskajai birokrātijai. Un tāpēc vārdu salikums - ""Es esmu pret globālo sasilšanu!"" - ir kā spiegiem parole - es arī esmu savējais ...es tāds pats ,kā jūs...pieņemiet MANI!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata