Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Meklējot lielāko sēni

Kaut kad jau pirms daudziem gadiem kolēģis Egīls Zirnis īsi un kodolīgi formulēja to, kas katru rudeni notiek gandrīz katra latvieša sirdī un prātā. Proti, "latvieša gēni liek meklēt sēni". Arī šis gads nav izņēmums, un skumjas par pēkšņo septembra siltuma zudumu var aizdzīt, tikai ejot uz mežu un skatoties pēc tās lielākās, pēc tās smukākās un neparastākās sēnes. Galu galā latvieša sēņotprieks beidzot līdz galam novērtēts pat oficiāli, iekļaujot sēņošanu Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Nu pavisam oficiāli var teikt, ka sēņojot kopjam savu mantojumu.

Vēl rudens ir laiks, kad visi lēnām sāk tīties savās siltajās kūniņās, kad vakari kļūst garāki un arvien biežāk tiek pavadīti mājas siltumā, nevis ārā. Kad labākā lieta, ko darīt, ir tā sēdēt ar kādu sarunbiedru un, klausoties lietus bungošanā pa logu, pārdomāt dzīves lielos jautājumus un savas izvēles tajos.

"Man pietika ar vienu nopietnu klauvējienu pie manas dzīvības durvīm, kad es visu tā – kriks! – nogriezu kā ar nazi. Ļoti tanī brīdī pārdomāju, vai es gribu vēl dzīvot vai ne," tieši šāda veida sarunā šonedēļ SestDienai saka mūziķis Māris Žigats, cita starpā runājot par atkarībām, kuru ir daudz vairāk, nekā pirmajā brīdī šķiet, un to, kā iemantot no tām brīvību.

Bet tikmēr pasaulē šis rudens nekāds mierīgais nav, trauksmes un spriedzes joprojām daudz un tā tikai vairojas. Tāpēc šonedēļ plašāk par Libānas šiītu kaujinieku un politiskā grupējuma Hizbullāh līderi Hasanu Nasrallu. Vai šīs "galvas" nociršana lielajam Hizbullāh pūķim nozīmēs beigas, vai arī tās vietā gluži vienkārši izaugs jauna? Naivi būtu cerēt uz pirmo scenāriju, taču, kas tieši ieņems Nasrallas vietu, un kā tālāk attīstīsies šī grupējuma nākotne, acīmredzot ir temats, pie kura gribi negribi nāksies atgriezties vēl un vēlreiz.

Tāds tas rudens šoreiz.

Šīs nedēļas, 4.-10. oktobra, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Saruna pie kafijas aparāta

Māris Žigats gatavojas grupas Pienvedēja Piedzīvojumi 30 gadu jubilejas koncertam 11. oktobrī un veido jaunu albumu par atkarībām, kuru mūsu dzīvēs ir krietni vairāk nekā tikai tās, ko visbiežāk šai vārdā sauc

 

PASAULĒ. Hizbullāh pūķa lielākā galva

Pagājušajā nedēļā Izraēlas varasiestādes ar gandarījumu varēja paziņot – likvidēts Libānas šiītu kaujinieku un politiskā grupējuma Hizbullāh līderis Hasans Nasralla, kuru ebreju valsts īpašie dienesti bija medījuši jau gadu desmitiem ilgi

 

TĒMA. Zivju visiem nepietiek

Septembra vidū Baltijas jūrā atgriezās trīs pelēkie roņi, kas šī gada pavasarī no Latvijas piekrastes nonāca Rīgas zoo dārza karantīnā. Tai pat laikā pirmo reizi pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal atļauta roņu letāla atbaidīšana piekrastē. Tātad no vienas puses šos dzīvniekus lolojam un sargājam, bet vienlaikus ir atļauts tos iznīcināt. Kā tā un kāpēc?

 

FOKUSĀ. Sēnēs iesi tik un tā

Latvijas Nacionālajā Dabas muzejā notiek pirmā sēņu izstāde pēc sēņošanas tradīcijas iekļaušanas Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā

 

LAIKA MAŠĪNA. Pirmais pāvests Baltajā namā

Pirms 45 gadiem Jānis Pāvils II kļuva par pirmo Romas pāvestu, kurš ieradies oficiālā vizītē ASV prezidenta rezidencē – Baltajā namā Vašingtonā. Tiesa, vairāki viņa priekšteči jau bija tikušies ar ASV prezidentiem, un viens pat pabijis Savienotajās Valstīs

 

IZPĒTĪTS. Biedējoši tikai miegā

Cilvēkus visbiežāk piemeklējošie nakts murgi nebūt nav priekšvēstnesis dramatiskiem notikumiem

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata