Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Joprojām Latvija ir un paliek robežzona, kur nomainās divas lielas kultūras. Tikai no mums pašiem atkarīgs, vai gribam to integrāciju jau no pagalmiem veidot vai lepni raukt degunu "svešā" priekšā.

Nekļūt iedomīgam

Ja lakstīgala sāk dziedāt līdz 15. maijam, būs silta vasa­ra, vēsta sena laika vērotāju gudrība.

Nez vai tas ir arī zināt­niski pierādīts, bet katrā gadījumā sava doma tiem mītiskajiem baltu senčiem, kas te dzīvoja vēl pirms krustnešu ierašanās, noteikti bija. Kā citādi viņi būtu spējuši ne tikai pārdzīvot visus trakumus, kas gāja pāri, bet vēl arī mīlēt un vairoties, panākot, ka te vēl kāds tik tiešām mīt paaudžu desmitus vēlāk?

Acīmredzot tomēr kaut kas nemirstīgs vai vismaz sīksts tajā baltu unikālajā gēnā ir. Varbūt klasiķu gudrība, ka, lai pastāvē­tu, vajag mainīties. Arī brāļi Ābeles, kas nupat uzņēmuši filmu par senajām baltu ciltīm, uzsver – nekas jau nav citādi, viss pasaulē lielos vilcienos notiek tāpat kā XIII gadsimtā. Ja nu vienīgi zirgspēki citi un līdztiesībā un dzīves komfortā esam gājuši uz priekšu. Taču joprojām Latvija ir un paliek robežzona, kur nomainās divas lielas kultūras. Tikai no mums pašiem atkarīgs, vai gribam to integrāciju jau no pagalmiem veidot vai lepni raukt degunu "svešā" priekšā.

"Cilvēki, komfortā dzīvojot, var kļūt iedomīgāki. Tā ir lieta, kuras nav "pagā­nu" pasaulē – tajā daba liek saprast, ka tu dzīvo lielākā sistēmā, tu nevari savaldīt jūru, kalnu un visu pārējo. Ja tu esi iedomīgs, tu esi arī nelaimīgs," sarunā ar SestDienu vēl min Lauris Ābele, iesakot vismaz reizi katram apmaldīties mežā, lai to dabas varenību sevī nepazaudētu.

Vai varbūt vienkārši jāsāk ar klausīša­nos. Lakstīgalā. Vai citam citā. Nekļūstot iedomīgiem. Tad arī tie gēni būs tikai stiprāki un stiprāki. Un tad arī vairs nebūs svarīgi, vai patiesībā neesam lietuviski runājoši igauņi vai somiski runājoši lietuvieši. Jo – ja nākas plikam nātrēs iebrist, tik un tā taču viss viens, vai ne?

Žurnāla SestDiena 11. – 17. maija numurā lasiet:

SestDienas SALONS. No saracēņiem pie puķkāpostiem. Trīs brāļi – Raitis, Lauris un Mārcis Ābeles – nule beiguši darbu pie savas dokumentālās spēlfilmas par baltu ciltīm, visiem iesaka kaut reizi apmaldīties mežā, bet paši, ja vajadzēs, gatavi arī pliki iet nātrēs.

FOKUSĀ. Valsts ir kaut kas vairāk. Vēsturnieks Toms Ķikuts par izstādi Latvijas gadsimts, latviešu izdzīvošanas noslēpumu un nacionālu valstu modi.

LIEPIŅA ACS. Ārā no rutīnas. Turpinām iepazīstināt ar stāstiem "aiz bildēm". SestDienas lasītājiem ir iespēja iepazīties ar vienu īpašu fotogrāfa Aivara Liepiņa kadru un stāstu, ko tas sevī nes. Fotogrāfija tapusi Krapē akcijas Viena diena Ogrē ietvaros 2008. gada 22. maijā.

PASAULĒ. Antisemītisma atdzimšana Eiropā. Novērojams nekaunīga un izteikta naida pret ebrejiem pieaugums, kāds Eiropā nav pieredzēts kopš Otrā pasaules kara, brīdina ebreju kopienas vadītāji. Baidoties no uzbrukumiem, daudzi Eiropas ebreji izvēlas slēpt savu piederību kopienai.

TUVPLĀNĀ. Viens tu neesi karotājs. Mūsdienu zinātnē vairs nevar viens pats divus gadus pagrabā meklēt "gudrības akmeņus", uzskata profesore Maija Dambrova, aicinot labāk ar komandu paveikt darbu pāris mēnešos. Bet par slaveno mildronāta skandālu viņa nebēdājas, jo tas ļāvis Latvijai parādīt savas spējas zāļu radīšanā.

LATVIJAI VAJAG. Absolventus. Pavisam drīz – 18. maijā – Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā kopā pulcēsies šīs augstskolas beidzēji un atbalstītāji, lai svinētu Absolventu dienu. Šāda veida aktivitātes un absolventu klubi, kas citur pasaulē ir labi pazīstami, Latvijā ir samērā jauna tradīcija. Kāpēc tā vajadzīga? LU Absolventu kluba vadītājs Mārtiņš Brencis ir pārliecināts – tam ir vairāki iemesli.

MŪZIKA. Starp tiem, kas slīkst.  Edgars Šubrovskis ar savu jauno grupu Jūk maina priekšstatus par kantri, piedāvājot vairāk vai mazāk pazīstamas dziesmas bandžo un vijolei, ģitārai un flautai, paijātām bungām un pieklusinātām balsīm. Derēs gan ballēm, gan bērēm.

CEĻOJUMS. Marokas pieradināšana. Vai cilvēks, kas apceļojis Maroku, ir bijis Āfrikā? Uz to lai atbild katrs pats, taču brauciens uz valsti, kur pateikt "nē" ir īpaša māksla, aprēķināts saltums pēkšņi var pārvērsties negaidītā viesmīlībā, bet tepiķi ar savu skaistumu liek domāt par seniem stāstiem, ir kā atgriešanās vietā, kur, šķiet, jau reiz esam bijuši.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA,  SPORTS MAIJĀ, ATPŪTA ŠOMĒNES, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata