Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Paliek sajūta un nospiedumi

Astrīda Kairiša, Uldis Bērziņš, Mārtiņš Brauns, princis Filips, Matīss Kivlenieks, Andris Kolbergs, Žans Pols Belmondo, Arnis Cimdars, Leopolds Ozoliņš, Askolds Saulītis, Māris Grīnblats, Lāšs Vilks, Guntis Skrastiņš, Ābrams Kleckins, Ojārs Ēriks Kalniņš... Šo sarakstu diemžēl varētu turpināt vēl ilgi – tik sausi rindojot visus, kas šajā gadā aizgājuši, atstājot pasaules atmiņā savu vārdu, idejas, darbus, radošo garu, ar ko tik bieži spējuši iekustināt un iepūst dzīvību citos. Izcilas personības, pāri savam laikam domājušie, talantīgie, nepietiekami novērtētie. Pazīstamie un mazāk zināmie, klusi savu darbu darošie un daudzu iedvesmotāji.

Nāve visbiežāk mūs pārsteidz nesagatavotus, taču šogad – pandēmijas laikā – apstājoties un atskatoties šķiet, ka tās bijis īpaši nežēlīgi daudz. Visus dažās lappusēs neuzskaitīt. Un ne jau
tas arī ir tas būtiskākais. Svarīgāki, protams, ir nospiedumi, ko aizgājēji mūsos atstājuši; viņu pieņemtie lēmumi, izvēles, kas tālāk ietekmējuši visas valsts, kādas nozares, mūsu pašu vai
kāda cita ceļus, domu gājienu, skaistuma izjūtu... Dzīvi.

Pasaule turpināsies, jauns gads neizbēgami atkal nesīs gan prieku, smaidus un uzvaras, gan bēdas un zaudējumus. Droši vien katram no mums būs kaut nedaudz jāparaud, bet – esmu pilnīgi droša – būs arī iespēja smaidīt. No kurienes mēs ņemsim spēkus, kur atradīsim motivāciju un iedvesmu doties tālāk, sākt kaut ko jaunu, turpināt sarežģīto, uzņemties grūto? Varbūt tieši par to, nevis Jaungada apņemšanos, kas katru gadu izkūp jau otrajā nedēļā, ir vērts padomāt šajā gadumijā. Atcerēties cilvēkus, tos spēka avotus, kuri mūs tieši vai netieši iedvesmojuši, palīdzējuši piecelties, ļāvuši ieraudzīt vairāk, aizsniegties tālāk, noticēt sev un pasaules iespējām. Vai mums ir kas svarīgāks par viņiem? Par tiem viņu nestajiem nospiedumiem, kas paliek veselu mūžību – visu mūsu dzīvi.

Ziemassvētkus mēdz saukt par klusuma laiku, un ne par velti tas ir vispirms – pēc tam jau nāk dzirkstošu dzērienu burbuļi un skanīgi glāžu tinkšķi jaunā gada pirmajās minūtēs, lielie novēlējumi un skaistie solījumi sev un apkārtējiem. Bet nedēļa pirms tam dota, lai mēs noklustu, lai sajustu, lai apcerētu un atcerētos visu to labo, kas mūs aizvedis līdz šim brīdim. Un, lai kā grozītos, nekas cits kā cilvēki apkārt tie nav.

Tāpēc – lai sirdssilti un skaisti svētki! Lai tajos varbūt vairāk nekā ikdienā ir iespēja sajust to pacēlumu un iedvesmu, ko dod tikai patiesa un nesavtīga mīlestība un draudzība vienam pret otru! Lai spējam šo sajūtu noķert, saglabāt un vairs nekad nepazaudēt – varbūt pat uz mūžu.

Šīs SestDienas, 23. decembra  – 29. decembra numurā lasiet:

IN MEMORIAM. Mūžibas Daugava. Cilvēka nāve vienmēr šķiet negaidīta, bet šogad aizgājēju likteni klāj arī kovidneskaidrības plīvurs. Katrā ziņā šogad Latvija un pasaule ir zaudējusi daudzas izcilas personības, un dažu aiziešanu ir veicinājis vai vismaz tai stāvējis kūmās arī Covid-19.  

PASAULĒ. Lietuvas Dāvids pret Ķīnas Goleātu. Lietuvas ārpolitiskā kursa pārmaiņu dēļ dramatiski pasliktinājušās Viļņas un Pekinas attiecības, bet vēl Lietuvai draud arī domstarpību padziļināšanās ar Krieviju. Kur meklējami konfliktu cēloņi, un kādi ir iespējamie nākotnes scenāriji?

TUVPLĀNĀ. Celmlauzis uz kalnu divriteņa. Mārtiņš Blūms (26) ir viens no visstraujāk progresējušajiem Latvijas sportistiem. Viņš ir pirmais latvietis, kas ielauzies pasaules elitē olimpiskajā MTB XCO kalnu riteņbraukšanas disciplīnā.

LAIKA MAŠĪNA. Tas notika Ziemassvētku vakarā. Ziemassvētku noskaņās SestDiena atceras dažus interesantus vēsturiskus notikumus.

CEĻOJUMS. Gaisma zobena ēnā. Jeb Visu veidu bateriju uzlādes iespējas  Vīnes dzīvību sološajos mutuļos un tempļos.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata