Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šonedēļ SestDienā: Nākotnes cilvēki

Pēcjāņu zibeņi tiešā un pārnestā nozīmē pārdzīvoti. Lielbritānija nobalsojusi tā, ka pati brīnās, bet Latvijā svelme pārgājusi, arī pēc dārdiem, lietusgāzēm un gaismas bultām debesīs visi torņi turpina mierīgi stāvēt, šķiet, nekas neatgriezeniski sasperts nav, un sācies jau jūlijs. Kaut kā strauji tā temperatūra uzkāpa – nepaspējām ne attapties, kad vasara jau pilnā sparā un arī pasaules politikā iet karsti. Pieredzējušais politiķis un diplomāts Māris Riekstiņš gan saka: tagad jāievelk elpa un jāelpo dziļi, nemeklējot ikdienas sensācijas un mierīgi nogaidot.

Jā, Brexit, visu pirmssaulgriežu laiku kā bubulis biedējis, tagad pārvērties gandrīz par parazītvārdu, kas griežas katra otrā teikuma galā. Redzēs, protams, vai pēc laika nesekos Brenter, kā ne viens vien prognozē, bet pagaidām jāatzīst – garlaicīgi katrā gadījumā nebūs, un notikumu tuvākajos mēnešos šai ziņā netrūks.

Tikmēr tepat, Daugavgrīvas cietoksnī, būs kārtīgs "baseins", kuru organizēs cilvēks no Nākotnes! Šoreiz gan tas cilvēks ne no savulaik slavenās Holivudas filmas par ceļojumiem laika mašīnā, bet tepat no kādreizējā kolhoza pirmrindnieku ciema. Dāvis Kaņepe. Savulaik jau organizējis festivālu Rozā peldbaseins, kas nedaudz saīsināti vietējās aprindās ieņēmis sinonīma vietu vārdam "ballīte". Kāpēc jauns festivāls? Jo vienas durvis – uz kino pasauli – uz mirkli pievērušās, tāpēc acīmredzot vajadzēja kādu logu, pa kuru iekāpt. Turklāt mums te pietrūkst kultūru bagātības, kaut kā vairāk par popu un dziesmām angliski, saka Dāvis. Padomājis, un tā radusies Komēta. Un kāpēc gan ne? Daugavgrīvas cietoksnis jau sen to bija pelnījis!

Kaut kā tikpat viegli un skaisti savas tulznas un rūsu pušumos māk noslēpt arī jaunā koklētāja Līga Griķe. Viņasprāt, koncertkoklei piestāv gan akadēmiskā mūzika un lielas zāles ar smalkiem ļaudīm, gan zāļu tirgus un kāzu svinības. Galvenais jau ir tas šarms. Savukārt arhitekts Dins Vecāns tikmēr izdomājis katru dienu citā valstī noskriet maratonu, lai ne tikai gūtu neaizmirstamus iespaidus, bet arī kādam palīdzētu.

Iedvesmojoši un drosmīgi? Neapdomīgi, jo neapsvēra riskus? Vai ko līdzīgu nevar teikt arī par sākumā piesaukto britu lēmumu? Acīmredzot tādi tie nākotnes cilvēki ir – kurš ar rozā brillēm, kurš ar pārliecību, ka var pasauli un tās priekšstatus mainīt. Pat ja citi nesapratīs. Pat ja nāksies kļūdīties. Kāds tajā atpazīst sevi? Vai varbūt sevi nākotnē?

Šīs SestDienas, 1. - 7. jūlija, numurā lasiet:

Mountain View

FOKUSĀ. Nākotnē izaugušais. Visi ir bijuši jauni, un studenta gados ir jāiztrakojas, ir pārliecināts Dāvis Kaņepe. Palicis otrais aiz strīpas kino pasaulē, Kaņepes Kultūras centra saimnieks nenolaiž rokas un filmas vietā rīko festivālu Daugavgrīvas cietoksnī. Ar SestDienu viņš dalās pārdomās arī par pilsētas un kaņepju audzēšanas neizmantotajām iespējām un multikulturālismu, kā arī atceras Nākotni rozā krāsā.

SestDienas SALONS. Jāelpo dziļi un mierīgi. Tagad ir jāievelk elpa un nav jāmeklē sensācijas, uzsver bijušais politiķis un ilggadējais diplomāts Māris Riekstiņš, komentējot Lielbritānijas referenduma rezultātus. Tomēr intervijā SestDienai viņš atzīst – britiem no šī lēmuma viņš redz gandrīz tikai zaudējumus, bet, lai pateiktu, ko tas īsti nozīmēs Latvijai un citām valstīm, jāsagaida procesa beigas.

AKTUĀLI. Lielbritānija Eiropas durvīs. Karalienes vārda spēks, iekšējās nesaskaņas, interpretācijas un nākotnes iespējamie ceļi – fakti un interesantas detaļas par Lielbritānijas vēsturisko lēmumu, to, kas tad īsti ir skaidrs un kas vēl miglā tīts saistībā ar tālāko procesu.

PASAULĒ. Krievi ieņem Abhāzijas pludmales. Ekonomisku un ģeopolitisku iemeslu dēļ Krievijas iedzīvotāji šogad vairs nedodas atpūsties uz kūrortiem Turcijā un Ēģiptē. Tā vietā viņi izvēlas Gruzijas separātisko Abhāzijas reģionu, kas piedāvā ļoti lētu viesmīlību.

TUVPLĀNĀ. 28 dienās 28 maratoni 28 valstīs. Nevis vienkārši skriet, bet katru kilometru pārvērst performancē ar cēlu mērķi – arhitekts Dins Vecāns, aicinot ziedot un palīdzēt mazajiem onkoloģijas pacientiem, nepilnā mēnesī noskrējis maratona distances visās Eiropas Savienības valstu galvaspilsētās.

TĒMA. Dabas gaisa un ūdens "šovi". Kas ir apvelings un halo? Kur var novērot ūdensstabus un sudrabainos mākoņus? Izrādās, tas viss sastopams Latvijā līdzās jau pierastajiem zibeņiem un arī tornādo, kas nebūt nav tikai tālās zemēs vērojams. Laikavīrs Toms Bricis par īpašajiem "dabas šoviem", kas ir mums apkārt, bet tik bieži paliek neievēroti.

PORTRETS. Gan zāļu tirgū, gan Albertholā. Kokle var būt dažāda un ar to var spēlēt arī roku, saka koklētāja Līga Griķe, kura ar savu kokli starptautiskos konkursos un uz lielām skatuvēm jau izkonkurē arfas un vijoles, bet ikdienā labprāt spēlē arī kāzās un uzstājas kopā ar dažādiem mūziķiem. SestDienai jaunā mūziķe stāsta gan par rūsu tulznās no vingrināšanās un pārtrūkušām stīgām, gan spēles prieku, savu kaprīzo instrumentu un nākotnes iecerēm.

PRIEKŠĀ. Saruna kā nospiedums. Ceru, ka latviešu humoram ir nākotne, saka sarunu festivāla Lampa direktore Ieva Morica. Jau otro gadu aicinot cilvēkus sarunāties, nojaucot robežas starp viedokļu līderiem un pārējo sabiedrību, viņa arī uzsver, ka labas sarunas pamatprincips slēpjas vispirms jau vēlmē patiešām ieklausīties. Un labai sarunai ir tāds pats iespaids kā labai grāmatai vai teātra izrādei.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai kārtējā dīzeļvilcienu modernizēšanas aizkavēšanās ir attaisnojama? Jā pret nē – Rīgas Vagonbūves rūpnīcas valdes priekšsēdētājs Gatis Kamarūts un Pasažieru vilciena valdes vadītājs Andris Lubāns.

CEĻOJUMS. Zaļo plašumu un aitu vieta. Mazas piekrastes pilsētiņas ar varenām klintīm, milzīgi plašumi ar visu veidu aitām, laikapstākļi, kas var mainīties piecās minūtēs, un pat dubultas varavīksnes. Tā vien šķiet, ka Ziemeļīrijai kāds iedevis tikai dažas krāsas, taču tās visas ir krietni košākas par citur pasaulē redzamajām.

KROGS UZ PAPLĀTES. Bāka ar grilētiem stariem. Pēc Dzintaru koncertzāles apmeklējuma vakarā klīstot pa Jomas ielu, Zirnis aizdomājas par Jūrmalas tūrisma sezonas spožumu un postu un nokļūst grilbārā LightHouse, kur ļaujas pierunāties grilējumam un nonāk pie pārliecības – ja dona Kihota laikā Spānijā būtu tāda cūkgaļa, viņš noteikti būtu uzvarējis vējdzirnavas.

SestDienas VAKARIŅAS. Sezonas mantojums. Restorāna Muusu šefpavārs Kaspars Jansons dalās ar divām sava zelta fonda ēdienu receptēm, kas viņam pašam ir mīlestība no pirmās tikšanās: laša fileja ar jaunajām bietītēm un rabarberu parfē ar zemeņu mērci.

Kā arī PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SPORTS JŪLIJĀ, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata