Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ SestDienā: Nekarāties gaisā

Vieni sauc par zirga galvām, otri saka, ka mums visiem seši kāju pirksti, bet mēs nepaliekam atbildi parādā un mūžīgi smejam par pirmo neizsakāmo lēnību. Anekdotes par to, ko latvieši domā par igauņiem, ko igauņi par lietuviešiem un lietuvieši par latviešiem, visi būs kaut reizi dzirdējuši. Bet ko mēs – trīs Baltijas valstis – cita par citu sakām, ja metam jokus pie malas?

Salīdzinājumā ar lietuviešiem latvieši lēnāk iešūpojas, toties traki grib izpausties. Vēl mums pietrūkst vienkāršības attiecībās, un leišu vērtējumā esam arī vēsāki un atturīgāki. Vismaz tādi vērojumi lietuvietei, kura jau vairāk nekā trīsdesmit gadu dzīvo pie mums, – Latvijas Kultūras akadēmijas rektorei Rūtai Muktupāvelai. Varbūt arī jāpiekrīt, ka kaimiņus idealizējam vairāk nekā sevi, tomēr viņas vārdiem par latviešu "viensētnieku" galvās sēdošo radošuma potenciālu gribas ticēt. Tāpat kā tam, ka latvieši atgriezīsies senču mājās, jo viņiem vajag to saimi un savējos – nevar tak karāties gaisā!

Kas zina, varbūt tāda pati asinsbalss atsaucās, kad igauņu māksliniecei Renatei Kērdai piedāvāja kļūt par Dailes teātra jauniestudējuma horeogrāfi. Tagad, kad izrāde jau gatava, viņa saka, ka patiesībā parasti teātrī visu dara pati un ielēkt cita režisora vīzijā nemaz nav viegli, taču Latvijā strādāt viņai paticis. Vienubrīd pat pieķērusi sevi, ka jau domā latviski, un pati sevi sauc par krancīti – jo ir pusigauniete, puslatviete.

Kas vēl ar tiem latviešiem? Tikko pārbraucām no hokeja čempionāta, un ir ko analizēt – par to, kāpēc par spīti reālām cerībām sunim līdz galam tomēr nespējām pārkāpt un pacelties līdz labāko astotniekam neizdevās. Varbūt tās gluži vienkārši ir vēl vienas durvis, līdz kuru atvēršanai jāpagaida? Bet tikmēr pilnīgi droši šonedēļ varēs klaudzināt muzeju durvis, kaut uz mirkli ieskatoties visdažādākajās pasaulēs. Jo jāpiekrīt Evilenai Protektorei, ka svarīgi ir redzēt lietas klātienē – tas raisa pavisam citas sajūtas. Un varbūt pēkšņi rada iedvesmu kaut kam lielam un skaistam, piemēram, kā Džārmuša trauslajai dzejai kinoekrānā.

Šīs SestDienas, 20. - 26. maija, numurā lasiet:



SestDienas
SALONS. Esam mazi, bet ļoti smukiņi. Savulaik uz Rīgu lietuviete Rūta Muktupāvela atbrauca, lai redzētu Baltijas valstu karogus, un savam vīram Valdim Muktupāvelam, pirmoreiz satiekoties, paprasīja tikai autogrāfu. Nu Latvijā viņa jau nodzīvojusi ilgāk nekā Lietuvā, Kultūras akadēmijas jubileju sagaida rektores amatā un paredz latviešu atgriešanos senču mājās.

SPORTS. Ar neizmantoto iespēju pēcgaršu. Ideāls spēļu kalendārs, lielisks komandas gars un raksturs – šie un vēl citi labvēlīgie apstākļi ļāva cerēt, ka Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātā Krievijā varētu uzlēkt līdz labāko astoņniekam. SestDiena analizē, kā un kāpēc tas tomēr neizdevās un Leonīda Beresņeva vadītā komanda pārbrauca mājup ar 13. vietu.

PASAULĒ. "Zelta miljarda" klubs. Kas slēpjas aiz politiķu pēdējos gados daudz piesauktajiem četriem burtiem OECD? Dēvēta arī par NATO ekonomisko dubultnieci, organizācija likusi ne vienai vien valstij mainīt likumus, ja vajadzīgs, spītniekus savaldot arī ar politisko spiedienu.

TUVPLĀNĀ. Galvenais, lai ir ko teikt, saka igauņu teātra māksliniece Renate Kērda, kuru ar Latviju saista ne tikai nule tapušās Laulības dzīves ainas, bet arī saknes, jo mamma ir latviete. Kērdai patīk traģikomisma līdzsvars un absurda piekodiens gan dzīvē, gan mākslā, un, lai gan Dailes teātra jauniestudējumā viņa veido horeogrāfiju, parasti pilnīgi visu teātrī dara pati.

FOKUSĀ. Bez atlīdzības dosies liesmās. Ar padomju laika gazikiem un neciliem formas tērpiem brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustība Latvijā joprojām darbojas, piedaloties gan nopietnos glābšanas darbos, gan noceļot kaķus no kokiem, un dažās vietās aizstāj pat profesionāļus, kuri turp pietiekami ātri aizbraukt nemaz nevarot.

KINO. Trauslā dzeja jeb Visu iekārotais palmas zars. Spīlbergs, Džārmušs, Almodovars – Dita Rietuma par meistaru uznācienu Kannu kinofestivālā, kas šoreiz gan priecē, gan viļ. Stāsti visdažādākie – par lielām kaislībām un sāpīgām atmiņām, milžu zemi un sunim veltītu trauslu dzeju bez krīzes pazīmēm.

PRIEKŠĀ. Svarīgi redzēt klātienē. Savulaik pati, strādājot muzejā, spēlējusi flīģeli un klausījusies ģimeņu stāstus, Pieneņu vīna un Jazzatomy soliste Evilena Protektore Muzeju naktī aicina iepazīt daudzpusīgo ebreju kultūru, kurā svētkos nekas nenotiekot mierīgi.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai Rīgas Kongresu nama pārbūve būtu piemērotākais Rīgas akustiskās koncertzāles izveides projekts? Par un pret – pašvaldības uzņēmuma Rīgas nami vadītāja arhitekte Vineta Verika un Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.

CEĻOJUMS. Izved Lielvārdes jostu pastaigā. Nevis vienkārši apceļo Čīli, bet atstāj tur arī savas pēdas – piemiņai par jaunās mākslinieces Karīnas Andrejevas viesošanos Klusā okeāna krastā paliks košs, 19 metru garš latvju rakstu gleznojums. SestDienai viņa stāsta gan par ideju un tās realizāciju, gan čīliešu privātās telpas izjūtu un tuksnesī atrodamo varenību.

KROGS UZ PAPLĀTES. Klusais japānis. Apcerot mazo suši klucīšu formas ērtības un neveiklības, kas varētu rasties, ja niekojas ar sojas mērci, Zirnis ēd suši bārā Ko un atzīst, ka te var sarunāt patīkamu tikšanos ar otru japāņu virtuves mīlētāju vai vienatnē nodoties irbuļcīņas mākslas treniņiem.

SestDienas VAKARIŅAS. No savvaļas veltēm. Iesakot salātu vietā izmantot pļavā saplūktos augus, šefpavārs Ēriks Dreibants SestDienas vakariņotājiem piedāvā svaigā siera kūciņas ar zaķskābenēm un sparģeļu salātus, kuriem bekons piedod patīkamu smeķi.

Kā arī VĒSTULES UN KOMENTĀRI, PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata