Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ SestDienā: Pastrīdēties vajag

Jūs būtu gatavi strīdēties ar Dievu, ja Viņu pēkšņi satiktu? Un par ko? Par politiku, ikdienu vai filozofiju? Ir kaut kas, par ko esat tik ļoti droši, ka nebaidītos sākt diskusiju un pieļautu iespēju, ka šajā strīdā ar visvarenu pretinieku varat arī uzvarēt?

Lūk, Lutera draudzes virsmācītājs Linards Rozentāls ir. Sarunā ar SestDienu viņš atzīst – ja satiktu Dievu, kurš teiktu, ka sievietes nevajag ordinēt, viņš vēl pastrīdētos. Arī cilvēkiem viņš savu viedokli neslēpj, uzsverot – ir tādi brīži, kad baznīcai jāieklausās sabiedrībā, jāskatās, kas notiek pasaulē, un jāmācās no tās, jo cilvēkus vajag apvienot, nevis būvēt sienas starp tiem. Jāpiekrīt – laikā, kad, šķiet, nekur jau vairs nevar iztikt bez diskusijām par sievietes lomu un vietu, varbūt tiešām prātīgākais būtu vismaz nebaidīties strīdēties. Ar būtisku niansi gan – ne tikai pierādot, bet arī ieklausoties, lai vienā brīdī tomēr varētu pavilkt svītru, sākt no baltas lapas un iet uz priekšu, nevis tikai skatīties atpakaļ. Jo, piesaucot tos pašus mūžīgos Bībeles sižetus, ar to skatīšanos atpakaļ nemaz nav tik droši – šķiet, par sālsstabu varēja pārvērsties.

Acīmredzot tāda balta lapa un skatīšanās uz priekšu tagad vajadzīga arī Vienotībai. Pēc nu jau ieilgušiem strīdiem, neapmierinātības un daudz piesauktās netīrās veļas ne tikai publiskas mazgāšanas, bet beršanas līdz jēlām rokām partija tikusi pie jauna līdera. Kongresā gan viņš tā pieticīgi sēdēja pēdējā rindā. Taču varbūt tieši tas arī partijai ir vajadzīgs – kāds no aizmugures, no kurienes visu var labi novērot un novērtēt, pašam paliekot ēnā. Un īpaši zīmēties, cik var nojaust, jaunievēlētais līderis nekāro – ja vien nebūtu drukātā vārda arhīva spēka, detaļas par viņa karjeras un dzīves gājumu nemaz tik viegli izdibināmas nebūtu.

Kas vēl? Vēl, protams, var strīdēties, vai arvien lielāka planētas digitalizācija nāk par labu. Skat, agrāk tikai vecajie bija viedi. Tagad par tādiem kļuvuši arī telefoni un nu jau pat pilsētas. Tas labi vai slikti? Palīdz vai degradē?

Bet varbūt vajag daudz vienkāršāk un sākt ar to, ka paši sev godīgi atzīstam – esam mēs suņu vai kaķu cilvēki. It kā tāds vienkāršs jautājums, bet slēpj sevī daudz – gan cilvēka attieksmi pret sevi, gan citiem. Un, kad atklāsim to īsto dzīvnieku sevī, esmu pārliecināta – i politika, i filozofija pareizajās vietās nostāsies. Un bez liekām raizēm varēs aizbraukt tepat līdz neizmantotajam Ķemeru potenciālam, piemēram, iepazīties ar Slokas čigāniem, kuri pat filmas uzņem, un – kā mūsdienu klasiķu dziesmās iesaka – ņemt to visu vieglāk. Arī strīdus.

Šīs SestDienas, 10. - 16. jūnija, numurā lasiet:


SestDienas SALONS. Siena starp vīriešiem un sievietēm. Sieviešu ordinācijas jautājumā gatavs strīdēties arī ar Dievu, ja tas būtu nepieciešams, - Lutera draudzes virsmācītājs Linards Rozentāls intervijā SestDienai gan par to, vai sabiedrībai ārpus baznīcas vajadzētu paust viedokli šajā strīdā un kāda ir mazākuma loma baznīcā, gan par to, kur ir Dievs.

POLITIKA. Priekšsēdētājs no pēdējās rindas. Par ģimeni neko nestāstīs, bet partiju glābs. Aizvadītajā Vienotības kongresā jaunievēlētajam priekšsēdētājam Andrim Piebalgam vārdu sev nācās lūgt pašam. Nu politiķis apņēmies audzēt partijas spēku, tomēr iespējas to izdarīt nav viņa rokās vien. SestDiena iezīmē jaunā Vienotības līdera portretu.

TĒMA. Pilsēta 2.0. Lai uzturētu visus cilvēkus, kas pēc dažiem desmitiem gadu dzīvos pilsētās, būtu vajadzīgas vairākas planētas Zemes, norāda pētnieki. Tāpēc tiek meklēti risinājumi, kā no savulaik industriālās revolūcijas izveidotajām pilsētām pāriet uz tādām, kuras varētu dēvēt par viedām, – jaunākās tehnoloģijas izmantojot gan satiksmes organizēšanā, gan citās jomās.

PASAULĒ. Kremlim Brexit ģeld. Vairākums pasaules līderu izteikuši bažas par Lielbritānijas iespējamo izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), taču Krievijas vadītājs Vladimirs Putins klusē. Analītiķi ir pārliecināti, ka Kremlim būtu izdevīga britu aiziešana, jo tas vājinātu ES.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai ir īstais brīdis Latvijā virzīties uz obligāto veselības apdrošināšanu? Par un pret – Saeimas obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas jautājumu darba grupas vadītājs Romualds Ražuks (Vienotība) un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

IN MEMORIAM. Lidoja kā tauriņš, dzēla kā bite. Tautas čempions ir miris. Leģendārais bokseris Muhameds Ali piedzīvoja ne tikai spožu uzvaru pilnu karjeru un kļuva par popkultūras ikonu, bet arī vairākus gadu desmitus cīnījās ar Pārkinsona slimību.

PRIEKŠĀ. Māca labestību un iecietību. Dzīvnieku vajag izvēlēties, ņemot vērā ne tikai viņa, bet arī savas rakstura īpašības, uzsver Latvijas Kinoloģijas federācijas prezidente Vija Klučniece un piebilst – turēt lielu suni dzīvoklī nebūt nav dzīvnieku mocīšana, drīzāk mokās cilvēks. Viņa stāsta arī par gaidāmo suņu un kaķu izstādi Ķīpsalā, kur ne tikai būs apskatāmas ikdienā nesastopamas dzīvnieku šķirnes, bet varēs vērot arī dažādus šovus.

MODE. No gleznām līdz uniformām. Latvijas Mākslas akadēmijas modes studentu radītie tērpi šogad pārsteidz ar novatoriskām idejām un arī atspoguļo jaunākās vēsmas pašmāju modes lauciņā.

CEĻOJUMS. Vai ir Jūrmala pēc Majoriem? Iepazīties ar Slokas čigāniem un varbūt pat iekļūt viņu uzņemtajā filmā, izstaigāt teritoriju, kurā nesatiktos pat Lāčplēsis ar Melno bruņinieku, un līdz galam novērtēt Ķemeru potenciālu – to visu var, aizbraucot tikai dažas pieturas garām pierastajai Jūrmalai.

KROGS UZ PAPLĀTES. Ceļojums uz Skanstes zemi. Ilgojoties pēc jaunu zemju atklāšanas prieka, Zirnis atklāj vismaz Blaumaņielas restorāna Terra brāli vai māsu starp Meža kapu kompleksu, Arēnu Rīga un Skanstes ielas mazdārziņiem un nav vīlies, jo uz šķīvja neviens no labumiem nav garlaicīgā formā vai garšā.

SestDienas VAKARIŅAS. Ātrais variants. Laiks skrien, laika nav, laika pietrūkst, tāpēc visu vajag darīt ātri, uzsver Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lāsma Kugrēna un atzīst, ka tādi pārsvarā ir arī viņas gatavotie ēdieni – bez liekas sarežģītības un ilgas stāvēšanas pie plīts. SestDienas lasītājiem viņa iesaka kartupeļu pusītes sīpolos, pēc kuru pieminēšanas vien teju visiem sagribas ēst, un saldējumu ar mīļākajiem augļiem, kurā apvienotas pārbaudītas vērtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata