Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Turpinājums sekos

Es jūtos kā pieaugušais lēnām jau. Sāku saprast lietas, kuras ir jādara un jāizdara. (..) Ir grūtāk, ka nav tā brīvā laika, bet, nu, tāda ir tā mūsu dzīve – ka tu audz, audz un audz, – saka Kārlis, viens no filmas Turpinājums. Pieaugšana varoņiem.

Pa septiņiem gadiem no pirmklasniekiem, kuri ar pārliecinātu sejas izteiksmi stāsta, kā redz pasauli, nu viņi kļuvuši par pusaudžiem, kuri lēnām iepazīst pieaugušo pienākumus, sajūtas, sapņus un to sadrupšanu. Piedzīvo gandarījumu par sasniegumiem, prieku, sāpes un vilšanos vistuvākajos, mēģina iztēloties savu nākotni un vienlaikus dzīvo mirklim. Klasiķa Ivara Selecka un Armanda Zača veikumu negribas saukt par filmu. Drīzāk – par tādu kā spilgtu Latvijas tēlu, kas uznirst acu priekšā konkrētos cilvēkos. Viņu dzīves ir un nav īpašas, izvēles – ne labas, ne sliktas, problēmas – gluži parastas un vienlaikus citādas. Caur viņiem ikviens var ieraudzīt pats sevi un arī visu sabiedrību kopumā.

"Mums ir daudz talantu, bet mūsu problēma ir mazvērtības komplekss. Tas ir no tā, ka mēs nezinām savu vēsturi. Un pilsētā vispār nekāda dzimtenes izjūta nerodas. Kad tu saulrietā vai saullēktā pastāvi Vidzemes pakalnos – kāds skaistums! No turienes visa mūsu poētiskā inteliģence ir atnākusi. Bet ar ko sēta Rīgā atšķiras no sētas Londonā? (..) Dabā ir nianses, noskaņas, tās var just tikai tad, ja esi dabā iekšā. Tad cilvēks arī jūt, cik viņš ir ievainojams," sarunā ar SestDienu saka Seleckis. Un, skatoties filmu, tik tiešām pavisam viegli sajust arī savu ievainojamību – savus bērnības klupienus, pieaugšanas pieredzi un sapņu pārveidošanos. Vēlreiz izdzīvot katram pašam savu un visas Latvijas nepārtrauktību – no paaudzes paaudzē. Dzīvesstāsti, kas veido valsti, un valsts, kas veido dzīvesstāstus.

Turpinājums sekos. 

Šīs nedēļas, 20.-26. septembra, žurnālā SestDiena lasiet:

 

SestDienas SALONS. Kas uzfilmēts, tas bijis

Latviešu dokumentālā kino leģenda Ivars Seleckis par to, kā atdzīvojās grāmatas, kas viņam 67 gadus ir pietrūcis, un par to, ko darīs pēc savas jaunās filmas Turpinājums. Pieaugšana 

 

PASAULĒ. Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā 1 līdz 3 miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, valsts ideoloģijas un spēka struktūru puses. Viņa turpmākā dzīve līdz 2024. gadam atgādināja gandrīz neredzama popkultūras elka stāstu – bija pat dažu gadu intervāls, kad vienīgie viņa jaunie fotouzņēmumi bija ieraugāmi Dubajas šeiha vietnē
 

20 GADI ES. Nevienlīdzības mazināšanas brīnumformulas meklējumos

Nevienlīdzība aizvien ir aktuāls jautājums ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas dienaskārtībā. Turklāt tā ietekmē sabiedrību kopumā, tās spēju attīstīties gan ekonomiski, gan sociāli. Diemžēl ienākumu nevienlīdzība Latvijā joprojām ir viena no augstākajām starp Eiropas Savienības dalībvalstīm – šajā jomā esam trešajā vietā. Ko tas nozīmē iedzīvotāju dzīves līmenim, un kā to risināt?

 

TUVPLĀNĀ. Ir jāpasaka, kas tu esi

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni

 

INTERESANTI. Jokainā zinātne

Vai zīdītāji spēj elpot caur anālo atveri? Kā beigtas foreles peldēšanas īpatnības atšķiras no dzīvas zivs uzvedības? Ar kuru pusi uz augšu, visticamāk, nokritīs gaisā pamesta monēta? Uz šiem un citiem jautājumiem ar saviem pētījumiem atbildējuši šāgada Ig Nobel balvu ieguvēji. Tās sadalītas ierasti jautrā atmosfērā vienā no lielākajām Masačūsetsas Tehnoloģiskā institūta auditorijām un, saskaņā ar organizētāju devīzi, tiek piešķirtas par zinātniskiem pētījumiem, kas “sākumā izraisa smieklus, bet pēcāk liek aizdomāties”

 

LAIKA MAŠĪNA. Londonas sarkanais simbols

Pirms 70 gadiem Londonas iedzīvotājiem pirmo reizi bija iespēja aplūkot sarkano divstāvu autobusu AEC Routemaster. Pusgadsimtu šie sabiedriskā transporta līdzekļi valdīja pilsētas ielās, kļūstot par vienu no nozīmīgākajiem Londonas simboliem

 

IZPĒTĪTS. Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata