Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Diagnoze, par kuru nerunā

Attiecībā uz HIV Latvijā patlaban redzama tikai aisberga mazākā daļa – aprēķini liecina, ka mūsu valstī ir ap 10 000 ar imūndeficīta vīrusu inficētu cilvēku, bet tikai pusei no tiem slimība atklāta. Tā joprojām ir tabu tēma, par ko atklāti izvairās runāt pat paši pacienti. Arī SestDienai viņi lūdz saglabāt anonimitāti

Pirms ar to saskārās pati, Anastasija (vārds mainīts) par HIV neko daudz nezināja. Tas arī neinteresēja. Taču trīs gadus pēc laulībām atklājās, ka HIV ir viņas vīram. Pārbaudīja arī viņu, un rezultāts tāds pats. Sieviete nav starp ierastajām riska grupām – narkomāniem, ieslodzītajiem – un nenodarbojas ar prostitūciju. Viņa ir 52 gadus veca rīdziniece, kas strādā finanšu sektorā, ir izaudzinājusi meitu, rūpējas par savu mammu un ir uzticīga vīram. Tagad gan piebilst, ka uzticēšanās ir iedragāta. Stāstot, kā vīrs infekciju ieguvis, pēc garas nopūtas Anastasija atklāj, ka viņš ir jūrnieks. Pats esot apgalvojis, ka, viesojoties Āfrikā, tur saņēmis vakcīnas un, iespējams, šļirces bijušas vairākkārt lietotas, taču sieviete šim stāstam netic.

Toreiz, pirms desmit gadiem, šoks bijis liels – emocionāli pasaule apmetusi kūleni. Tagad Anastasija piebilst: "Kā ir, tā ir, ko tur vairs iesākt!" Par sajūtām viņa vairs daudz stāstīt negrib – labāk esot to nemaz nezināt. Turklāt viņa jau pieradusi – reizi mēnesī dodas uz slimnīcu, ārsti sniedz konkrētas norādes, kas vienkārši jāizpilda. Terapiju viņa varējusi sākt gadu pēc tam, kad infekcija atklāta, un tā turpinās joprojām, taču pati Anastasija nevar pateikt, cik tā bijusi iedarbīga un vai šobrīd viņa var kādu vēl inficēt. Fiziski sieviete jūtoties labi, un nekādu sūdzību par veselību viņai nav. Arī dzīvot viņa grasās ilgi – rokas nav nolaidušās. Bijuši gan tādi periodi, bet ārsts vienmēr palīdzējis saņemties.

Par to, ka Anastasijai ir HIV, zina tikai viņas ģimene un dažas tuvas draudzenes – vienkārši bijusi sajūta, ka kādam jāizstāsta. Ārpus šī loka neviens nezina. Tas ir iemesls, kāpēc arī SestDienai sieviete lūdz saglabāt anonimitāti. Viņa baidās, ka cilvēki novērstos bailēs no inficēšanās draudiem un viņa varētu palikt arī bez darba. Viena no viņai tuvām draudzenēm pēc šīs ziņas jau izvēlējusies kontaktus pārtraukt.

Joprojām tabu

Sabiedrības attieksme pēdējo 20 gadu laikā ir uzlabojusies, taču HIV joprojām ir viena no tabu tēmām, un arī paši HIV pacienti par to izvairās runāt. "Tās ir cilvēcīgas bailes, ko var saprast, jo mēdz būt tā, ka no šiem cilvēkiem tuvākie vienkārši novēršas. To neviens negrib piedzīvot," saka HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace. Bieži izšķiroši ir tas, vai cilvēks personiski ir saskāries ar šo problēmu. Jo viņš ir tālāk, jo tas liekas bezpersoniskāk un bailīgāk. Arī skolās par to runā maz, atzīmē asociācijas vadītāja. Aleksis norāda, ka būtiski ir saprast – HIV joprojām ir ļoti nopietna saslimšana, bet tai pašā laikā to var kontrolēt un ar to var sadzīvot. Tāpat trūkst izpratnes, ka ar HIV nevar inficēties manikīra kabinetā, pie zobārsta vai sadzīvē. "HIV inficētie ir tādi paši cilvēki kā jūs, un viņi nav padibenes, kā to diemžēl ir pieņemts uzskatīt," piebilst vīrietis.

Sabiedrības attieksmi varētu lēnām uzlabot, ja arī pašu inficēto vidū būtu vairāk tādu, kas atklāti būtu gatavi par to stāstīt, uzskata Upmace. Bet arī tad tas nenotiktu uzreiz. Aleksis gan piebilst, ka pašlaik vienkārši grib dzīvot kā visi pārējie cilvēki – būt iederīgs un vesels.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Jānis
J
Atcerēsimies, ka 2015. gadā Saskaņas Centrs ar Ušakovu un Jūliju Stepaņenko priekšgalā cenzēja HIV un AIDS slimniekus, liekot aizvākt plakātus, kas aicina būt iecietīgiem pret HIV inficētajiem un AIDS slimniekiem. Par to pēc tam lepojotos sociālajos tīklos. http://www.lsm.lv/raksts/latvija/zinas/rigas-dome-bazas-par-tikumibu-novac-hiv-pacientu-atbalsta-centra-plakatus.a147868/ Tāpat kā viņu mīļotajā PSRS nebija ne seksa, ne slimu cilvēku, tāpat savu autoritīvo diktatoru skatījumu viņi grib uzgrūst Latvijas tautai.
maksis
m
Pajautājiet velkamistu žurnālistiem, kā pieaugusi HIV izplatība, kopš Eiropa cenšas adoptēt džungļus.
inese
i
Ir pilnīgi normāli, ka paši pacienti nevēlas atklātībā informēt par savām diagnozēm (daudzām). Par to nu gan nav jābrīnas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata