Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Iemīlējies improvizācijā

Nejauši atradis aicinājumu improvizācijā, Valdis Sils (30) nu jau ar to arī pelna, un viņa darba pienākumos ietilpst ne tikai cilvēku smīdināšana, pārsteigšana un uzmundrināšana, bet arī modināšana. Kopš gada sākuma viņš kopā ar Kasparu Breidaku vada Radio SWH rīta raidījumu Tik tik tik.

Rīgas Improvizācijas teātra aktieri un pasākumu vadītāju Valdi Silu radio klausītāji pazīst pēc skanīga basa un garšīgiem smiekliem, kas tā vien aicina smaidīt līdzi. Viņa gaitas radio aizsākās ar humora raidījumu Svētdienas bole (kas vēlāk pārtapa par Piektdienas boli) – joku kokteili, ko radio ēterā Valdis gatavoja kopā ar Kasparu Breidaku. Tā kā abi puiši ir profesionāli improvizatori, pie dažādu radošu uzdevumu pildīšanas tika likti arī raidījuma klausītāji. Zvanot uz ētera tālruni, cilvēkiem bija jāiejūtas dažādos tēlos vai jāatbild uz neparastiem jautājumiem.

Apmeklējot improvizācijas teātra izrādes, radies iespaids, ka smieklīgākie joki ir tie, kas tiek pateikti sekundes laikā, bez pārdomām. Arī Valdis to apstiprina: "Ja tu baigi centies vai baidies, tad diez vai sanāks kaut kas smieklīgs. Ja atbrīvojies un ļaujies, tad dabiskais uzvar un rezultāts ir labs."

Improvizācijas prasme noder arī ārpus teātra – tā palīdz vieglāk risināt dažādas situācijas gan darba ikdienā, gan privātajā dzīvē. Tāpēc arvien vairāk cilvēku interesējas ne tikai par improvizācijas teātra izrādēm, bet arī par šīs mākslas apgūšanu kursos. Arī Valdis vada nodarbības, kurās improvizāciju māca izmantot komunikācijai, uzstāšanās mākslai un sadzīvošanai ar kļūdām, lai mazāk no tām baidītos. "Mūsdienās sāk pietrūkt dabiskas komunikācijas, kad vienkārši skaties otram acīs un sarunājies. Improvizācija ir labs veids, kā to sasniegt," paskaidro Valdis. "Improvizācija ir mainījusi manu domāšanu. Esmu sapratis, ka daudzas lietas, kas darbojas uz skatuves, notiek arī ikdienas saziņā, piemēram, "jā, un" pieeja. Tās pamatā ir kādas idejas vai argumenta pieņemšana un papildināšana. Latvieši ir ieraduši teikt "nē, nu, jā", vai labākajā gadījumā "nu, jā..." Mums ir grūti pateikt pat vienkāršu un skaidru «jā». Bet kāpēc jāsaka "nē", ja tu patiesībā domā "jā"?"

Valdis atzīst, ka pēc slavenajām BB brokastīm un Rīta svītas bijis satraukums par šova Tik tik tik izdošanos. "Tu pats esi izaudzis, klausoties Fredi un Ufo, tāpēc atbildības sajūta ir liela. No vienas puses tā arī palīdz – tu negribi būt sliktāks, tāpēc latiņa jātur augstu," atzīst aktieris. Par laimi, puišiem palīdzējusi iepriekšējā pieredze Piektdienas bolē, taču pirmās nedēļas vienalga bijušas grūtas.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata