GADA VĀRDS
Atdēvēt, atdēvēšana
Pārdēvēt, atjaunojot pienācīgu nosaukumu. Piemēram, Maskavas ielas atdēvēšana Latgales ielas vārdā. Avots – Ainārs Zelčs
Burbuļprojekts
"Iespējināšana, labbūtība un citu liberāļu NVO burbuļprojektos sastopamu tukšvārdīgu jēdzienu pārpilnība E. Pinto leksikā gan mulsina, gan šausmina, gan labi raksturo prezidenta kandidāti"". Monika Zīle
Lieksēdis
Politiķis, amatpersona, kuras darbība tiek vērtēta ļoti zemu.
Miermantiņa
Angliski – enrichment toy; manta, ar ko darboties sunim, lai saimniekam būtu miers.
Pulksteniski
Pulksteņrādītājvirzienā.
Tarovščica
Taromāta operators.
Tīklotne
Soctīkls, sociālais medijs.
GADA JAUNVĀRDS
Sāļvira
Soļankas vietā.
Čubināmzvērs, mīļlops
Lolojamdzīvnieks.
Ekrānlaiks
No angļu val. screentime.
Kailendārs
Kailfoto kalendārs.
Knapaugšiņa
No angļu val. croptop; krekls vai blūze ar nogrieztu apakšu, lai vairāk vai mazāk tiktu atkailināts vēders.
Lidnīkslis
No angļu val. jet lag; nogurums, laiknobīde pēc pārlidojuma.
Riteņdēlis
Žiroskūtera, skrejriteņa vietā.
Gausināšana
Latvijas gaisa satiksmes gausināšana.
Sveškauns
Tekstrade
No angļu val. copywriting.
GADA NEVĀRDS
Tolerēt
Alkflācija
Alkatības radīta inflācija.
Bombīgs
Bruņuveša
Bruņuvestes vietā.
Ieroustot
No angļu val. roust; pārnestā nozīmē cepināt.
Iespējināšana
Izaicinošs, izaicinājums Bieži tiek lietots nevietā.
Labbūtība, labjušana
Līderēt
Pakotne
Daudz lietota pašreizējās valdības ministru valodā.
Sankcionēts
Spējināšana
GADA SPĀRNOTAIS TEICIENS
Ja mēs runājam par primāro veselības aprūpi, tad ir jāatzīst, ka šeit vairs nav ko reformēt, te vajag reanimēt.
Ainis Dzalbs
Aicinu Jūs nolaisties no iedomu augstumiem, nemaldīties trijās priedēs, neesot informētam par notiekošo, un būt piezemētākam savos pārsteidzīgajos viedokļos.
Veiko Spolītis
Pārveidotais logo ViVi uz VaiVai labi atspoguļo to, ka no iecerētā brauciena vienā vilcienā sanāca "vai vai", kad lielajā aukstumā zobi sitās.
Raitis @Grandovskis
Cilvēka prāts ir rezervēts pret jaunpienācējiem un svešo.
Mārtiņš Kaprāns
Dziļi pie Daugavas.
Majors Slaidiņš, runājot par situāciju, kad viņam ir pilnīgi vienalga.
Gan kinoteātru bailes, vai patiesi apņemties demonstrēt Tokalova filmu, gan arī šitstorms, kas pret Viss būs labi veidotājiem jau bijis vērsts sociālajos medijos, var tikt interpretēts kā ontoloģiskās nedrošības izpausmes.
Mārtiņš Kaprāns
Gausa māte nav iemācījusi prasties negausību.
Govi nevar izslēgt (kā elektrību).
Gribu nomirt kopā ar savu BMW! Pļavniekos iereibis jaunietis driftē, avarē, un auto nodeg.
Delfi.lv
Iestumt vienu PETeni.
Alberts Ziemelis
Ja es vienīgo lietu varētu prognozēt, es esmu jau ieteicis Siliņas kundzei paņemt līdzi lieku veļu, jo, iespējams, šī būs viena no tām reizēm, kas nebeigsies tad, kad varētu iedomāties.
Krišjānis Kariņš
Ja nomirsi pats, tevi varmāka nespēs vairs nogalināt. 100% efektīva noziegumu prevencija… Dmitry Golubev Ja tā ir muļķība un paviršība, tad nevar valsts darbā strādāt, nevar būt tik liels muļķis.
Valsts kontroles padome, publiskojot revīzijas ziņojumu par 220 miljonus eiro vērto NBS pārtikas loģistikas iepirkumu.
Kad kaķītim vēl bija dzirnavas.
Eirovīzijas dziesmu konkursa komentētāju Grēviņa un Reinika replika raksturo situāciju, kurā kaut kas bija ļoti labi un harmoniski, tad mainījās un bija zaudējumi un pārdzīvojumi.
Kariņš karina Kariņu.
Kā šo tagad atredzēt? #sveškauns
@kautkasturir
Kāpēc mēs braucam pa tumsu? Jo jūs nevarēja atraut no pudeles!
Dzirdēts ģimenē.
Labā ziņa ir tā, ka nevajag katram cilvēkam pasi Latvijā. Es domāju – jānomierinās mazliet.
Man nav kristāla bumba, lai es uzzinātu.
Jānis Garisons
Man nepatīk mokoši radīta māksla.
Viesturs Kairišs
Nākamais solis: prasīt paskaidrojumus LVĢMC valdei par nepieņemami zemo temperatūru janvārī. #populisms
Tālis Linkaits
Nekandidēšu, jo mani neievēlēs. Bet, kā teiktu klasiķi: tie, kuri nekandidēs, tos arī neievēlēs.
Kristaps Kretainis
No katras cūcības var / der izgriezt kādu gabaliņu šķiņķa.
Dzirdēts kādā radioraidījumā.
Nopēru pamatīgi, tagad pašai sāp. Palasot ziņu portālus, secinu, ka ir 72 gramatikas un 72 interpunkcijas.
Saulis Salvo
Par problēmām blakus vadītājam nerunāt!
@vaivarei
Sila zvanu ieskandināšana.
Gatis Krūmiņš
Tā ir nirvāna!
Hokeja komentētājs Lotārs Zariņš par izcīnīto bronzas medaļu.
To, ka Zutis šim iezvanīja pa tāfeli, neviens nav atcēlis.
Skaidris Umatnieks
Topinamburu brikšņos var krāšņi jodelēt.
Brīnumzeme
Vienīgais sporta veids, kur mēs esam pirmajā vietā, – skeletons – braukt no kalna lejā ar galvu uz leju.
Alvis Hermanis
Vienkārši luksoforam neizdevās nodibināt acu kontaktu.
Jānis Kollis