Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nēģu ēnā

Pērnajā decembrī Rīgā, likteņupē Daugavā, vietā, kuru ar neapbruņotu aci var pārraudzīt gan no tiltiem, gan Zemkopības ministrijas ēkas, tika atklāts, ka kāds zvejnieku kooperatīvs ir "nedaudz" pārcenties un atļauto 126 nēģu murdu vietā upē izlicis 1766 murdus. Tātad – 14 reižu vairāk, nekā atļauts. Vispār jau licence bija, vienīgi krietni mazākam murdu skaitam. Toreiz šis notikums pazuda košajās ziņās par mikrouzņēmumu nodokli, bēgļiem, tikumību, un galu galā – bija jāpērk Ziemassvētku dāvanas, tāpēc par nēģiem nebija laika domāt. Ziemassvētki ir garām, mikrouzņēmumi kādu laiku nav aiztikti, ir pienācis īstais laiks atsaukt atmiņā šo notikumu. Galu galā februārī tāpat nav ko darīt.

Ne pirmo reizi

Sākotnēji tika atrasti 1766 murdi, taču nedaudz vēlāk tie tika paskaitīti rūpīgāk, un to skaits sasniedza 3096 murdus – zvejnieku kooperatīva Vecdaugava ļaudis bija pareizinājuši atļauto murdu skaitu ar divdesmit četri. Interesanti, ka šādu murdu esamība tur tika konstatēta jau 2015. gada decembrī – gadu agrāk. Toreiz televīzijas raidījumā Makšķerē ar Olti Oltes kungs ar kolēģi un eholoti – ierīci, kas rāda jebko zem ūdens, – jau uzgāja nelegālus murdus. Kā atšķirt nelegālu zvejas tīklu no legāla? Legālam klāt ir karodziņš, uz kura rakstīts zvejnieka vai firmas vārds, reģistrācijas numurs un kontakti. Klāt nestāvēju, līdz ar to droši neko nevaru apgalvot, bet, ja raidījuma ekspedīcija atklāja nelegālu murdu biezokni tajā pašā vietā, kurā inspektori izvilka 3096 murdus aptuveni pēc gada, gribas izdarīt pārdrošu spriedumu, ka tie tur arī visu gadu stāvējuši.

Par nelegālu zvejas rīku un to saimnieku tvarstīšanu atbildīgi ir Valsts vides dienests (VVD) un pašvaldības policija. Kad es biju maza un dzīvoju vienā istabā ar māsu, mēs abas bijām atbildīgas par grīdas mazgāšanu, kas, protams, nozīmēja, ka grīdu nemazgā neviens. Pat tad, kad izveidojām grafiku, apmēram otrajā nedēļā tika atklāts, ka tas ir negodīgs un jāmaina. Ja pienākumi tiek dalīti, tos nepilda neviens. Pēc minētā raidījuma, kurā laivā sēdēja arī VVD inspektori – cilvēki, kuru pienākums ir rūpēties, lai nelegālie zvejnieki nevarētu dzīvot, cepuri kuldami –, nekas nenotika. Inspektori gan solīja aprunāties ar zvejniekiem, bet nav zināms, kāda bija šī saruna.

VVD nebija ehološu, tāpēc viņiem nebija iespējas ieraudzīt murdu gūzmu un izvilkt to ārā. Tas ir saprotams. Man arī nav eholotes – tā dzīvē notiek. Toties dažādos plašsaziņas līdzekļos parādījusies informācija, ka Rīgas pašvaldības policijas laivas gan ir aprīkotas ar šo ierīci. 

VVD tehniskā nodrošinājuma trūkumam bija vairāki risinājumi. Piemēram, palūgt Rīgas kārtības sargiem, lai aizbrauc uz konkrēto vietu un ievieš tur kārtību. Otra iespēja – aizņemties eholoti no kāda, kam tā ir. Trešā iespēja – piezvanīt zvejnieku kooperatīvam un uzaicināt kopīgi aizbraukt paskatīties, cik un kādi murdi tad tur ir izlikti. Mans darbs nav maluzvejnieku ķeršana, tomēr pat man dažu minūšu laikā radās trīs idejas, kā tikt galā. Ja grib, tad var.


Brīva interpretācija

VVD beidzot pērn tika pie eholotes un devās cīņā ar vējdzirnavām jeb vienkāršāk – nēģu murdiem. Šķita, ka nu viss būs labi. Vecdaugavas zvejniekiem piespriedīs soda naudu, konfiscēs murdus un varbūt pat atņems licenci. Es nevēlos demonizēt zvejniekus un aizliegt viņiem strādāt, bet trīs tūkstoši murdu ir trīs tūkstoši murdu, nevis viena atvērta alus pudele publiskā vietā, par ko var dabūt tikai administratīvo sodiņu vai normālā gadījumā – aizrādījumu. Turklāt šis kooperatīvs arī iepriekš ir sodīts. Bija izdarīts viss, lai kungi saņemtu pēc pilnas programmas. Tāpēc liels bija ļaužu pārsteigums, kad VVD pieņēma lēmumu sodīt Vecdaugavu ar 4000 eiro sodu un atņemt 140 murdu. Ko zvejnieki darīs ar murdu tūkstošiem, ja atļauts izmantot tikai 126 murdus? Vēlētos cerēt, ka tie tiks izmantoti dekoratīvos nolūkos. Ar šo cerību piesaku savu kandidatūru balvai Gada naivums 2017.

Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 10.-16.februāra numurā!


 

Top komentāri

zvirbulēns
z
Visu cieņu Elīnai Kolātei, ļoti laba valoda, saistoši raksta, prāts un loģika vietā, īsi sakot, patīkams pārsteigums.
Zorro
Z
Mafioza valsts. Koļegovai arī nēģi garšo...
Kārlis Apkalns
K
Elegants apkopojums. Cepumiņš autorei! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Islāma radikāļi no... Tadžikistānas

Saistībā ar radikālajiem islāmistiem regulāri izskan bijušās PSRS valsts Tadžikistānas vārds. Eksperti jau vairākus gadus pauž bažas, ka šī salīdzinoši nelielā un ārkārtīgi nabadzīgā valsts var ...

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata