Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pilsonības lieta: Dubults neplīst?

Kādam tā ir saikne ar senču dzimteni, kādam – drošības garantija vai brīvas ceļošanas iespēja. Vienam to piešķir dubultā, kādam to atņem, bet daži vispār piedzimst bez piederības valstij. Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ierosinājums pārtraukt nepilsoņa statusa piešķiršanu biedēja parlamentāriešus ar nepieciešamību atkal atvērt Pilsonības likumu. Taču ir vēl kāds iemesls, kāpēc šo "svēto govi" atkal varētu satricināt, – tā ir neliela saujiņa Krievijas latviešu.

Tieši pirms četriem gadiem stājās spēkā Pilsonības likuma grozījumi, kurus Saeima pieņēma pēc ilgstošām un sūrām diskusijām. Tie atļāva dubultpilsonību, taču ne ar visām valstīm un visos gadījumos. Šogad aptuveni simt Latvijas un Krievijas dubultpilsoņu no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) saņēmuši brīdinājuma vēstuli par nepieciešamību atteikties no Latvijas pilsonības, ja nolemts paturēt Krievijas pilsonību. Vēstules saņem arī tie, kuriem neatļautā dubultpilsonība izveidojās līdz pilngadībai. Saeima deva viņiem laiku līdz 2016. gada 1. oktobrim izvēlēties starp vienu vai otru pilsonību. Tiem, kuri nereaģēja uz vēstuli, sākta Latvijas pilsonības atņemšana. PMLP gan uzsver – arī šajā gadījumā dubultpilsonis tiek aicināts mēneša laikā sniegt paskaidrojumus.

Pilsonība nomā

Šādu "pismo šastķe" (laimes vēstule – krievu val.), kā tautieši Krievijā jau iesaukuši PMLP sūtījumus, saņēmis arī Artis un viņa brālis Jānis (abi vārdi mainīti). Lai gan abi nu jau pieaugušie vīrieši dzimuši Krievijā, viņu ģimenes saknes paaudžu paaudzēs ir Latvijā. Mamma savulaik strādājusi arī Latvijas diplomātiskajā dienestā. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, balstoties uz Augstākās padomes lēmumu, tolaik vēl nepilngadīgo jauniešu mamma ieguvusi Latvijas pilsonību. Uzrakstot iesniegumu, tāda 1993. gadā piešķirta arī abiem dēliem. Jau tobrīd bija zināms, ka puiši ir Krievijas pilsoņi, jo 1992. gadā pieņemtais likums paredzēja visiem Krievijā pastāvīgi dzīvojošajiem automātiski piešķirt šīs valsts pilsonību.

"Kad man piešķīra Latvijas pilsonību, likumā nekas nebija teikts par vecumu, līdz kuram es drīkstu būt Latvijas pilsonis," uzsver Artis. "Nav īsti pareizi sākumā iedot pilsonību un pēc tam ar atpakaļejošu datumu paņemt atpakaļ. Tā civilizētās valstīs nedara. Tādas lietas kā pilsonība nedod nomā."

Arta dzīve pašlaik aizrit Krievijā, tur viņš beidzis arī skolu un augstskolu. Lai gan labāk izteikties viņš prot krievu, nevis latviešu valodā, vīrietis uzsver, ka būtu ar mieru pat nokārtot latviešu valodas vai naturalizācijas eksāmenu, ja vien tā varētu saglabāt Latvijas pilsonību. Taču likums šādas iespējas neparedz.

PMLP pilsonības atņemšanu pamato ar likuma pantu, kas paredz – personām, kurām dubultā pilsonība ar neatļauto valsti izveidojusies līdz šo personu pilngadībai, līdz 25 gadu vecumam ir jāatsakās no Latvijas pilsonības, ja tās izvēlas saglabāt citas valsts pilsonību. Šī norma neattiecas uz trimdiniekiem un deportētajiem, kā arī viņu pēcnācējiem, kas dzimuši līdz 2013. gada 1. oktobrim (kad stājās spēkā grozījumi), arī tad, ja viņi ir Krievijas pilsoņi. "Secināms, ka runa tādējādi ir par personām, kuras Latvijas okupācijas periodā dažādu iemeslu dēļ, piemēram, apprecējās vai sakarā ar mācībām, pārcēlās uz dzīvi Krievijā, kur pastāvīgi dzīvoja arī pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas un PSRS sabrukuma, un kurām, kā arī viņu bērniem, līdz ar to bija izveidojusies dubultā Latvijas un Krievijas pilsonība," pamato PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Santa Jonāte.

PMLP gan uzsver, ka arī pārējiem taču nav obligāti jāatsakās no Latvijas pilsonības. Var atteikties no otras – Krievijas – pilsonības un tā saglabāt Latvijas pasi. "Pārvaldei kā izpildvaras institūcijai nav kompetences komentēt, cik veikla vai neveikla ir šāda situācija, ja likumdevējs groza likumā kādu nosacījumu, jo tāda ir likumdevēja griba," PMLP nostāju pauž Jonāte.

Jāpiebilst, ka Artis Latvijas pilsoņa pasi atjaunoja vēl 2015. gadā, kad Pilsonības likuma grozījumi jau bija stājušies spēkā. To, kura pusē ir taisnība, tagad izlems tiesa, jo Artis apstrīdējis PMLP lēmumu par Latvijas pilsonības atņemšanu. Rīgas Tiesu nams lietu izskatīšanai pieņēmis šā gada maijā, un decembrī paredzēta pirmā sēde.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Raimonds
R
Nevajadzēja vispār pieļaut dubultpilsonību. Cilvēkam, īpaši pilngadīgajiem, ir jātiek skaidrībā, kas viņi ir. Tās ieguvējiem visu laiku tiek dots kārdinājums lavierēt un katru reizi izvēlēties to, kas ir izdevīgāks. Pa Eiropas valstīm braukā ar Latvijas pasi, pa Krievijai draudzīgajām - ar Krievijas pasi.
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Vai cariskās Krievijās Baltijas guberņā, tagadējās LV teritorijā pirms 1918. gada dzimušie SKAITĀS vai NESKAITĀS otrās brīvvalsts pavalstnieki? Rūdolfs Blaumanis, piemēram? Vai Anna Brigadere? Vai - Rainis un Aspazija? - - - Kā, piemēram, noteica pavalstniecību Rainim un Aspazijai? Ar DNS testu, vai kā? Kārlis Ulmanis - skaitījās vai neskaitījās LATVIJAS pavalstnieks un, ja skaitījās, tad pēc kādiem KRITĒRIJIEM? Piedzima taču 1877. gadā, cariskās Krievijas Baltijas guberņā, ne? Tāpat kā Marks Rotko, kā filozofs Berlins un kinorežisors Eizenšteins, ko?
Mikelis
M
Pietiek santazet Latvijas valsti un Latvijas pilsonus ar so nelielo saujinu Krievija dzivojoso latviesu, jo attieciba uz viniem jau sen ir pienemts atseviskis likums Par Latvijas valsts pilsonibas iegusanu dzivojosajiem latviesiem Krievija, ja kas, tad sim idiotam, vai idiotei zurnalistam pirms publiski vemstities vajag izpetiti Latvijas valsts likumdosanu. Kapec idiotu prezi Vejoni neuztrauc tas, ka Latvija, pec Krievijas okupacijas likvidesanas, joprojam pastav skolas kuras bernus 100% neapmaca, neizglito Latvijas valsts valoda- latvieus valoda??? Un kapec sis idiots prezis Vejonis snataze Latvijas valsts pilsonus ar savam idiotiskaja idejam, saja gadijuma ar pilsonibas pieskirsanu nepilsonu berniem, jo, ari saja gadijuma ir ipass likums ka sie berni, kuru vecaki dzivo patstavigi Latvijas valsti var iegut Latvijas pilsoniba gan naturalizejoties, gan ari ar vinu vecaku piekrisanu jau vinu dzimsans bridi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata