Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skolo, ārstē un uzņem filmas

Zinātnieki un tehnoloģiju speciālisti apgalvo, ka jau 2030. gadā mākslīgajam intelektam būs uzticēta nozīmīga loma daudzās svarīgās jomās.

Mākslīgā intelekta (MI) vārds šogad locīts kā vēl nekad, cilvēkiem vienlaikus sajūsminoties un šausminoties par mašīnu apgūtajām prasmēm. Taču šodien redzamais ir tikai sākums laikmetam, kurā datoru spēja domāt un pieņemt lēmumus krasi ietekmēs visas cilvēces attīstību. Tie spēs atrisināt jautājumus, kuru šķetināšanai Homo sapiens prāta spējas ir par vāju, kā arī varēs pieņemt bezkaislīgus, draudīgus lēmumus, kādus cilvēki nekad nesadūšotos skaļi izteikt. Tikai no mums pašiem atkarīgs, kādā virzienā ļausim attīstīties MI.

Tikmēr zinātnieki un nozares profesionāļi ieskicējuši, kur sajutīsim būtiskāko MI pienesumu jau šajā desmitgadē.

REŽISORS UN SKOLOTĀJA PALĪGS

Ar teksta un attēlu ģenerēšanu mašīnas jau spēj tikt galā. Taču pēc dažiem gadiem tās pratīšot dienas laikā uztaisīt pilnmetrāžas kinofilmu. Amerikāņu rakstnieks Hjū Hovijs, pēc kura romāna motīviem uzņemts Apple TV zinātniskās fantastikas seriāls Silo, sarunā ar portālu DailyMail.com prognozē, ka pirmās MI radītās filmas būs skatāmas jau pēc pāris gadiem. "Sākumā tās būs briesmīgas, taču ar laiku kļūs labākas. Domāju, ka cilvēki tās skatīsies un būs fascinēti jau tad, kad tās vēl nebūs ļoti labas. Tieši tāpat kā mēs ar aizrautību skatāmies savus nebūtiskos sapņus," prognozēja rakstnieks, kurš jau vairākus gadus lieto vizuālā satura veidošanas MI rīkus.

Nozīmīgas pārmaiņas gaidāmas izglītībā, jo mākslīgā saprāta attīstība ļaus piesaistīt katram bērnam un arī pieaugušajam personīgo skolotāju. Tas izvērtēs audzēkņa zināšanu līmeni un piestrādās tieši pie robu aizpildīšanas. MI spēs sastādīt personalizētu mācību plānu, sagatavot mācību materiālus un sarīkot pārbaudes darbus. Tas gan nenozīmē, ka skolas izzudīs. Datorizētie risinājumi palīdzēs skolotājiem, nevis aizstās tos. 

Turklāt skola aizvien spēlēs nozīmīgu lomu socializācijas, sadarbošanās un empātijas iemaņu attīstīšanā.

ATRISINĀS IZAICINĀJUMUS

Ne mazāk vērienīgs pienesums sagaida ekonomikā. Starptautiskais profesionālu pakalpojumu uzņēmums PricewaterhouseCoopers nesen aplēsa, ka ar MI palīdzību pasaules ekonomika līdz 2030. gadam varētu izaugt par 15,7 triljoniem ASV dolāru jeb aptuveni piektdaļu no pašreizējā kopapjoma. Tas būtu tā, kā pievienot vēl vienas Ķīnas un vienas Indijas nopelnīto naudu, būtiski nepalielinot iedzīvotāju skaitu. Rezultāts tikšot panākts ar produktīvāku darbu, kas veicinās labklājīgāku dzīvi strādājošajiem. 

MI arī varētu atrisināt visus globālos enerģētikas izaicinājumus, paātrinot drošas kodolsintēzes procedūras izveidošanu. Zinātniekiem aprēķiniem un eksperimentiem nepieciešami gadi, bet mākslīgā intelekta skaitļošanas jauda varētu lielu daļu darba paveikt daudz īsākā laika sprīdī.

Palīdzību saņems arī medicīnas nozare, jo MI spēs līdz desmitgades beigām izanalizēt dažādu ārstēšanas metožu iedarbību uz cilvēka organismu un ieteikt efektīvāko. Tas arī dos pamatīgu pienesumu zāļu un ārstniecības metožu attīstībā.

NEPADARĪT PĀRĀK VARENU

Protams, pastāv arī sliktie scenāriji. Ja runājam par tiem, tad MI līdz 2030. gadam jau būšot pa spēkam "izdzēst" cilvēci no planētas virsmas.

Kalifornijas Universitātes Bērkli Mašīnu inteliģences izpētes institūta pētnieks Elizērs Judkovskis žurnālā Time brīdināja, ka nevajadzētu steigties ar superjaudīga MI izstrādāšanu. Ja tas būs pārāk gudrs, cilvēce pati sevi nostādīs neapskaužamā situācijā. Tas būšot tāpat kā likt alu cilvēkam cīnīties ar šodienas Homo sapiens, kas apbruņots ar modernākajiem ieročiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata