Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Trešais zvans atkal augustā

Teātra sezona beigusies, lai dzīvo teātris vasarā! Siltajos mēnešos būs iespēja skatīt vairākas nopietnas izrādes, īpaši blīvs šogad solās būt augusts.

Tikko ar rituālo Skroderdienu Silmačos līgošanu, ar Spēlmaņu nakts nomināciju izziņošanu, kas vasaru uzturēs karstu līdz pat laureātu paziņošanai Smiļģa dzimšanas dienā vēlā novembrī, ar labāko aktieru godināšanu savā vidū teātros ir sācies atvaļinājumu laiks. Tie aktieri, kas nepiedalīsies kopš Pētera Lūča Meldermeitiņas laikiem ļoti mīlētajos vasaras brīvdabas iestudējumos, vienu mēnesi varēs nedaudz uzlādēt baterijas.

Kā zināms, laiks pēc Jāņiem Latvijā nevis plūst, bet aulekšo, brāžas un lido, un tūlīt jau būs klāt arī augusts (atvainojos, ja jums vēl bija kādi plāni jūlijam), kad daļa teātru aicina skatītāju novērsties no aukstās zupas un dārza laistīšanas un atgriezties skatītāju rindās. Ir jāskatās teātris, lai tur vai kas! Dzīves temps kāpinās, un nevienam nav laika "tik ilgi" atpūsties! Tādus laikus, kad jaunās sezonas sākumu augusta beigās rituāli iezīmēja tradicionālās Valmieras teātra viesizrādes Rīgā, jaunākā skatītāju paaudze, iespējams, vairs pat neatceras.

Teātra augusts īstiem teātra cienītājiem šogad solās būt blīvs un aizraujošs. Prieks, ka ir mainījušās tradīcijas un izpratne un teātris vasarā arī Latvijā vairs nenozīmē tikai ziņģu lustes par pāru alošanos un dabūšanos, ko var nesāpīgi noskatīties, laizot saldējumu un dzerot limonādi. Līdzīgi kā prestižos starptautiskos vasaras festivālos brīvdabas situācija automātiski vairs netiek vienādota ar intelektuāli atvieglinātu saturu. Atceros reizi, kad Aviņonas festivālā Francijas vasaras tveicē skatījos kādu no Romeo Kastelluči eksistenciāli stindzinošajām izrādēm un skaidri apjautu, ka Latvijā mazliet par daudz pļāpājam par laikapstākļiem (arī es šajā rakstiņā) un par maz koncentrējamies uz ideju ģenerēšanu un apspriešanu.

Augustā teātra skatītāju mēģinās sadalīt gan teātra Grand Prix programma Cēsu Mākslas festivālā (13. jūlijs–24. augusts), gan devītais Valmieras Vasaras teātra festivāls, kurš, reaģējot uz notikumiem pasaulē, šogad ir reti nopietns. Centrālā tematika pievērsīsies dzīvības tēmai visplašākajā šķērsgriezumā, no režisores Ivetas Poles un dramaturģes Sandijas Santas iestudētās izrādes Daudz laimes dzimšanas dienā – dzīvības rašanās fenomena izpētes (semidokumentāla izrāde ar dramatiski komiskiem elementiem) – līdz režisora Matīsa Budovska filozofiskajai traģikomēdijai – versijai par Noasa šķirstu. Vēsture atkārtojas. Noasam atkal nākas izšķirties, kuriem izredzētajiem tiks atvēlētas vietas šķirstā. Šoreiz Noass izlēmis rīkoties pragmatiskāk un pārdošanā izlicis biļetes ierobežotā skaitā. Režisors vēlējies pajautāt sev un potenciālajiem skatītājiem visai ķecerīgus jautājumus: ja Noass ir pārliecināts, ka pasaules gals patiešām ir klāt, kāpēc šie pārmetumi viņu tomēr satrauc? Vai mūsu civilizācijas potenciālais glābējs ir korumpēts vai tikai cilvēcīgi neizlēmīgs?

Pašās augusta beigās – 29. augustā – ar saviem ierasti sarežģītajiem un godīgajiem jautājumiem neliela izaicinājuma mērcē būs klāt starptautiskais festivāls Homo novus. Vasaras teātra notikumi, kā allaž, sagādā iespēju iziet ārā no telpām un atklāt arvien jaunas vietas, kur iespējams pieredzēt teātri. Šoreiz Latvijas teātra kartei pievienojas Seda, Kuldīga un Ķemeri. 
 


VELNI

Sansusī 09.08.

Alternatīvajā kamermūzikas festivālā Sansusī (9.–11. augusts) 9. augustā notiks mūzikas teātra pirmizrāde Velni, ko sadarbībā ar latviešu māksliniekiem veido mūzikas teātra kolektīvs Hauen und Stechen no Berlīnes. Izrāde ir operas Baņuta komandas nākamais sadarbības notikums, kas balstīts latviešu teiku un literatūras materiālos. Izrādi veido komponisti Raivis Misjuns un Alise Rancāne, dramaturgs Evarts Melnalksnis, režisore Franciska Kronfota, scenogrāfe Lota Henša.

 

IK DIENAS, DOKUMENTĀLA IZRĀDE

Valmieras teātra festivālā 02. un 03.08.

Tu stāvi Valmierā, Rīgas ielā 15, Swedbank stāvlaukumā. Režisors Valters Sīlis kopā ar aktieri Jāni Kroni un trīs ukraiņu aktieriem – Natalku Kobizku, Konstantīnu Tiščenko un Hrigoriju Baklanovu – konfrontēs mūsu miermīlīgo ikdienu ar pārdomām par to, kā ir, kad karš ir katru dienu. Pie kā nākas pierast, un pie kā nekādi nav iespējams pierast. Kāda ir ikdiena Valmieras izmēra pilsētā Ukrainā?

 

STULBĀ DZĪVE

Cēsu Mākslas festivālā 9.08., Dailes teātra Lielajā zālē 10., 11.08.

Varen intriģējošu kombināciju – britu grupu The Tiger Lillies plus šobrīd Francijā strādājošo ukraiņu Dakh Daughters, plus aktrises Ievu Segliņu, Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Ēriku Egliju – režisora un dramaturga Vlada Troicka muzikālajā frīku šovā piedāvā Dailes teātris. Vispirms galvu reibinošais kokteilis būs skatāms Cēsu Mākslas festivālā 9. augustā, savukārt 10., 11. augustā – jau Dailes teātra Lielajā zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata