Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Process ar atgriezenisko saiti

Ir ļoti svarīgi labdarību iemācīt bērniem, lai viņi ne tikai sagaidītu dāvanas, bet domātu arī par citiem, saka LNK Properties valdes locekle Aleksandra Strode, daloties pieredzē, kā vislabāk iesaistīties labdarībā, kāpēc tas ir svarīgi arī uzņēmumiem un ko no tā iegūstam visi kopā kā sabiedrība.

Aleksandra Strode, LNK Properties un LNK Labdarības fonda valdes locekle, labdarībā iesaistījusies jau kopš 2010. gada, un šajā jomā darbojas arī privāti, atbalstot gan Bērnu slimnīcas fondu, gan vairākas dzīvnieku patversmes.

"Šajā laikā, manuprāt, ir būtiski iemācīt bērniem, ka labdarība ir ļoti svarīga un ka jādomā arī par tiem, kam mūsu sniegtā palīdzība ir svarīga," uzsver Aleksandra. Vienlaikus gan viņa atzīst, ka palīdzība citiem var prasīt daudz spēka, tādēļ, lai pats šajā darbā neizdegtu, jāsaprot, ka nespēsi palīdzēt visai pasaulei, lai kā gribētos. "Jāatrod viens vai divi labdarības projekti, kurus novadīt no "a" līdz pašām beigām. Un ir ļoti svarīgi saņemt atgriezenisko saiti."

Kas jūs un jūsu fondu pamudināja iesaistīties labdarībā?

Miljoniem cilvēku visā pasaulē katru gadu piedalās dažādos labdarības maratonos vai individuālajos projektos. Latvijā labo darbu kultūra sāka veidoties 2000. gadu sākumā. Patīkami apzināties, ka esam to vidū. Sākot ar maziem projektiem, pamazām nonācām pie sava fonda organizēšanas. LNK Labdarības fonds kopš 2010. gada neatlaidīgi darbojas sabiedrības labā, sniedzot palīdzību bērniem un pieaugušajiem ar veselības problēmām, atbalstot maznodrošinātas personas un pensionārus, rūpējoties par dzīvniekiem, kā arī sporta, kultūras un izglītības projektiem. Mums ir noteikti virzieni, taču katru gadu parādās arī kaut kas īpašs, kā, piemēram, šobrīd Ukraina, kam ir vajadzīgi papildu spēki. Fonda atbalstīto iniciatīvu kopējais gada budžets sasniedz 150 tūkstošus eiro.

Kāpēc, jūsuprāt, cilvēki izlemj nodarboties ar labdarību?

Pats svarīgākais ir saprast, ka ikvienam no mums var būt vajadzīga palīdzība grūtā brīdī. Ja kaut vienu reizi mūžā esi pieredzējis, ka pats netiec galā ar situāciju un esi spiests izmantot kāda labdarības fonda, organizācijas vai vienkārši draugu palīdzību, vairs nekad nepaliksi vienaldzīgs. Labdarība kļūs par daļu no tavas dzīves.

Ar ko tas atšķiras uzņēmumu gadījumā?

Runājot par uzņēmējiem, labdarībai un sociālajai atbildībai šobrīd ir daudz plašāka nozīme. Biznesā sociālā atbildība darbojas pēc win-win principa un ir izdevīga visiem tās dalībniekiem. Piemēram, mums, LNK Properties, ilgtspējīga attīstība ir neatņemama sastāvdaļa. Mēs apzināmies savu atbildību par ekoloģisko, sociālo un biznesa vidi, kurā dzīvojam, un cītīgi strādājam, lai to uzlabotu. Gan uzņēmuma vadības stratēģiskie lēmumi, gan mūsu komandas ikdienas darbs ir vērsts uz ilgtspējīgu attīstību, un mēs ticam, ka par to vislabāk spēj gādāt sabiedrība, kura pati ir ilgtspējīga. Šāda sabiedrība palīdz vismazāk aizsargātajiem, atbalsta centīgākos un paver iespējas ikvienam.

Ir vairākas aktuālas jomas, kurās uzņēmēji var darboties, un ir sabiedrības slāņi, kuriem varam palīdzēt. Kā vienu no piemēriem varu minēt reģionu attīstību – tā Latvijā ir ļoti aktuāla problēma. Reģionu budžetos naudas pietiek tikai spiedīgākajām vajadzībām, un ļoti maz līdzekļu paliek attīstībai. Bizness ir ieinteresēts reģionu attīstībā, ar to nodrošinot sev komfortablāku un drošāku darba vidi. Ieguldot izglītībā, sporta popularizēšanā, bāreņu socializācijā, tiek veidots nākotnes darbaspēks, tādējādi bizness palīdz mazināt noziedzības līmeni, vienlaikus veicinot ekonomikas attīstību reģionā.

Dalība labdarībā vēsta, ka organizācijā viss ir kārtībā un tās akcionāriem un darbiniekiem ir laiks un resursi, lai domātu, kā palīdzēt kādam citam. Ir svarīgi, lai darbinieki saprastu, ka viņi strādā uzņēmumā, kas ne tikai saņem, bet arī dod. Ja labdarība nav epizodiska, bet ir iebūvēta uzņēmuma korporatīvajā kultūrā, tā ļauj sistemātiski risināt akūtas problēmas.

Kādi būtu jūsu ieteikumi tiem, kas vēlētos iesaistīties labdarībā, bet nezina, ar ko sākt?

Vispirms atrodiet specializētu fondu, izpētiet tā interneta vietni un atrodiet aktuālus pārskatus par iztērētajiem līdzekļiem. Fondi regulāri atskaitās par iztērēto naudu un publicē savas darbības rezultātus, tāpēc tos ir vieglāk pārbaudīt nekā nejaušu cilvēku internetā, vai nav krāpšanās.

Otrkārt, padomājiet, kam jūs vēlētos palīdzēt – smagi slimiem bērniem, vientuļiem veciem cilvēkiem vai bāreņiem.

Treškārt, labdarība nav lieli maksājumi, bet gan daudzi mazi un regulāri. Ja simts tūkstoši cilvēku katrs mēnesī pārskaitīs tikai vienu eiro, labdarībai tiks saziedoti 1,2 miljoni eiro gadā.

Ceturtkārt, negaidiet ideālo brīdi, lai sāktu palīdzēt, – tas neprasa daudz brīvas naudas vai milzīgus ienākumus. Pievienojiet nelielus, bet regulārus automātiskos maksājumus, ko piedāvā vairākas vietnes. Piemēram, pārskaitiet desmit eiro diviem vai trim fondiem, kuru darbība ir jums tuva.

Piektkārt, ja ir vēlme un brīvs laiks, piedāvājiet savu palīdzību labdarības organizācijām vai dariet labus darbus pats. Izdomājiet, kam vēlaties palīdzēt un uzziniet, kāda veida palīdzība ir nepieciešama. Atcerieties, ka jums arī pašam savus labos darbus vajadzētu izbaudīt. Ja izvēlaties darbību, kas jums nepatīk, pastāv iespēja, ka drīzumā no tās atteiksities. Ja vēl neesat pārliecināts, ka tiksiet galā, sāciet ar mazumiņu – maziem labiem darbiem vai tiem pašiem regulārajiem ziedojumiem.

Kas jums palīdz neizdegt šajā labdarības darbā?

Kad sāku nodarboties ar labdarību, tiešām saskāros ar šo problēmu, jo pieteikumi, kuros tiek lūgta palīdzība, pienāk tiešām ievērojamā apjomā. Protams, tu jūti līdzi katram, un tas noved līdz pamatīgam stresa līmenim. Ir jāsaprot, ka nevari palīdzēt visai pasaulei, jāizvēlas nozare, kurā vari sava laika, iespēju un finanšu robežās strādāt. Ir svarīgi beigās redzēt arī rezultātu: ka darbs, projekts, ko dari, ir reāls un notiek, ka ir atdeve, nevis tikai bezgalīgs process.

Neatkarīgi no tā, vai ar labdarību nodarbojas privātpersona vai uzņēmums, ir svarīgi atrast divas trīs nozares, kam palīdzēt, un iziet tās no "a" līdz pat noslēdzošajam punktam. Tas palīdz neizšķiest sevi uz visām pusēm. Protams, ir jārēķinās, ka tas ir ilgtermiņa process, taču atgriezeniskā saite, ko saņem, visu atvieglo un palīdz tikt vaļā no sajūtas, ka nevari palīdzēt visai pasaulei. Tas būtu mans ieteikums, kā ar to tikt galā: strādāt ar vienu projektu ilgstoši.

Vai arī jūs pati personīgi esat iesaistījusies kādos labdarības projektos?

Protams, un šīs lietas es mēģinu iemācīt arī savai meitai. Mums ir vairākas dzīvnieku patversmes, kur braucam palīdzēt un aizvedam nepieciešamās lietas, bet gada beigās ziedojam. Mūsu ģimene arī privāti palīdz Bērnu slimnīcas fondam. Vēl man patīk ar dabu saistīti objekti, tādēļ palīdzu Ornitoloģijas biedrībai – jau gadus piecpadsmit. It kā mazas lietas, bet tajā pašā laikā – ļoti svarīgas.

Ar ko, jūsuprāt, Ziemassvētku laiks ir īpašāks par pārējo gadu labdarības lauciņā?

Šis ir īpašs laiks, kad varam šo brīnumu dāvināt visiem, kas to ļoti gaida un cer.

Tas ir laiks, kad iemācīt savai ģimenei un bērniem, kas ir labdarība, lai viņi ne tikai sagaidītu dāvanas, bet arī domātu par citiem. Protams, daudzi to dara, taču, manuprāt, joprojām ir svarīgi par to runāt.

No maziem bērniem ir grūti sagaidīt lielu palīdzību, taču viņos var ieaudzināt laipnību. Piemēram, pārrunājiet ar savu bērnu, vai viņš vēlētos palīdzēt nogādāt labdarības organizācijai drēbes, no kurām viņš izaudzis. Pastāstiet bērnam, ka ikvienam dažreiz ir vajadzīgs atbalsts, un palīdziet citiem kopā ar viņu. Ja viņš mīl dzīvniekus, piedāvājiet aizvest pārtiku un rotaļlietas uz patversmi klaiņojošiem kaķiem un suņiem. Bērnus būs vieglāk pārliecināt par brīvprātīgā darba nepieciešamību, ja rādīsiet personīgu piemēru. Vēlams, lai tā nebūtu vienreizēja akcija, bet gan regulāra dalība projektos.

LNK Properties atbalstītie labdarības projekti

  • Biedrība Kaķu palīdzības centrs REMI
  • Patversme un veterinārā klīnika Kaķa sirds
  • Bērnu slimnīcas fonds, projekts Drosmes kaste
  • Labdarības fonda Bērnu rīts akcija Ar sirdi

Fonda atbalstīto iniciatīvu kopējais gada budžets sasniedz 150 000 eiro

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata