Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Uzbrukumā vaino Ušakovu

Leonīdam Jākobsonam un viņa portālam Kompromat.lv ir ļoti pretrunīga slava. Dažādos masu medijos viņš strādā jau no 90.gadiem, specializējies kriminālajās un tiesu ziņās. Vēlāk izveidoja pats savu portālu, kura specialitāte ir dažādu skandālu publiskošana.

Kompromat.lv pārsvarā raksta krievu valodā, kas ir Jākobsona dzimtā un ikdienas valoda, taču ik pa laikam parādās raksti arī latviešu mēlē. Arī portāla galvenā auditorija ir krieviski runājošie Latvijas iedzīvotāji. Kompromat.lv nenoliedzami var atrast daudz informācijas par dažādu amatpersonu un uzņēmēju iespējamām nelikumīgām darbībām; pateicoties Jākobsona rakstītajam, gaismā nācis ne viens vien skandāls. Vienlaikus informācijas pasniegšanas veids bieži ir tendenciozs un vienpusējs, kas radījis jautājumus, vai portāls un tā veidotājs nedarbojas kāda interesēs. Vēl vairāk — lai gan Jākobsons ir Latvijas Žurnālistu asociācijas biedrs, pastāv viedoklis, ka viņš nav uzskatāms par žurnālistu, jo nodarbojas ar melno PR un pilda dažādus pasūtījumus, par kuriem saņem naudu. Pats Jākobsons Sestdienai apstiprināja, ka šobrīd Valsts ieņēmumu dienests (VID) veic viņa fiziskas personas auditu. Šādos auditos tiek skrupulozi pārbaudīts, vai cilvēks nedzīvo pāri saviem līdzekļiem, vai ir nomaksājis visus nodokļus un vai viņa ienākumiem ir legāla izcelsme. VID par šādām darbībām tradicionāli informāciju nesniedz, taču nav pamata neticēt Jākobsona teiktajam, jo audita uzsākšana būtībā nerunā viņam par labu, tā apliecina, ka valstij ir radušies jautājumi par viņa ienākumiem. Audita rezultāti pagaidām nav zināmi, taču tiem vajadzētu sniegt atbildes uz daudziem jautājumiem par Jākobsona finanšu plūsmu un godīgumu.

Ja agrāk Jākobsons bija pazīstams tikai šaurās aprindās, tad plašāku atpazīstamību žurnālists ieguva 2012.gada pavasarī, kad nezināmi uzbrucēji viņam sagrieza seju. Uzbrukums notika pašā Rīgas centrā Jākobsona dzīvokļa kāpņutelpā viņa dēla klātbūtnē. Tas kļuva par vienu no pēdējo gadu skaļākajiem noziegumiem Latvijā, un šķita, ka uzbrucējus neizbēgami notvers. Taču gāja laiks, un 2014.gada decembrī policija lietu paklusām izbeidza noilguma dēļ. Prokuratūra gan šo skandalozo policijas lēmumu atcēla, un izmeklēšana ir atjaunota. Ja sākotnēji Jākobsons izteica dažādas versijas par iespējamajiem nozieguma pasūtītājiem, tad tagad nonācis pie pārliecības, ka aiz uzbrukuma varētu stāvēt Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš bijis neapmierināts ar to, ka žurnālists publicējis viņa elektronisko saraksti. Ušakovs sarunā ar Sestdienu gan kategoriski to noliedza un norādīja, ka šeit pat īsti nav ko komentēt. "Tas būtu milzīgs pagodinājums Jākobsonam, ja es tagad kaut kā sāktu reaģēt uz viņa izteikumiem un ietu kaut kur sūdzēties," nosaka Rīgas mērs.

Lai arī kā, policija atkal izmeklē šo lietu, un Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava stāsta, ka pēc izmeklēšanas atjaunošanas ir nozīmēta papildu ekspertīze Jākobsonam nodarīto miesas bojājumu noteikšanai. Tāpat pēc viņa lūguma par cietušo lietas ietvaros beidzot atzīts arī žurnālista nepilngadīgais dēls, kura acu priekšā notika brutālais uzbrukums. Savukārt Jākobsons, kurš iepazinies ar savas lietas materiāliem, Sestdienai atklāj līdz šim nekur nepublicētu informāciju — pēc uzbrukuma policija pie sevis uz sarunu izsaukusi jau minēto Ušakovu, Ivanu Haritonovu, Bislanu Abdulmuslimovu, Juriju Polkovņikovu, Juriju Rjazancevu, Genadiju Vaļaginu un virkni citu sabiedrībā pazīstamu un ne tik pazīstamu cilvēku. "Visiem uzdeva jautājumu — vai pazīstat Leonīdu Jākobsonu? Visi, izņemot Ušakovu, atbildēja, ka nepazīst. Tad visiem uzdeva jautājumu — vai gribējāt viņu nogalināt? Visi atbildēja, ka negribēja. Un viss, visiem pateica — paldies, uz redzēšanos! Vēl policija šīs lietas ietvaros sankcionēti veselu mēnesi pēc uzbrukuma noklausījusies manas telefona sarunas un man sekojusi. Tāpat noklausīti un izsekoti bijusī prokurore Irina Bogdanova un policists Oskars Ručs. Lai gan manas lietas ietvaros to darīt bija absurdi. Jā, esmu rakstījis par Bogdanovu, taču viņai būtu bezjēdzīgi atriebties man. Savukārt Ruču es nekad dzīvē neesmu pat redzējis. Un tā arī bija — ne Bogdanova, ne Ručs savās sarunās mani ne reizi pat nepiemin. Jo viņiem gluži vienkārši nav nekāda iemesla vēlēties manu nāvi. Pēc visu šo darbību veikšanas policija manu lietu slēdza," Jākobsons ir skarbs policijas darba vērtējumā.

Žurnālists arī atklāj, ka uzreiz pēc tam, kad policija paziņoja par lietas slēgšanu, viņš saņēmis telefona zvanu, kurā nepazīstams vīrietis krievu valodā izsaka nāves draudus. Šis zvans ir ierakstīts, un Jākobsons to atskaņo arī Sestdienai — draudi tiešām izklausās nopietni. Arī Pildava apstiprina, ka policija pēc žurnālista iesnieguma saņemšanas uzsākusi atsevišķu kriminālprocesu par šo draudu izteikšanu, tomēr neko vairāk pagaidām pastāstīt nevar.

Visu sarunu ar Leonīdu Jākobsonu lasiet 13.martā Sestdienā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata