Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nespējot izvērtēt Pieci.lv, var zaudēt krēslu

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) nevērīgā at-tieksme pret Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas uzaicinājumu ierasties uz tās sēdi var maksāt amatu četriem padomes locekļiem vai vismaz NEPLP priekšsēdim Aināram Dimantam. Iespējams, padomi neatsaukties deputātu aicinājumam iedrošināja ne tikai šajā dienā plānotais seminārs ārpus Rīgas, bet arī mediju organizāciju reakcija uz Cilvēktiesību komisijas lēmumu sēdes darba kārtībā iekļaut jautājumu par necenzētas leksikas lietošanu Latvijas Radio 5 raidījuma Pilnīgs vakars rubrikā Pieliec punktu - tā tika uztverta kā nepieļaujama iejaukšanās raidījumu saturā un apdraudējums redakcionālajai neatkarībai.

Deputāti sēdē piekrita, ka tas ir nevis Saeimas komisijas, bet gan mediju uzrauga - NEPLP - kompetences jautājums. «Preses brīvība ir liela bagātība, un es pat nevēlos šos sižetus klausīties, jo tas ir jādara NEPLP,» sēdē dienas pirmajā pusē sacīja Augusts Brigmanis (ZZS), norādot, ka komisijai ir jādomā, ko darīt ar padomi, ja tā šo pienākumu ignorē. Vakarā A. Brigmanis un Vienotības līderi Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis, kā arī No sirds Latvijai deputāti jau bija pievienojušies Latvijas Reģionu apvienības (LRA) sagatavotajai vēstulei Saeimas prezidijam, aicinot lemt par visas NEPLP pirmstermiņa atbrīvošanu. Prezidijs, visticamāk, iesniegumu nodos Cilvēktiesību komisijai, kura vērtēs, vai NEPLP darbībā ir likuma pārkāpumi, kas dotu iespēju iesniegt Saeimā lēmuma projektu par padomes locekļu atbrīvošanu.

Nemierā ar priekšsēdi

Saeima 2012. gada sākumā apstiprināja piecus padomes locekļus, no kuriem tajā palikuši četri - NEPLP priekšsēdis A. Dimants, Aija Duļev-ska, Ivars Zviedris un Dainis Mjartāns. Viņu pilnvaras beigsies 2016. gada februārī. Saeimas komisija darbam padomē izvirzīja Daci Ķezberi, par kuras iecelšanu amatā vēl jābalso parlamentam. Vienotības līdere S. Āboltiņa Dienai sacīja, ka ir rūpīgi iepazinusies ar LRA deputātu sagatavoto argumentāciju, kas esot juridiski pamatota un korekta. Viņai arī personīgi kā Nacionālās drošības komisijas vadītājai esot pretenzijas pret A. Dimanta nekorektajiem izteicieniem, un «mēs jau sen par šo jautājumu esam diskutējuši, jo mūs neapmierina tas, kā NEPLP strādā».

Necenzētas leksikas atskaņošana Latvijas Radio piektā kanāla radījumā, ko NEPLP kā mediju uzraugs nav spējis novērst, ir tikai viens no iemesliem, uz ko norāda deputāti no četrām frakcijām. Tām Saeimā ir vairākums. Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK frakcijas vadība kolēģus informējusi, ka tai neesot piedāvāts parakstīties. Iesniegumā ir atsauces arī uz Valsts kontroles ziņojumu, kurā apšaubīta padomes spēja efektīvi rīkoties ar finanšu līdzekļiem. K. Šadurskis Dienai pieļāva, ka NEPLP darbības izvērtēšanā var nonākt arī līdz lēmumam atsaukt nevis visu padomi, bet tikai A. Dimantu. Priekšsēdētāju padome izraudzījās no sava vidus. «Redzams, ka Ainārs Dimants nav kompetents vadīt padomi,» uzskata K. Šadurskis, kuru kā Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētāju neapmierina NEPLP darbība jautājumos, kas saistīti ar budžeta likuma ievērošanu.

Mediju eksperts Dzintris Kolāts pēc ziņas par nodomu atsaukt NEPLP juties nedaudz apjucis, jo viņam intuitīvi šķiet, ka tam tomēr nav pietiekama pamata. «Tās ir vai nu nesaprotamas politiskās spēles, vai kāda vienošanās,» sacīja Dz. Kolāts. Viņaprāt, tik radikāli risinājumi varētu būt, piemēram, gadījumos, ja runa ir par nepārdomātiem izteicieniem kontekstā ar nedrošu starptautisko situāciju. S. Āboltiņa noraidīja kādu slēptu vienošanos esamību, uzsverot, ka runa ir tikai par NEPLP darbības kvalitāti.

Kaimiņa intereses

Pēc paziņojuma par deputātu iesniegumu Dienai ar A. Dimantu vairs neizdevās sazināties, bet pirms tam viņš informēja, ka padomes Monitoringa centrs sācis Pieci.lv raidījuma vērtēšanu - ja ierak-stos konstatēs likuma pārkāpuma pazīmes, tad NEPLP sāks administratīvo lietvedību, kas prasīs laiku. «Tas ir kauns šai komisijai, ja mēs nespējam tikt galā ar šo pārkāpumu,» komisijas sēdē sacīja Artuss Kaimiņš (LRA). Tas, ka viņam ir liela loma vēstules sagatavošanā, šo situāciju padara specifisku. Visticamāk, tieši viņam lielākoties bija adresēts nesenais Latvijas Žurnālistu asociācijas paziņojums, kurā valde «pauž sašutumu par atsevišķu Saeimas deputātu regulāro un neatlaidīgo spiedienu pret Latvijas sabiedrisko mediju vadītājiem un satura veidotājiem».

A. Kaimiņš darbojas Kaspara Upaciera vadītajā Boom FM kopš tā pirmsākumiem 2013. gada 13. maijā, kurā vada raidījumu Suņu būda. Sākumā šis radio darbojās gan interneta vidē, gan atsevišķās stundās radio frekvencē 93,1 FM, kurā tolaik skanēja Radio NABA. Vēlāk frekvence 93,1 FM tika nodota jaunveidojamam Radio Pieci, kurā radio NABA ar daļu programmas skanēja vien naktī, bet Boom FM vietu FM viļņos zaudēja. Gan pirms ievēlēšanas Saeimā, gan jau strādājot tās Cilvēktiesību komisijā A. Kaimiņš daudzkārt publiski izteicies par Radio Pieci saturu un vājajiem reitingiem, aicinot to slēgt. Boom FM līdz ar Radio Pieci izveidi palika bez FM apraides.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?