Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Svarīga ir elastība

Saskaņā ar Pasaules Ekonomikas foruma datiem pērn 70% no visiem Eiropas Savienības (ES) uzņēmumiem bija sasnieguši digitālās intensitātes pamatlīmeni, pamatojoties uz izmantoto digitālo tehnoloģiju skaitu, un kopumā vairāk nekā deviņi miljoni cilvēku tika nodarbināti informācijas tehnoloģiju (IT) jomā.

Straujā izaugsme rada izaicinājumu arī valsts sektoram – lai spētu iet kopsolī vai būt soli priekšā tehnoloģiju attīstībai, nepieciešama elastīga pieeja, sākot no dažādu sistēmu izstrādes iepirkumu organizēšanas līdz pat risinājumu izstrādei, ieviešanai un testēšanai.

Digitālā transformācija ir viena no ES galvenajām prioritātēm. Viens no digitālās desmitgades politikas programmas mērķiem ir 100% būtiskāko valsts pakalpojumu pieejamība e-vidē un 75% ES uzņēmumu, kas izmanto mākoņdatošanu, mākslīgo intelektu vai lielos datus.

Digitalizācija nav iespējama bez atbilstoša normatīvā regulējuma izstrādes un pilnveides – arī te atslēgas vārds ir elastība. Jo vairāk pakalpojumu vēlamies nodrošināt digitāli, jo aktīvāk jāpielāgo arī normatīvais regulējums, sākot no ES līmeņa tiesību aktiem, kas sekmē datu drošību, līdz pat nacionālā līmeņa regulējumam, piemēram, Publisko iepirkumu likumam, un veidam, kā tiek gatavoti iepirkumu nolikumi, paredzot iespējas veikt grozījumus atbilstoši tehnoloģiju attīstībai. 

Ja sistēmas izstrādes nolikums uzliek ļoti stingrus un birokrātiskus rāmjus, kas izstrādes gaitā neļauj veikt izmaiņas projektā atbilstoši tehnoloģiju pilnveidei, pastāv risks nonākt situācijā, ka brīdī, kad sistēma sāk darboties, tā jau ir novecojusi. Tas nav nedz pasūtītāja, nedz izpildītāja interesēs, un vēl jo vairāk – sabiedrības. Lai sekmētu valsts sektora digitalizāciju un iedzīvotāju paradumu maiņu, motivējot izmantot valsts pakalpojumus tiešsaistē, sistēmām jābūt mūsdienīgām un ērti lietojamām. 

Izstrādājot dažādas IT sistēmas gan privātajam, gan valsts sektoram, arī kritiskās infrastruktūras risinājumus, esam pārliecinājušies, ka viens no būtiskākajiem faktoriem ir agile. (Tiešā tulkojumā jēdziens agile nozīmē "veikls", "žigls", "spējīgs pielāgoties".) Domājot par ikvienu risinājumu, primāri ir jāsaprot, kurš, kāpēc un kā lietos šo risinājumu, kādu problēmu tas novērsīs un kā tas spēs pielāgoties tehnoloģiju attīstībai pēc pāris mēnešiem, gada un vairākiem gadiem.

Atbilstošs normatīvais regulējums un adaptīva pieeja sistēmu izstrādes procesā ir tikai daži no priekšnosacījumiem valsts digitalizācijas mērķu sasniegšanā. Vienlīdz svarīga ir arī spēja pilnībā izmantot izstrādāto sistēmu potenciālu ilgtermiņā. Jo kompetentāki un prasmīgāki profesionāļi darbosies valsts sektorā, jo elastīgāki un adaptīvāki būs dažādi risinājumi, jo vairāk spēsim izmantot sistēmu potenciālu, nodrošinot ērti pieejamus pakalpojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses