Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ēdam arvien veselīgāk

Latvijas iedzīvotāji pierod pie zaļumiem un biežāk gatavo paši.

Latvijas iedzīvotāju zināšanas un izpratne par veselīgu uzturu pēdējos gados ir ievērojami uzlabojušās, turklāt cilvēki ikdienā arī savā galdā ēdienreizēs ceļ arvien veselīgāku uzturu, noskaidrots Rimi un SKDS veiktā ēšanas ieradumu pētījumā Kā ēd Latvijā?. 

Līdzīgi pētījumi veikti arī iepriekš, un pēdējo triju gadu laikā Latvijas sabiedrības uztura veselīguma indekss pieaudzis no deviņiem līdz 11 punktiem. Tas nozīmē, ka aizvien vairāk cilvēku, lūgti novērtēt ikdienas produktu patēriņu, savu uzturu novērtē kā ļoti veselīgu, aizvien mazāk – kā ļoti neveselīgu. 

Vairāk nekā puse jeb 55% šogad aptaujāto atzīst, ka izvēlas veselīgu pārtiku. Savu uzturu kā veselīgu biežāk vērtē respondenti ar augstāku izglītību un rīdzinieki. Interesanti, ka sievietes ir lielākas saldumu cienītājas, savukārt vīrieši biežāk pārēdas, pārmērīgi lieto sāli, patērē ātrās uzkodas un produktus ar augstu tauku saturu, turklāt pat par 20% vairāk vīriešu mēdz ieturēt maltītes pirms nakts miera (kopumā šādi vēlie ēdēji ir aptuveni puse no Latvijas iedzīvotājiem). Tajā pašā laikā par lieko svaru sūdzas krietni vairāk dāmu nekā kungu, kuriem ēšanas paradumi kopumā ir daudz sliktāki.

Par ieradumu aizvien vairāk cilvēkiem kļūst zaļumu, dārzeņu, augļu un ogu iekļaušana uzturā. Šo produktu mīļotāju daudzums triju gadu laikā ir pieaudzis par 10%, un nu jau trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka dažādu zaļumu lietošana kļuvusi par paradumu. Tāpat 75% Latvijas iedzīvotāju ir svarīgi, lai iegādātais produkts nesatur ģenētiski modificētus organismus, savukārt 72% novērtē to, ka produkts audzēts vai ražots Latvijā. 

Pēdējos gados mazinās arī tendence ēst ārpus mājas – 39% iedzīvotāju šogad to dara retāk nekā pērn. Pētījums rāda, ka cilvēki labāk izprot pašu gatavota ēdiena priekšrocības: iespēju izvēlēties piemērotākos produktus, kontrolētu sāls, cukura un taukvielu daudzumu, svaigu un kvalitatīvu pārtiku, kā arī iespēju eksperimentēt, panākt tieši tādu garšu kombināciju, kas sagādā prieku. Pētījuma dati liecina, ka 70% Latvijas iedzīvotāju, gatavojot ēdienu, labprāt eksperimentē vai vismaz pa reizei izmēģina kaut ko jaunu. Cilvēki iedvesmu smeļas ne tikai pašu fantāzijā, bet arī citu valstu pieredzē. Nemainīgi viena no iemīļotākajām uzreiz pēc pašmāju un slāvu tautu virtuves ir itāļu virtuve – tā atzinuši 18% Latvijas iedzīvotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits