Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Domā tālāk

Latvijas festivālu pārpilnībā izdzīvos un atsijāsies tie, kuru pirmuzdevums ir nevis peļņas gūšana, bet ideja un spēja sadzīvot ar realitāti

Vasaras festivālu sezona Latvijā jau krietni pāri pusei, un līdz šim notikušais rāda, ka iespēju ir daudz. Pie labākās gribas visu aptvert nemaz nav iespējams. Katram festivālam ir sava specifika – vasaras vidus nedēļas nogalē notikušie piedāvāja katrs kaut ko citu. Kartupeļpalma Salaspilī – labākās latviešu nekomerciālās mūzikas izlasi, Ogle Saukas pagastā aicināja aizdomāties, pirms izdarīt pašnāvību, no mūzikas akcentu liekot galvenokārt uz hiphopu, tāpat kā ekstrēmo sporta veidu festivāls Ghetto Games Ventspilī, kas savukārt aicināja sadraudzēties ar risku nodarīt sev pāri. Imantdienas Cēsīs sniedza iespēju klausīties komponista Kalniņa dziesmas, Country Bauska – attiecīgā žanra grupas, Tinte Valmiermuižā – popmūziku.

Nepārklājoties visu šo festivālu dalībniekiem, no kuriem katram ir sava auditorija, nevajadzētu būt arī konkurencei apmeklētāju piesaistīšanā, bet, ņemot vērā katastrofālo no dzimtenes aizbraukušo skaitu, mūsu ir tikai tik daudz, cik ir, un arī ne visi potenciālie festivālu apmeklētāji var izbrīvēt nedēļas nogali, jo tomēr ir arī lauki ar obligāti apmeklējamām ģimenes svinībām un citi pienākumi. Vēl arī jāņem vērā, ka ne visus, kuri varētu parādīties festivālos, interesē mūzika, jo daļai tie ir galvenokārt bremžu atlaišana pēc saspringtas darba nedēļas, lai pirmdienas paģirainajā rītā būtu atkal nepieciešamība sev un citiem pierādīt, ka vēl esi kaut kam noderīgs un nedēļas nogalē sastrādātās muļķības rūgti jo rūgti nožēlo.

No iejušanās apmeklētāja ādā atgriežoties pie festivāliem, jāsecina, ka izdzīvot ilgtermiņā var tikai tie, kuru rīkotāju pirmuzdevums nav peļņas gūšana, jo pelnīšanai var izvēlēties citus – relatīvi drošākus – biznesa veidus, kāds nu kuram labāk sanāk vai iet pie sirds. Šajā ziņā pat lielākajam pašmāju pasākumam – festivālam Positivus – tagad nav viegli laiki, bet kā zīmols tas darbojas un šonedēļ Salacgrīvā, par spīti visam, atkal notiks kā profesionāļu veidots masu pasākums ar visiem no tā izrietošajiem pienākumiem.

Pretstats tam ir šogad vienā laikā ar Positivus notiekošais festivāls Komēta Daugavgrīvas cietoksnī Bolderājā, kura pieteikumā rakstīts, ka "Komētas īstenošana vienmēr balstījusies uz pašorganizācijas un brīvprātīgas līdzdarbošanās principiem". Pat svētdienā, kad ieeja festivālā ir bez maksas, tur nekad nav redzētas tik lielas ļaužu masas kā Positivus vai vēl pēc nedēļas gaidāmajā Summer Sound, kas arī iekritis vienā laikā ar Labu dabu, kurš arī ir viens no lielākajiem festivāliem. Tomēr Komēta turpinās jau ceturto gadu, tātad iztikšana bez patlaban skaļiem vārdiem muzikālajā programmā veiksmīgi iet roku rokā ar videi draudzīgāku atmosfēru nekā citos pašmāju festivālos, jo mums ir jādomā ne tikai katram par savu īslaicīgo eksistenci, bet arī par to, kas te būs pēc gadu desmitiem un simtiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja